Γερμανία: Δυσχερείς οι προβλέψεις για την οικονομία, ανεξαρτήτως των δασμών

Τα γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα αναθεώρησαν επί τα χείρω την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη φέτος στο 0,1% από το 0,8% που αναμενόταν τον Σεπτέμβριο, λαμβάνοντας υπόψη τους αρχικούς δασμούς των ΗΠΑ στον χάλυβα, το αλουμίνιο και τα αυτοκίνητα.

Η εξαρτώμενη από τις εξαγωγές Γερμανία είναι η μόνη οικονομία της G7 που συρρικνώνεται τα τελευταία δύο χρόνια. Οι περαιτέρω «αμοιβαίοι» δασμοί που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις 2 Απριλίου και ανεστάλησαν την Τετάρτη θα μπορούσαν ακόμη να προκαλέσουν σημαντικό πλήγμα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ανέφεραν τα ινστιτούτα, ενδεχομένως «διπλασιάζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις».

Αυτό θα μπορούσε να θέσει τη Γερμανία σε τροχιά ύφεσης για τρίτο έτος, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία.

Η «επιθετική εμπορική πολιτική του Τραμπ (κρατά) την παγκόσμια οικονομία σε αναμμένα κάρβουνα», δήλωσε ο Κλάους Βάιερστρας του ερευνητικού ινστιτούτου IHS.

«Οι πρόσθετοι εμπορικοί φραγμοί αποτελούν σημαντικό βάρος για την παγκόσμια οικονομία ... ιδίως λόγω του απρόβλεπτου χαρακτήρα τους. Αλλαγές στους δασμούς μπορούν να συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά, γεγονός που έχει αυξήσει την αβεβαιότητα της οικονομικής πολιτικής σε πρωτοφανή βαθμό», πρόσθεσε.

Οι Γερμανοί συντηρητικοί υπό τον Φρίντριχ Μερτς συμφώνησαν σε συμφωνία συνασπισμού με τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες την Τετάρτη, με στόχο την αναζωογόνηση της ανάπτυξης.

Οι νέες προβλέψεις των ινστιτούτων λαμβάνουν υπόψη τους δασμούς των ΗΠΑ ύψους 25% στο αλουμίνιο, τον χάλυβα και τα αυτοκίνητα της ΕΕ - οι οποίοι εξακολουθούν να ισχύουν - αλλά όχι τις αυξήσεις των δασμών ύψους 20% σε άλλα αγαθά που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα και ανεστάλησαν για περίοδο 90 ημερών την Τετάρτη.

Για το 2026, τα ινστιτούτα προβλέπουν οικονομική ανάπτυξη 1,3%, ούσα αμετάβλητη από την προηγούμενη πρόβλεψη.