Πριν τις κρίσιμες εκλογές σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, οι επενδυτές προετοιμάζονται για έναν ακόμη γύρο συζήτησης για την κρίση χρέους, καθώς οι πιστωτές της Ελλάδα και η κυβέρνηση διαφωνούν και πάλι, γεγονός που αυξάνει τους φόβους ότι η Αθήνα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τις δόσεις της τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Marketwatch, οι πιστωτές της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ πιέζουν για μια συμφωνία ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου.
Αυτό που θα ήθελαν είναι να αποφευχθεί μια σειρά εχθρικών διαπραγματεύσεων ενόψει κρίσιμων εκλογών στην Ευρώπη, όπως αυτές στην Ολλανδία, στη Γαλλία και το Σεπτέμβριο στη Γερμανία, δηλώνει ο Federico Santi, αναλυτής του Eurasia Group για θέματα Ευρώπης.
Όπως ανέφερε ο Santi, οι απαιτήσεις που ζητούνται από την Ελλάδα είναι να σκληρύνει ακόμα περισσότερο τις δημοσιονομικές πολιτικές της γεγονός που θα δοκιμάσει την αντοχή της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών και καθυστερώντας την ολοκλήρωση των συνομιλιών.
"Η επιθυμία να παραμείνει στην εξουσία αποφεύγοντας παράλληλα ένα χτύπημα που θα μπορούσε να εκτροχιάσει και πάλι την οικονομία, είναι ύψιστη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ", δήλωσε ο αναλυτής του Eurasia Group. Σημείωσε επίσης πως στο χειρότερη περίπτωση θα υπάρξει επαναφορά των capital controls και ίσως ένα ενδεχόμενο τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης.
«Το ΔΝΤ αποτελεί την κύρια πηγή αβεβαιότητας», σημειώνει ο Claus Vistesen, επικεφαλής οικονομολόγος της Pantheon Economics και συμπληρώνει πως το Eurogroup κατά πάσα πιθανότητα κατανοεί ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη. Οτιδήποτε άλλο από μια de facto απομείωση του κυρίου χρέους θα πρέπει να είναι κάτι "εφικτό", πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι το ΔΝΤ έχει προτείνει την επέκταση της λήξης στο 2070, τη διαμόρφωση του ανώτατου επιτοκίου στο 1,5% και την επιβολή μορατόριουμ μέχρι το 2040.