Στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ φθάνουν τα κονδύλια του τρέχοντος ΕΣΠΑ που πρέπει να απορροφήσει η χώρα μας μέχρι τη λήξη της προγραμματικής περιόδου, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο με θέμα «Για ένα σύγχρονο, αναπτυξιακό και φιλικό κράτος» που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων στο ΕΒΕΑ.
Ο ίδιος τόνισε ότι παράλληλα με το κλείσιμο του τρέχοντος ΕΣΠΑ, προχωρά ο σχεδιασμός του επόμενου (2021-2027) κεντρική επιδίωξη του οποίου θα είναι ο συνδυασμός των Κοινοτικών πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία με άλλες πηγές, όπως είναι τα κονδύλια από το διάδοχο σχήμα του «σχεδίου Γιούνκερ», από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή, τα κέρδη από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κ.α.
Διευκρίνισε, δε, ότι επενδύσεις σε υποδομές φυσικού αερίου ή σε μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων δεν είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ. Που σημαίνει ότι υποδομές που έγιναν σε άλλες χώρες με κοινοτική υποστήριξη τα προηγούμενα χρόνια, στην Ελλάδα λόγω των καθυστερήσεων που προηγήθηκαν, θα πρέπει να γίνουν από εθνικούς πόρους τα επόμενα χρόνια. Ανέφερε ακόμη ότι οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί ως τώρα για επενδύσεις που θα ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ ξεπερνούν τα 55 δισ. ευρώ, την ώρα που τα διαθέσιμα κονδύλια θα είναι 21 - 22 δισ., συνεπώς χρειάζεται σωστή ιεράρχηση.
«Χάσαμε δεκαετίες, την ώρα που άλλοι δίπλα μας λύνανε προβλήματα που εμείς ακόμα δεν έχουμε λύσει. Σήμερα δεν αρκεί πλέον να κάνουμε το κτηματολόγιο, τους δασικούς χάρτες, τη γρήγορη απονομή δικαιοσύνης. Χρειάζεται συνολική αναπτυξιακή στρατηγική», τόνισε ο πρώην υπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας. Στάθηκε επίσης στα θέματα ασφάλειας τονίζοντας ότι χωρίς αυτήν δεν θα υπάρξει οικονομική ανάπτυξη.
Τέλος, ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Αλέξανδρος Χατζόπουλος έθεσε τις εξής προτεραιότητες για την μετατροπή του κράτους σε μοχλό ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι για πολλά χρόνια το κράτος ήταν το ακριβώς αντίθετο. Οι προτεραιότητες είναι : ψηφιοποίηση διαδικασιών, ολοκλήρωση του χωρικού σχεδιασμού, νέο πλαίσιο εξυγίανσης των επιχειρήσεων (διαχείριση της πτώχευσης και της αφερεγγυότητας), ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και βελτίωση του τρόπου παραγωγής της νομοθεσίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