Διάταξη στη Βουλή για την δημοσιοποίηση των στοιχείων των επιχειρήσεων που αισχροκερδούν σε περιπτώσεις υποτροπής ανακοίνωσε ότι σκέφτεται να εισηγηθεί στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
«Είμαι σε σκέψη να εισηγηθώ μία διάταξη στη Βουλή όπου σε περιπτώσεις υποτροπής, όταν π.χ. μια αλυσίδα εξακολουθεί να κάνει παράβαση και μάλιστα μεγάλη, τότε να μπορώ να κάνω τη δημόσια ανακοίνωση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός ο οποίος, σε ερώτηση, γιατί δεν γίνεται ήδη αυτό και επιβάλλονται μόνο πρόστιμα, ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον RealFM απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ζήτημα προσωπικών δεδομένων και υπάρχουν και διάφορα νομικά ζητήματα, π.χ. τι θα συνέβαινε αν τους "κράζαμε" και σε ένα δικαστήριο, έπεφτε το πρόστιμο; Ποιος θα πλήρωνε τη λεγόμενη ηθική βλάβη; Άρα νομικά δεν είναι τόσο απλό».
Σε παρόμοια φαινόμενα μέσα στην πανδημία υπήρχε ανάλογη διάταξη, όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, και προσέθεσε ότι «σε αυτή την περίπτωση ήταν θέμα υγείας και δεν είχαμε τα περιθώρια του χρόνου. Εδώ υπάρχει η νομική άποψη ότι ένα διοικητικό πρόστιμο πάντα τίθεται υπό την κρίση ενός δικαστή στο τέλος, εάν το αμφισβητεί ο θιγόμενος. Παραμένουμε μια δυτικού τύπου Δημοκρατία, δεν θα χάσουμε τις βασικές μας αρχές και αξίες λόγω της κρίσης. Είναι σωστό οι διοικητικές πράξεις να υφίστανται δικαστικό έλεγχο γιατί και οι διοικητικές υπηρεσίες μπορεί να κάνουν λάθος».
Σχετικά με το εάν πληρώνονται τα πρόστιμα που επιβάλλονται, ο υπουργός είπε ότι «βεβαιώνονται με τον Κώδικα Δημοσίων Εσόδων. Από εκεί και πέρα η είσπραξη είναι θέμα της ΑΑΔΕ, όπως πληρώνονται όλα τα πρόστιμα. Εάν κάποιος [θέλει] πληρώνει το 50% και πάει στο δικαστήριο. Πληρώνονται σίγουρα τα πρόστιμα και ειδικά για τις μεγάλες αλυσίδες που έχουν παρτίδες με το κράτος, πληρώνονται σίγουρα».
Πρόστιμα ύψους άνω του 1,5 εκατ. ευρώ
Αναφερόμενος στους ελέγχους που γίνονται και αν επαναλαμβάνονται στην ίδια επιχείρηση για να διαπιστωθεί εάν έχει συμμορφωθεί, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «οι έλεγχοι συνεχίζονται ασταμάτητα και στην ίδια αλυσίδα γίνονται έλεγχοι 2 και 3 φορές» και συμπλήρωσε ότι «το τελευταίο 20ήμερο υπάρχουν πρόστιμα πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ».
«Το ποσοστό παραβατικότητας είναι υψηλό και πιστεύω ότι η αγορά θα προσαρμοστεί, τώρα που όλοι ξέρουν ότι δεν μπορούν να ξεφύγουν», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.