Γιατί δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Shutterstock
Shutterstock

Γιατί δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Το νέο σύστημα φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών είχε πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση στις ευρωεκλογές αλλά ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός: η φιλοσοφία του μέτρου δεν πρόκειται να αλλάξει. Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν διορθώσεις και κινήσεις αποκατάστασης πιθανών αδικιών όμως η απόσυρση του νόμου δεν υπάρχει καν ως σκέψη στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε άλλωστε και ο υπουργός Οικονομικών. Τόνισε ότι η βελτίωση του ελεγκτικού μηχανισμού και η περαιτέρω ψηφιοποίηση του κράτους μπορεί να δημιουργήσει στο μέλλον τις κατάλληλες προϋποθέσεις για αλλαγές στη φορολογική πολιτική όμως ακόμη δεν είμαστε εκεί.

Το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων είναι προγραμματισμένο να αποδώσει 600 εκατ. ευρώ φέτος και άλλα τόσα ανά έτος από εδώ και στο εξής. Επίσης, είναι σχεδιασμένο να εξοικονομήσει πόρους από την καταβολή επιδομάτων σε ανθρώπους που κανονικά δεν τα δικαιούνται.

Ας υποθέσουμε ότι ο πρωθυπουργός προχωρούσε χθες στην εξαγγελία ότι θα αποσύρει τον νόμο για τη φορολόγηση των επαγγελματιών. Τι ακριβώς θα συνέβαινε; Καταρχήν την ίδια στιγμή θα ακυρωνόταν οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία. Διότι το σύστημα φορολόγησης των επαγγελματιών δεν είναι ένα εισπρακτικό μέτρο.

Είναι ένας μηχανισμός που δημιουργήθηκε ώστε να διασφαλίζει μια μίνιμουμ συμμετοχή και των αυτοαπασχολούμενων στα φορολογικά βάρη. Προφανώς και ένας επαγγελματίας μπορεί να θίγεται γιατί σε μια χρονιά μπορεί να παρουσιάσει ζημιές. Του δίνεται όμως και τώρα η δυνατότητα να αμφισβητήσει τα τεκμήρια και να απαλλαγεί από τον φόρο.

Όσο για τους νέους που διατρέχουν και μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν ζημιές στα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, ούτως ή άλλως εξαιρούνται. Απόσυρση του νόμου μετά την κάλπη θα έφερνε την κυβέρνηση στη θέση να μην δρομολογήσει καμία άλλη αλλαγή μέχρι το τέλος της 4ετίας υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους.

Η δεύτερη άμεση επίπτωση θα ήταν η εκτόξευση των αποδόσεων στα ομόλογα. Ούτως ή άλλως από χθες οι αγορές επιτίθενται στα ευρωπαϊκά χαρτιά πιστεύοντας ότι πολλές κυβερνήσεις θα κάνουν πίσω σε θέματα που προκαλούν πολιτικό κόστος.

Η 3η επίπτωση είναι ότι η κυβέρνηση θα ακύρωνε αυτομάτως από τη μια ημέρα στην άλλη την επιχειρηματολογία μηνών. Γιατί φτιάχτηκε το σύστημα φορολόγησης των επαγγελματιών; Διότι δεν υπακούει στη λογική εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες να εμφανίζονται ότι επιβιώνουν επί σειρά ετών με κέρδη της τάξεως των 3000-5000 ευρώ τον χρόνο.

Η νομιμότητα του νόμου θα κριθεί ούτως ή άλλως στα δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά την προσφυγή που έχουν καταθέσει οι αυτοαπασχολούμενοι δια των εκπροσώπων τους. Αν τεθεί θέμα συνταγματικότητας, προφανώς και θα δρομολογηθούν οι απαραίτητες αλλαγές. Όμως το ζητούμενο δεν είναι να προκύψουν τεχνικές αλλαγές αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε κανένας επαγγελματίας να μην έχει λόγο να αισθάνεται αδικημένος επειδή φορολογείται για κέρδη της τάξεως των 700-800 ευρώ τον μήνα.