Τη δεδομένη χρονική στιγμή, όσον αφορά τις εισηγμένες εταιρείες που συμμετέχουν στον αγώνα του εμβολίου για την πρόληψη της Covid-19, το δίδυμο Pfizer-BioNTech και η Μoderna φαίνεται ότι διατηρούν σαφές προβάδισμα στις παραγγελίες εμβολίων για το 2021.
Οι συγκεκριμένες εταιρείες είχαν προβάδισμα και ως προς τα ποσοστά αποτελεσματικότητας των δύο εμβολίων. Για το εμβόλιο των Pfizer –BioΝΤech η αποτελεσματικότητα στις κλινικές δοκιμές ήταν στο 95% ενώ τα αποτελέσματα από τον ευρύ εμβολιασμό του πληθυσμού του Ισραήλ ανέβασαν το ποσοστό αποτελεσματικότητας δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση στο 97%. Το εμβόλιο της Moderna είχε επίσης υψηλές επιδόσεις καθώς ήταν 94,1% αποτελεσματικό στις κλινικές δοκιμές.
Το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson (JNJ) ήταν 66% αποτελεσματικό-αν και οι κλινικές δοκιμές περιλάμβαναν σε μεγάλα ποσοστά ανθρώπους άνω των 60 ετών και υπήρχε και ένα ποσοστό ατόμων με προβλήματα - ενώ τα ποσοστά της AstraZeneca κυμαίνονται έως και το 76%.
Η χρυσή τριάδα υπογράφει συνεχώς νέα συμβόλαια για την προμήθεια των εμβολίων της, με τις Pfizer- BioNTech να επεκτείνουν την παραγωγική ικανότητα από 2 έως 2,5 δισεκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του 2021, ενώ η Μoderna έχει ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να παρέχει έως και 1 δισ.δόσεις για το 2021 και 1,4 δισεκατομμύρια δόσεις για το 2022.
Διαφορετική πορεία στα χρηματιστηριακά ταμπλό
Η επιτυχία στον αγώνα των εμβολίων μπορεί να μοιράζεται μεταξύ των τριών εταιρειών, αλλά στο χρηματιστηριακό ταμπλό οι βίοι τους κάθε άλλο παρά είναι παράλληλοι.
Αν κάποιος είχε επενδύσει πριν ένα χρόνο και στις τρεις μετοχές, τότε για την θέση του στη Μoderna απολαμβάνει απόδοση της τάξης του 350%, για τη θέση του στην BioNTech απόδοση άνω του 220%, ενώ για τη θέση του στην Pfizer έχει μια απόδοση μαζί με το μέρισμα της τάξης του 12%.
Για όσους απορούν για τον λόγο αυτής της υστέρησης, η απάντηση κρύβεται στο μέγεθος και την φάση ανάπτυξης των εταιρειών.
Η Pfizer είναι μια ώριμη φαρμακοβιομηχανία με μια μακρά και διαφοροποιημένη γραμμή φαρμάκων σε κυκλοφορία και κεφαλαιοποίηση πέριξ των 209 δισ. δολαρίων. Η BioNTech αντίθετα, μετά από το ράλι του 220% έχει μια κεφαλαιοποίηση πέριξ των 34 δισ. δολαρίων και η Μoderna μια κεφαλαιοποίηση πέριξ των 64 δισ. δολαρίων, ενώ αμφότερες έχουν μια πολλά υποσχόμενη γραμμή φαρμάκων, αλλά στη φάση των κλινικών δοκιμών.
Εν ολίγοις, το εμβόλιο κατά του SARS COV 2 εκτόξευσε τον κύκλο εργασιών των ΒioNTech και Μoderna, προσφέροντας τις πολυπόθητες ταμειακές ροές για την περαιτέρω ανάπτυξη τους, ενώ προσέφερε απλά μια αξιοπρεπή αύξηση εσόδων στην Pfizer, καθώς για την τελευταία ήταν άλλο ένα επιτυχημένο φάρμακο μεταξύ εξίσου πετυχημένων φαρμάκων.
