Σε ποσοστό κάτω του 1% του ΑΕΠ σχεδιάζει να μειώσει η κυβέρνηση το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2025. Αυτό αναφέρει σε σχετικό της report η Capital Economics, η οποία, ακόμη, εκτιμά σημαντική πτώση του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, η οποία θα ευνοήσει σημαντικά τα spreads των ελληνικών ομολόγων.
Η Capital Economics τονίζει το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2% στο πρώτο εξάμηνο του 2024, ενώ οι αναλυτές της εκτιμούν ότι συνεχίζει να αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό και στο γ΄ τρίμηνο. Μάλιστα προβλέπει για το ελληνικό ΑΕΠ ρυθμό ανάπτυξης 2,5% φέτος, 2,1% το 2025 και 1,9% το 2026, όταν ο μέσος όρος ανάπτυξης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης τοποθετείται στο 0,7% φέτος και στο 1% το 2025 και το 2026. Σημειώνεται ότι, οι ισχυρότερες οικονομίες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας αναμένεται να αναπτυχθούν με ρυθμό οριακά θετικό, με τη Γερμανία να εμφανίζει ύφεση φέτος 0,2%.
Πολύ κοντά στις παραπάνω προβλέψεις βρίσκονται και οι εκτιμήσεις της Fitch Solutions, σύμφωνα με τις οποίες η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 1,1% σε τριμηνιαία βάση ανταποκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό στις προσδοκίες της, με αποτέλεσμα να διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψή της για αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,4% το 2024 και 2,9% το 2025.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν και οι δύο οίκοι στις επενδύσεις στην Ελλάδα, τις οποίες και χαρακτηρίζουν ως βασικό παράγοντα ώθησης της ζήτησης τα τελευταία χρόνια, καθώς η ανάκαμψη που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια από τα πολύ χαμηλά επίπεδα στα οποία κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, είναι σχεδόν κατακόρυφη.
«Εκτιμούμε ότι θα παραμείνουν ισχυρές, δεδομένης της βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος», σημειώνει η Capital Economics. Στον αντίποδα, η κατανάλωση των νοικοκυριών αναμένεται ασθενέστερη. Η αγορά εργασίας της Ελλάδας έχει εμφανίσει σημάδια εξασθένησης τελευταία και η απασχόληση υποχώρησε ελαφρώς στο β’ τρίμηνο. Παρ’ όλα αυτά, η συνολική απασχόληση παραμένει υψηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα και το καθαρό εισόδημα των νοικοκυριών συνεχίζει να αυξάνεται.
Οι αναλυτές της Fitch Solutions αναμένουν ότι οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στις προοπτικές της ελληνικής ανάπτυξης βραχυπρόθεσμα. Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, «ο συνδυασμός μιας ισχυρής επενδυτικής κίνησης που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση και της αυξημένης συσσώρευσης αποθεμάτων έχει ενισχύσει την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το α’ εξάμηνο φέτος.
Ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου διευρύνθηκε κατά 26% σε ετήσια βάση, ενώ οι πάγιες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 3,5% την αντίστοιχη περίοδο. Η εκταμίευση της τέταρτης δόσης που εγκρίθηκε τον Ιούλιο το γ΄ τρίμηνο θα τονώσει και πάλι την επενδυτική δραστηριότητα το β’ εξάμηνο, καθώς η κυβέρνηση έχει επιτύχει να διοχετεύσει τη χρηματοδότησή της στα στοχευμένα επενδυτικά προγράμματα υποδομών».
Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση των νοικοκυριών, η εκτίμηση της Capital Economics είναι ότι αναμένεται ασθενέστερη. Η αγορά εργασίας της Ελλάδας έχει εμφανίσει σημάδια εξασθένησης τελευταία και η απασχόληση υποχώρησε ελαφρώς στο β’ τρίμηνο. Παρ’ όλα αυτά, η συνολική απασχόληση παραμένει υψηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα και το καθαρό εισόδημα των νοικοκυριών συνεχίζει να αυξάνεται.
Ο πληθωρισμός εμφανίζεται λίγο υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, αλλά σύμφωνα με την εκτίμηση των αναλυτών της Capital Economics, το σχετικά υψηλό επίπεδο του πληθωρισμού των υπηρεσιών οφείλεται εν μέρει σε στοιχεία που σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως ξενοδοχεία και εστιατόρια, όπου οι τιμές παραμένουν υψηλές.
Η εκτίμηση, πάντως, της Fitch Solutions είναι ότι οι καταναλωτές θα βρουν επίσης στήριξη από την πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη, καθώς η κυβέρνηση έχει βρει περιθώρια για αυξημένες φορολογικές μειώσεις, ιδίως στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και μέσω υψηλότερων συντάξεων, καθώς και μεγαλύτερης δημιουργίας θέσεων εργασίας που συνδέονται με έργα που σχετίζονται με τις επενδύσεις», καταλήγει η Fitch Solutions.