Γερμανός οικονομολόγος: Η Ελλάδα χρειάζεται «διάλειμμα» από την ευρωζώνη

Γερμανός οικονομολόγος: Η Ελλάδα χρειάζεται «διάλειμμα» από την ευρωζώνη

Υπέρ μιας προσωρινής αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη τάσσεται ο γερμανός οικονομολόγος Otmar Issing, πρώην μέλος επί σειρά ετών των διευθυντηρίων της Bundesbank και της ΕΚΤ. Όπως τονίζει σε συνέντευξή του στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche, «η ευρωκρίση δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη». Ο Otmar Issing ασκεί σφοδρή κριτική στην ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι «εξακολουθεί να εφαρμόζει μια εχθρική προς την ανάπτυξη πολιτική».

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο γερμανός οικονομολόγος καλεί τους πολιτικούς να εντάξουν στις ευρωπαϊκές συνθήκες τη δυνατότητα προσωρινής εξόδου από τη ζώνη του κοινού νομίσματος. Όπως εκτιμά, «σε κράτη όπως η Ελλάδα θα έκανε καλό ένα sabbatical (σ.σ. παρατεταμένο διάλειμμα) εκτός νομισματικής ένωσης. Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να συνοδευτεί από μαζικές βοήθειες εκ μέρους των υπόλοιπων χωρών και από μια οικονομική πολιτική προσανατολισμένη στην ανάπτυξη. Ακόμη θα πρέπει η επανένταξη στην ευρωζώνη να εξαρτηθεί από τον όρο της εφαρμογής ριζικών μεταρρυθμίσεων», τονίζει ο Otmar Issing.

Τα στερεότυπα και το πιάτο «Schaeuble»

Το νέο τεύχος του περιοδικού Spiegel φιλοξενεί ένα αφιέρωμα - συζήτηση με τρεις επιχειρηματίες με καταγωγή από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Τουρκία, οι οποίοι διατηρούν εστιατόριο στη Γερμανία. Από την κουβέντα, που κινείται μεταξύ άλλων γύρω από τη γερμανική κουζίνα, τις ιδιαιτερότητες των γερμανών πελατών, αλλά και τη σχέση των Γερμανών με τους ξένους, δεν έλειψαν οι αναφορές στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που παρατηρούνται σήμερα. Ο Γιώργος Χρυσίδης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Z στο Βερολίνο, σχολιάζει ότι «παλιότερα τα πράγματα ήταν εύκολα για τον Έλληνα. Είχε καλή φήμη. Ήταν εκείνος που είχε αγωνιστεί ενάντια στη δικτατορία, που είχε απελευθερωθεί από τους τυράννους».

Όπως λέει, ο έλληνας εστιάτορας, η εικόνα αυτή έχει στο μεταξύ αλλάξει κάπως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Όπως λέει, από την κρίση και μετά ορισμένοι θεωρούν ότι ξαφνικά ότι όλοι οι Έλληνες είναι διεφθαρμένοι. Ο Γιώργος Χρυσίδης συνήθιζε αρχικά να απαντάει σε προκλητικά σχόλια κάποιων πελατών. Ωστόσο, όπως λέει, «στο τέλος έλεγα μόνο: Δεν είμαι Έλληνας, έχω γερμανικό Α.Φ.Μ. και ο υπουργός Οικονομικών μου λέγεται W. Schaeuble». Μάλιστα κατά τη διάρκεια των συζητήσεων περί Grexit ο έλληνας εστιάτορας είχε προσθέσει στο μενού του και το πιάτο «Schaeuble».