Η επιτυχία του εμβολίου σε νούμερα
Για τη BioNTech τα συνολικά έσοδα του εμβολίου για το έτος 2020 ήταν στα 270,5 εκατ. ευρώ, εκτινάσσοντας τα συνολικά έσοδα για το έτος στα 482,3 εκατομμύρια ευρώ. Σε σύγκριση με τα 108,6 εκατομμύρια ευρώ του προηγούμενου έτους, η επιρροή της γραμμής του εμβολίου είναι εμφανής.
Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η τελική γραμμή αποτελεσμάτων. Η εταιρεία παρουσίασε καθαρά κέρδη 366,9 εκατομμύρια ευρώ για τους τρεις μήνες που έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου 2020, σε σύγκριση με 58,2 εκατομμύρια ευρώ καθαρή ζημία για τους τρεις μήνες που έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Για το έτος, το καθαρό κέρδος ήταν 15,2 εκατ. ευρώ το 2020 σε σύγκριση με 179,2 εκατ. ευρώ καθαρής ζημίας το 2019. Σημειωτέον ότι η θέση σε μετρητά στα τέλη του 2020 ήταν εξαιρετική:Τα μετρητά και τα ταμειακά ισοδύναμα ήταν 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα τώρα με τις συμβάσεις προμήθειας που έχουν υπογραφεί, τα εκτιμώμενα έσοδα για την ΒioNTech αν πράγματι παραδώσει ~ 1,4 δισεκατομμύρια δόσεις θα είναι ~ 9,8 δισ. ευρώ, ενώ οι στόχοι της παραγωγικής ικανότητας- μαζί πάντα με τη Pfizer- για το 2021 αυξήθηκαν σε 2,0 εως 2,5 δισεκατομμύρια δόσεις.
Είναι εμφανές ότι η αγορά προεξοφλεί ότι χάρη στην επιτυχία του εμβολίου κατά της Covid 19, η BioNTech εξασφαλίζει τις ταμειακές ροές προκειμένου να χρηματοδοτήσει και να επισπεύσει την πορεία προς τον στόχο της: Να γίνει η κορυφαία παγκόσμια εταιρεία βιοτεχνολογίας για εξατομικευμένη ιατρική για τον καρκίνο.
Για τη Moderna, η επιρροή του εμβολίου στα αποτελέσματα είναι κάτι παραπάνω από προφανής. Είναι συντριπτική.
Τα συνολικά έσοδα ήταν 571 εκατ. δολάρια για το τέταρτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με 14 εκατ. δολάρια για το τέταρτο τρίμηνο του 2019. Σε επίπεδο έτους, τα συνολικά έσοδα το 2020 ήταν 803 εκατ. δολάρια σε σύγκριση με 60 εκατ. δολάρια για το 2019.
Παρά το γεγονός όμως ότι η αμερικανική Κυβέρνηση τον Απρίλιο του 2020, προχώρησε σε χρηματοδότηση 483 εκατ. δολαρίων μέσω της Βιοϊατρικής Αρχής Προηγμένης Έρευνας και Ανάπτυξης, ώστε να υποστηρίξει την ανάπτυξη του εμβολίου της Moderna –πρόκειται για τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που είχε λάβει η εταιρία από την συγκεκριμένη αρχή τα τελευταία 7 χρόνια –εντούτοις τα έξοδα έρευνας και ανάπτυξης ήταν 759 εκατ. δολάρια για το τέταρτο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με 118 εκατ. δολάρια για το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, με το εμβόλιο mRNA 1273 να απορροφά τη μερίδα του λέοντος.
