Η Ομάδα των Επτά πλουσίων χωρών, η γνωστή G7, και η Αυστραλία φέρεται να συμφώνησαν στην επιβολή ενός σταθερού πλαφόν για το ρωσικό πετρέλαιο, αντί να υιοθετήσουν ένα κυμαινόμενο επιτόκιο, όπως αναφέρει το Reuters.
Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και οι χώρες της G7 είχαν έντονες διαπραγματεύσεις τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με το πλάνο για την επιβολή πλαφόν στις θαλάσσιες αποστολές πετρελαίου.
Το πλαφόν έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου - για να διασφαλιστεί πως οι κυρώσεις ΕΕ και ΗΠΑ στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία δεν θα βλάψουν την παγκόσμια αγορά πετρελαίου.
«Ο Συνασπισμός συμφώνησε ότι το ανώτατο όριο τιμής θα είναι μια σταθερή τιμή που θα αναθεωρείται τακτικά και όχι μια έκπτωση σε έναν δείκτη», είπε μια πηγή του συνασπισμού, η οποία θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.
«Αυτό θα αυξήσει τη σταθερότητα της αγοράς και θα απλοποιήσει τη συμμόρφωση ώστε να ελαχιστοποιήσει την επιβάρυνση των συμμετεχόντων στην αγορά», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Η ίδια η αρχική τιμή δεν έχει καθοριστεί, αλλά θα πρέπει να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ανέφεραν πολλές πηγές. Οι εταίροι στην G7 συμφώνησαν να επανεξετάζουν τακτικά τη σταθερή τιμή και να την αναθεωρούν όπως απαιτείται, είπε η πηγή, χωρίς να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η δέσμευση της τιμής ως έκπτωσης σε κάποιον δείκτη θα είχε ως αποτέλεσμα υπερβολική αστάθεια και πιθανές διακυμάνσεις των τιμών, πρόσθεσε η πηγή.
H G7 ανησυχεί ότι μια κυμαινόμενη τιμή συνδεδεμένη κάτω από το διεθνές σημείο αναφοράς Brent μπορεί να επιτρέψει στον Πούτιν να «παίξει» με τον μηχανισμό μειώνοντας την προσφορά, δήλωσε μια δεύτερη πηγή.
Ο Πούτιν μπορεί να επωφεληθεί από ένα σύστημα κυμαινόμενων τιμών, επειδή η τιμή του ρωσικού πετρελαίου θα αυξηθεί επίσης, αν το Brent εκτιναχθεί λόγω της περικοπής του πετρελαίου από τη Ρωσία, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο.
Το μειονέκτημα του συμφωνημένου συστήματος σταθερών τιμών είναι ότι θα απαιτήσει περισσότερες συναντήσεις του συνασπισμού και της γραφειοκρατίας για να το αναθεωρούν τακτικά, είπε η πηγή.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν και άλλοι αξιωματούχοι της G7 υποστηρίζουν ότι το πλαφόν, που θα ξεκινήσει στις 5 Δεκεμβρίου για το αργό και στις 5 Φεβρουαρίου για τα προϊόντα πετρελαίου, θα πιέσει τη χρηματοδότηση στη Ρωσία χωρίς να μειώσει την προσφορά στους καταναλωτές.
Ως γνωστόν, η Ρωσία έχει δηλώσει ότι θα αρνηθεί να στείλει πετρέλαιο σε χώρες που βάλουν πλαφόν.
Πηγή: Reuters