Του Απόστολου Σκουμπούρη
Άνοιξε σήμερα η αυλαία των εγγραφών για το μεγάλο ομόλογο της ΓΕΚ Τέρνα και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 29 Μαρτίου, ενώ το εύρος απόδοσης ορίστηκε χθες μεταξύ 3,85% και 4,40%. Η διάρκεια του ομολόγου είναι επταετής και η ελάχιστη ποσότητα εγγραφής είναι η μία ομολογία (1.000 ευρώ).
Εκδόθηκαν 120.000 κοινές, ανώνυμες ομολογίες, ενώ ο προσδιορισμός της απόδοσης, της τιμής και του επιτοκίου των ομολογιών θα γίνει με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών, το οποίο θα τηρηθεί από τους Συντονιστές Κυρίους Αναδόχους.
Το ομόλογο του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα είναι το σημαντικότερο γεγονός έως τώρα στην τρέχουσα χρονιά για τη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς θα είναι σημείο αναφοράς και για τη συνέχεια, ενώ θα ανοίξει και το «χορό» για νέες ομολογιακές εκδόσεις, μετά από μια μεγάλη περίοδο που η αγορά αυτή είχε παγώσει.
Ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα είναι από τους πλέον πολυσχιδείς κατασκευαστικούς ομίλους της ελληνικής (και όχι μόνο) αγοράς, με εντυπωσιακό παλμαρέ απαιτητικών έργων, μεγάλο ανεκτέλεστο και παρουσία πλέον σε 16 χώρες σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Μέση Ανατολή.
Συγκαταλέγεται μέσα στους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας (ασχέτως κλάδων) με πάνω από 5.000 εργαζόμενους και ετήσιο κύκλο εργασιών που ξεπερνά πλέον το 1 δισ. ευρώ! Είναι από τους κορυφαίους ομίλους στο χώρο των κατασκευών, των υποδομών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έχοντας κάνει – μέσα στα χρόνια της κρίσης – επενδύσεις πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.
Διαθέτει κατασκευαστικό ανεκτέλεστο περίπου 1,8 δισ. ευρώ, έχοντας ηγετική θέση σε σειρά κρίσιμων κλάδων της ελληνικής οικονομίας, όπως οι υποδομές, η παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, διαχείρισης απορριμμάτων, μεταλλείων αλλά και ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων.
Παράλληλα, έχει ισχυρή συμμετοχή σε μεγάλα projects με αιχμή την ενέργεια, τα απορρίμματα, το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ μέσω της Τέρνα Ενεργειακή κυριαρχεί στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, όντας ο μεγαλύτερος ελληνικός όμιλος ΑΠΕ και ο μεγαλύτερος επενδυτής σε έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα.
Η Τέρνα Ενεργειακή λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1,2 GW στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και συνεχίζει τη δυναμική της ανάπτυξη με νέα έργα σε Ελλάδα και ΗΠΑ, διαθέτοντας την απαραίτητη εμπειρία και μέγεθος για συμμετοχή στην παγκόσμια επανάσταση της καθαρής ενέργειας.
Διεθνοποιημένο και ισχυρό μετοχολόγιο – Διασπορά έργων
Τα τελευταία χρόνια έχει φέρει σημαντικά κεφάλαια στην Ελλάδα μέσω άμεσων ξένων επενδύσεων όπως η εταιρεία επενδύσεων των ΗΠΑ York Capital Magagement που το 2013 αγόρασε το 10% της εταιρείας, ενώ σήμερα το αμερικανικό σχήμα ελέγχει το 15,66% του ομίλου. Το 13,90% ελέγχει ο κ. Γ. Περιστέρης, 10,32% ο κ. Νικόλας Κάμπας και το υπόλοιπο 60,12% είναι σε λοιπούς μετόχους που έκαστος δεν ξεπερνά το 5%.
Κάτι που θωρακίζει τον όμιλο και δίνει τις υψηλές επιδόσεις είναι η διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων του, δηλαδή η διασπορά έργων, η μακροπρόθεσμη στρατηγική και η εξασφάλιση σταθερών και ανεξάρτητων μεταξύ τους ροών εσόδων σε βάθος δεκαετιών.
Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα μέσα από υποδομές (παραχωρήσεις μεγάλων αυτοκινητόδρομων, αεροδρομίων κ.ά.), έργα περιβάλλοντος, μεγάλα ενεργειακά έργα (π.χ. αιολικά πάρκα, έργα παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας) κ.ά..
Που θα διατεθούν τα κεφάλαια του ομολόγου
Τα νέα κεφάλαια που θα αντληθούν από το ομολογιακό δάνειο, θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα και την αναχρηματοδότηση δανεισμού.
Πιο αναλυτικά, ποσό 64,6 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για τη μερική προπληρωμή τραπεζικού ομολογιακού δανείου κεφαλαίου ύψους 193,9 εκατ. ευρώ.
Έως 70% του υπολοίπου ποσού για την άμεση ή έμμεση (μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου ή/και δανεισμού, ο οποίος κατά τη λήξη του θα μετατραπεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) συμμετοχή σε έργα που πραγματοποιούνται μέσω συμβάσεων ΣΔΙΤ ή συμβάσεων παραχώρησης, οι οποίες κατά την Ημερομηνία του Ενημερωτικού Δελτίου δεν είναι συμβασιοποιημένες.
Έως 20% θα διατεθεί για τη συμμετοχή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τέρνα Λευκόλιθοι στην οποία η Εκδότρια συμμετέχει άμεσα με ποσοστό 51,02% και έμμεσα με ποσοστό 48,98%.
Το υπολειπόμενο ποσό θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση (μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου ή/και δανεισμού, ο οποίος κατά τη λήξη του θα μετατραπεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) επενδύσεων στους λοιπούς τομείς δραστηριοποίησης, είτε σε εξ ολοκλήρου θυγατρικές, είτε σε εταιρείες στις οποίες συμμετέχει ο όμιλος.
Το πράσινο ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακή
Θυμίζουμε ότι το καλοκαίρι του 2017 η θυγατρική του ομίλου Τέρνα Ενεργειακή είχε προχωρήσει στην έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου στην Ελλάδα, που έφτασε στα 60 εκατ. ευρώ. Η απόδοση εκείνου του ομολόγου είχε διαμορφωθεί στο 3,85%, καθώς η ανταπόκριση της αγοράς ήταν μεγάλη, δεδομένου ότι η Δημόσια Προσφορά καλύφθηκε κατά 2,57 φορές. Μάλιστα, η συνολική ζήτηση είχε ανέλθει σε 154,4 εκατ. ευρώ, υπήρξαν δηλαδή υπερδιπλάσιες προσφορές εξ όσων ζητούσε η εταιρεία.
Ιστορικό του ομίλου
Ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των εταιρειών ΓΕΚ και Τέρνα. Η ΓΕΚ ιδρύθηκε το 1969 και η Τέρνα το 1972, ενώ στο ταμπλό του Χ.Α. εισήλθαν το 1994 και το 1997 αντίστοιχα. Το 1999 ΓΕΚ και Τέρνα ένωσαν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας έναν από τους μεγαλύτερους ελληνικούς ομίλους στους τομείς των κατασκευών, της ενέργειας και της ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων.
Το 2000 ο όμιλος επεκτείνεται περαιτέρω στον τομέα του real estate με την απόκτηση συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών Ερμής και Κέκροψ, ενώ ιδρύεται η εταιρεία ΗΡΩΝ, σηματοδοτώντας την είσοδο του ομίλου στον τομέα της παραγωγής και προμήθειας ενέργειας από θερμικές πηγές.
Το 2002 η αναδιάρθρωση ολοκληρώνεται με την απορρόφηση του κατασκευαστικού τομέα της ΓΕΚ από την Τέρνα, ενώ το 2007 εξαγοράζεται η εταιρεία ΒΙΟΜΑΓΝ (πλέον Τέρνα Λευκόλιθοι), σηματοδοτώντας τη δραστηριοποίηση του ομίλου στον τομέα της εκμετάλλευσης μεταλλείων / ορυχείων.
Το 2008 εισήχθη η Τέρνα Ενεργειακή στο X.A., ενώ κατόπιν η ΓΕΚ και η Τέρνα συγχωνεύονται και δημιουργείται η ΓΕΚ Τέρνα. Σήμερα, αμφότερες οι ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή αποτελούν μέλη του FTSE 25 του Χ.Α.