Επιπλέον ας μην ξεχνάμε ότι για τη Μoderna το mRNA 1273 είναι το πρώτο προϊόν που πήρε άδεια κυκλοφορίας και ως εκ τούτου η εταιρεία έπρεπε να στήσει ένα εμπορικό δίκτυο σε χρόνο ρεκόρ. Εντυπωσιακό είναι επίσης ότι η Moderna σκοπεύει να εμπορευματοποιήσει τη συγκεκριμένη γραμμή χωρίς έναν μεγάλο φαρμακευτικό συνεργάτη. Έχει ήδη θυγατρικές, διανομείς ή συνεργάτες στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ιαπωνία στην Ισπανία, στην Ελβετία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Εκ των πραγμάτων λοιπόν η τελική γραμμή αποτελεσμάτων για το 2020 εμφάνισε μεγαλύτερες ζημιές από την προηγούμενη χρονιά.Έτσι η καθαρή ζημιά ήταν 272 εκατ. δολάρια για το τέταρτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με 123 εκατομμύρια δολάρια για το τέταρτο τρίμηνο του 2019 και για το σύνολο του έτους η καθαρή ζημιά ήταν 747 εκατ. δολάρια σε σύγκριση με 514 εκατ. δολάρια για το 2019 .
Όσον αφορά το 2021, έχουν ήδη υπογραφεί προκαταρκτικές συμφωνίες αγοράς -APA- ύψους 18,4 δισ. δολαρίων ενώ οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αναμένονται πέριξ των 350-400 εκατ. δολαρίων.
Χάρη στην επιτυχία του εμβολίου η εταιρεία θα εξασφαλίσει τις ταμειακές ροές που θα της επιτρέψουν να αυξήσει σημαντικά τις επενδύσεις στην Έρευνα και την Ανάπτυξη προκειμένου να ολοκληρώσει μια πολλά υποσχόμενη νέα γενιά φαρμάκων και αυτό είναι που προεξοφλεί η αγορά ενισχύοντας την τιμή της μετοχής κατά 300% μέσα σε έναν χρόνο.
Αντίθετα, η πίστη των επενδυτών της Pfizer δεν καθοδηγείται μόνο από το εμβόλιο, αλλά από πολλές και διαφοροποιημένες γραμμές φαρμάκων.
Η εταιρεία αναμένει περίπου 15 δισ.δολάρια σε πωλήσεις φέτος από το εμβόλιο κατά της COVID-19 που ανέπτυξε μαζί με την BioNTech, σε σύνολο αναμενόμενων εσόδων μεταξύ 59,4 και 61,4 δισ. δολαρίων για το 2021. Το εμβόλιο λοιπόν αναμένεται να προσφέρει μια οικονομικά σημαντική και σταθερή ροή εσόδων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδότηση άλλων επιχειρήσεων M&A και R&D.
Η εταιρία αναθεώρησε επίσης ανοδικά την εκτίμησή της για τα κέρδη το 2021, καθώς περιμένει προσαρμοσμένα κέρδη 3,10 έως 3,20 δολαρίων ανά μετοχή, έναντι αρχικής εκτίμησης 3-3,10 δολαρίων/μετοχή. Παρακάτω φαίνονται αναλυτικά οι εκτιμήσεις για το 2021.
Όσον αφορά τώρα τα αποτελέσματα του 2020, να αναφέρουμε ότι η Pfizer ανέφερε 154 εκατ. δολάρια σε πωλήσεις των εμβολίων BNT162b2, ενώ ο παρακάτω πίνακας με τα βασικά μεγέθη του τέταρτου τριμήνου αλλά και του συνόλου του έτους σε αντιπαραβολή με τις επιδόσεις της εταιρείας το 2019, αναδεικνύει αυτό που γράψαμε στην αρχή: Για την Pfizer το εμβόλιο αποτελεί άλλη μια επιτυχημένη γραμμή φαρμάκου ανάμεσα σε τόσες άλλες, ενώ για τις BioNTech και Μoderna αυτή τη στιγμή είναι η βασική τους γραμμή, γι’αυτό και στην ουσία αναμόρφωσε σχεδόν ακαριαία την κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης.
Το τέταρτο τρίμηνο λοιπόν η Pfizer εμφάνισε πωλήσεις ύψους 11,68 δισ.δολαρίων αυξημένες 12% σε ετήσια βάση και ελαφρώς κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για πωλήσεις 12,01 δισ. δολαρίων. Τα προσαρμοσμένα κέρδη των 0,42 ευρώ /μετοχή αυξήθηκαν κατά 14%, έναντι προβλέψεων για 0,51 ευρώ. Σε επίπεδο έτους, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2% και τα προσαρμοσμένα κέρδη/μετοχή αυξήθηκαν κατά 16% από τα 1,91 ευρώ/μετοχή στα 2,22 ευρώ/μετοχή.
