Του Γιώργου Φιντικάκη
Έκπτωση 70% στα τιμολόγια ρεύματος 300.000 νοικοκυριών, που λαμβάνουν εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά και περιουσιακά κριτήρια, πέραν των εισοδηματικών, στα 150.000 ευρώ για την ακίνητη περιουσία, περιλαμβάνουν οι αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), όπως ανακοίνωσε ο Γιώργος Σταθάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το κοινωνικό μέρισμα.
Το νέο καθεστώς για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο αφενός χορηγεί γενναία έκπτωση στα πολύ φτωχά νοικοκυριά, αφετέρου όμως «πετάει» εκτός ΚΟΤ αρκετές χιλιάδες από τους σημερινούς δικαιούχους, και συγκεκριμένα όσους έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 150.000 ευρώ.
Ένα ερώτημα είναι κατά πόσο το περιουσιακό κριτήριο θα λαμβάνει υπόψιν αν η ακίνητη περιουσία αποφέρει στον ιδιοκτήτη του εισόδημα ή όχι. Το να κατέχει κανείς ξενοίκιαστα ακίνητα, τα οποία δεν του αποφέρουν έσοδα, παρά τον επιβαρύνουν με ΕΝΦΙΑ, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και ευκατάστατος.
Επίσης, αναφορικά με την έκπτωση 70% που θα αφορά μόνο όσους δικαιούνται το εισόδημα αλληλεγγύης, πριν την χορήγησή της θα γίνεται αυστηρός έλεγχος, ώστε να μην εισχωρήσουν στο ευνοϊκό αυτό μέτρο και ευκατάστατοι καταναλωτές.
Ταυτόχρονα, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των χρεώσεων των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), και εξορθολογίζεται, έτσι ώστε κάθε φορά που κάποιος υπερβαίνει μια συγκεκριμένη κλίμακα, να μην χρεώνεται με την υψηλότερη χρέωση, για ολόκληρη την κατανάλωσή του. Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, ο νέος τρόπος υπολογισμού, παρέχει οφέλη για όσους καταναλώνουν μεταξύ 1.600-2.000 κιλοβατώρες, και κυρίως όσους καταναλώνουν πάνω από 2.000 κιλοβατώρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο καταναλωτής θα δει στο τετράμηνο, λόγω του εξορθολογισμού των κλιμακίων στις ΥΚΩ, ένα όφελος γύρω στα 15-20 ευρώ. Τόσο δηλαδή θα είναι η μείωση που θα έχει κάποιος αν καταναλώσει π.χ. 2.400 κιλοβατώρες, και υπερβεί το κλιμάκιο των 2.000 κιλοβατωρών. Δεν θα χρεωθεί με την υψηλότερη χρέωση για όλη την κατανάλωση, όπως σήμερα, παρά μόνο για την υπερβάλουσα, δηλαδή για τις 400 κιλοβατώρες.
Την ίδια ώρα, ο Γ. Σταθάκης ουσιαστικά ομολόγησε ότι αν δεν έδινε η κυβέρνηση τα 360 εκατ. ευρώ για τα ΥΚΩ, τότε η εναλλακτική προέβλεπε αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 7% έως 10%, καθώς το κόστος των ΥΚΩ καλύπτονταν μέχρι σήμερα από το σύνολο των καταναλωτών.
«Για πρώτη φορά ένα μέρος του κόστους των ΥΚΩ θα το πληρώσει ο προϋπολογισμός. Αυτή είναι η καινοτομία. Ο επιμερισμός ισχύει σε πολλές χώρες της Ε.Ε. Είναι επιβεβλημένο για κοινωνικούς κι άλλους λόγους. Αν δεν τα πλήρωνε θα μιλούσαμε για αύξηση τιμολογίων της τάξης του 7% ή 10%. Τα 360 εκ. ευρώ που δίνουμε σήμερα είναι τα ελλείμματα 2012 – 2014, μειωμένα κατά 30 εκ. ευρώ από τη διαχείριση που έκανε η... “φριχτή” κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Φωτογραφία SOOC