Στα 60 δισ. ευρώ υπολόγισε ότι ανέρχεται ετησίως η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι τα εισοδήματα τα οποία δηλώνουμε, είναι 80 δισ. ευρώ και η κατανάλωση 140 δισ. ευρώ και χωρίς μάλιστα η κατανάλωση αυτή να χρηματοδοτείται από τη μείωση των αποταμιεύσεων, καθώς όπως είπε, παράλληλα έχουμε και αύξηση αποταμιεύσεων.
Σημείωσε ότι παρόλο που έχει γίνει πρόοδος με την αύξηση των φορολογικών εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ «θεωρούμαστε πρωταθλητές της Ευρώπης» στη φοροδιαφυγή.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο in.gr και υπολογίζοντας ο ίδιος το μέγεθος της φοροδιαφυγής, τόνισε με έμφαση «80 δισεκατομμύρια δηλωμένα εισοδήματα, 140 δισεκατομμύρια η κατανάλωση και παράλληλα αύξηση αποταμιεύσεων» (σ.σ 140 -80 = 60 δισ. ευρώ).
Επέμεινε ότι το πρόβλημα στη φορολογία δεν είναι να αλλάξουμε τους συντελεστές, αλλά να πατάξουμε την τεράστια φοροδιαφυγή.«Δεν αντέχει η Ελλάδα να χάσει έσοδα φορολογικά. Αλλιώς θα πέσουμε πάλι σε τοίχο» επεσήμανε, σημειώνοντας ότι βάσει αυτών «κάνει δαπάνες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, δηλαδή δαπάνες Παιδείας, δαπάνες Υγείας, αμυντικές δαπάνες».
Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έφτασε στην έξοδο από το ευρώ δύο φορές: Το 2012 όταν κάποιοι εκτός της χώρας ήθελαν να συμβεί το Grexit και το 2015 με την ατελέσφορη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου.
«Κόκκινα δάνεια» και Πλειστηριασμοί
Αναφερόμενος στα «κόκκινα δάνεια» αποκάλυψε ότι έχει έτοιμη νομοθετική πρωτοβουλία την οποία θα αποστείλει στον επόμενο υπουργό Οικονομικών προκειμένου να ισχύσει ενιαίος κώδικας δεοντολογίας και για τα funds.
Όπως ανέφερε « .. στην ΤτΕ επιμένουμε στο ν' ακολουθηθεί ένας κώδικας δεοντολογίας και από τα funds αυτά, μάλιστα όταν με το καλό έρθει η επόμενη κυβέρνηση θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε εισηγήσεις για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου εποπτείας και των εταιρειών αυτών.»
Διευκρίνισε ότι για τους πλειστηριασμούς η ΤτΕ δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα καθώς υπάρχει σχετικός νόμος αλλά και η γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου. Όπως είπε «η πολιτική πρέπει να προστατεύει τους ευάλωτους. Αυτοί που έχουν ανάγκη και δεν πληρώνουν, αναγκαστικά κάτι πρέπει να γίνει. Διότι όπως ξέρετε οι τράπεζες έχουν ενεργητικό και παθητικό.».
Επιτόκια Καταθέσεων - Χορηγήσεων
Αναφερόμενος στο υψηλό περιθώριο μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι «για να μειωθεί αυτό το spread πρέπει να βελτιώσουμε τον ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα, βοηθώντας τις μικρότερες τράπεζες, πρώτον να τις κάνουμε ισχυρότερες κεφαλαιακά, δεύτερον να ζητήσουμε από την κυβέρνηση να είναι οι όροι ανταγωνισμού το ίδιο» και πρόσθεσε:
«Παράδειγμα το σύστημα "Ηρακλής" που έδωσε εγγυήσεις για ένα κομμάτι των δανείων που τιτλοποιήθηκαν στις συστημικές τράπεζες πρέπει να δοθεί με τους ίδιους βεβαίως όρους και στις μικρότερες για να μπορέσουν ν' ανταγωνιστούν τις μεγάλες με ίδιους όρους.»
Επενδυτική βαθμίδα
Για την επενδυτική βαθμίδα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι εφέτος η χώρα θα αναβαθμιστεί σε αυτήν, γεγονός που θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων χορηγήσεων, διαδικασία η οποία όπως εκτίμησε θα χρειαστεί περίπου μία διετία για να ολοκληρωθεί.
Επίσης, απέκλεισε τα σενάρια περί νέας περιόδου λιτότητας με περικοπές μισθών και συντάξεων, εμφανιζόμενος αισιόδοξος ότι ο μέσος μισθός μπορεί να φθάσει στα 1.500 ευρώ, εφόσον η οικονομία αναπτύσσεται.
Επανέλαβε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση μακράς πνοής, η οποία θα δείξει την απαραίτητη αποφασιστικότητα και ταχύτητα στο να εφαρμόσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις, τις προγραμματικές της δηλώσεις για να πάρει την επενδυτική βαθμίδα».
Όχι σε τρίτη θητεία
Ερωτηθείς για το εάν είναι θετικός στο ενδεχόμενο να κάνει και τρίτη θητεία στο «τιμόνι» της Τράπεζας της Ελλάδας, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι με τη λήξη της δεύτερης θητείας του στην ΤτΕ, θα είναι 70 ετών και θα αποσυρθεί για να γράψει βιβλία για όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια στην οικονομία.