Στις κορυφαίες πωλήσεις του 2020 ήταν το φάρμακο κατά του καρκίνου του μαστού Ibrance- έχουμε αναφερθεί στα αφιερώματα μας για τα CAR-T κύτταρα και τους αναστολείς ελέγχου- με πωλήσεις 5,39 δισ.δολαρίων, το Eliquis για την πρόληψη φλεβικής θρομβοεμβολής –σε συνεργασία με την Bristol-Myers Squibb –με πωλήσεις 4,95 δισ. δολαρίων( +17%) , το εμβόλιο Prevnar 13 με σταθερές πωλήσεις πέριξ των 5,85 δισ. δολαρίων, ενώ ακολουθεί ένα πλήθος φαρμάκων όπως το Inlyta για το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα, το Xeljanz για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και την ψωριασική αρθρίτιδα κ.α
Καθώς το εμβόλιο για την Covid 19 είναι άλλη μια γραμμή για την Pfizer, με περιθώρια κέρδους στην κάτω γραμμή του εύρους, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αποτίμηση της Pfizer. (σ.σ: Η τιμή του εμβολίου είναι χαμηλότερη λόγω των «κοινωνικών υποχρεώσεων της εταιρείας» ενώ πληρώνει ένα μερίδιο κέρδους στη BioNTech που μειώνει περαιτέρω το μικτό της περιθώριο).
Η στήλη πιστεύει ότι το BNT162b2 ήρθε στην κατάλληλη χρονική περίοδο καθώς στο δεύτερο μισό της δεκαετίας που διανύουμε λήγουν αρκετά διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Κάτω από αυτό το πρίσμα, οι extra ταμειακές ροές από τις πωλήσεις του εμβολίου έρχονται την κατάλληλη περίοδο, προκειμένου να στηρίξουν την τελική γραμμή αποτελεσμάτων και να προσφέρουν το μερίδιο τους στην υποστήριξη της ανάπτυξης νέων φαρμάκων.
Επιπλέον, η Pfizer απέδειξε ότι αν και ώριμη εταιρεία, μπορεί να μετασχηματιστεί άμεσα σε μια ευκίνητη εταιρεία που εργάζεται γρήγορα και αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων, όχι μόνο σε επίπεδο έρευνας, αλλά και σε επίπεδο παραγωγής και διανομής.
Η άποψη της στήλης είναι ότι η αγορά δεν εκτιμά τη μακροπρόθεσμη πιθανή ανάπτυξη που θα προέλθει τόσο από την γραμμή του εμβολίου, όσο και από μια σειρά φαρμάκων που ξεκίνησαν πρόσφατα. Όσον αφορά μάλιστα το πρώτο, η αύξηση των μεταλλάξεων του Sars CoV 2, οι ενισχυτικές δόσεις και ενδεχομένως το εμβόλιο για τα παιδιά, πιθανότατα να αυξήσουν τις πωλήσεις και μετά το 2022.
Πέρα από το εμβόλιο άλλωστε, η Pfizer είναι μια εταιρεία αξίας με καλές επιδόσεις, εξαιρετικό μέρισμα της τάξης 4,20%, ενώ αναμένουμε αύξηση πωλήσεων τουλάχιστον 6% ετησίως έως το 2025. Aπό την άλλη, η BioNTech και η Μoderna είναι εταιρείες ανάπτυξης που η ιστορία τους θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι μόλις ξεκινάει.
Το προφίλ του κάθε επενδυτή, οι ανάγκες του για σταθερές εισροές ή όχι στο χαρτοφυλάκιο και ο χρονικός του ορίζοντας, είναι αυτά που θα κρίνουν τη συμμετοχή και την στάθμιση της κάθε μιας από την χρυσή τριάδα -μέχρι στιγμής- του εμβολίου κατά της Covid-19.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.