Όχι, δεν… χάθηκαν οι χρηματιστηριακές ευκαιρίες στη Wall Street, ούτε ξαφνικά οι ελληνικές τράπεζες έγιναν παγκόσμιοι κολοσσοί και το μεγάλο χρηματιστηριακό στοίχημα του πλανήτη. Όμως όπως και να το κάνεις, όταν οι αναλυτές της μεγαλύτερης τράπεζας του κόσμου συστήνουν στους πελάτες τους να αγοράσουν μετοχές των ελληνικών τραπεζών, είναι ένα γεγονός που έχει την αξία του. Μεγάλη αξία, μάλιστα, σε σημείο να μοιάζει απίστευτο, αλλά είναι αληθινό.
«Αν θέλετε να επενδύσετε σε τράπεζες στις περιφέρειες ΚΑ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, τότε οι ελληνικές τράπεζες είναι ο καλύτερος τρόπος». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η JPMorgan στον επενδυτικό κόσμο, μέσω χθεσινής της έκθεσης.
Ο αμερικανικός κολοσσός προχώρησε χθες στην αναβάθμιση της Τρ. Πειραιώς σε «buy» και πλέον δίνει σύσταση «αγορά» για τις μετοχές και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, δίνοντας παράλληλα εύσημα για την πρόοδο που έχουν σημειώσει σε σειρά ζητημάτων. Μετά από πολλά χρόνια πλήρους απαξίωσης, οι ελληνικές τράπεζες μπαίνουν ξανά στα ραντάρ των διεθνών επενδυτών και κυρίως των μακροπρόθεσμων επενδυτών.
Αυτό συμβαίνει για συγκεκριμένους λόγους: α) γιατί κατάφεραν να μειώσουν σε μονοψήφιο ποσοστό τα κόκκινα δάνεια και οδεύουν σε περαιτέρω μείωση προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, β) γιατί έχουν βάλει σε γενικότερη τάξη τους ισολογισμούς τους και ετοιμάζονται να δώσουν μέρισμα, γ) γιατί οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έχουν βελτιωθεί σημαντικά την τελευταία τριετία και δ) γιατί η ελληνική οικονομία έχει μπροστά της ένα σχέδιο δεκάδων δισεκατομμυρίων, με επενδυτικά πλάνα που για να υλοποιηθούν θα πρέπει να περάσουν και μέσα από τις τράπεζες.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι αναλυτές της JPMorgan πιστεύουν πως ακόμη και σε ένα σενάριο ύφεσης (η Ελλάδα συγκεντρώνει από τις μικρότερες πιθανότητες ύφεσης στην Ευρώπη), οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών παραμένουν αισιόδοξες.
Είναι επίσης εντυπωσιακό το γεγονός ότι σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία για ολόκληρη την Ευρώπη, κατά την οποία τα χρηματιστήρια τηρούν στάση αναμονής και η επιφυλακτικότητα είναι το βασικό χαρακτηριστικό των επενδυτικών αποφάσεων, η JPMorgan βλέπει τεράστια περιθώρια ανόδου για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.
Για τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς που είναι και η… τιμώμενη αφού αναβαθμίστηκε, βλέπει περιθώρια ανόδου 100%, δίνοντας τιμή-στόχο στα 2,20 ευρώ, από 1,80 ευρώ προηγουμένως. Για την Eurobank βλέπει περιθώρια ανόδου 62%, για την Alpha Bank 48% και για την Εθνική Τράπεζα 34%.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πρώτον, ότι έχει αλλάξει άρδην η εικόνα που έχουν οι ξένοι για την ελληνική οικονομία. Οι μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με την εξυγίανση των τραπεζών και την προοπτική υλοποίησης του «Ελλάδα 2.0», διαμορφώνουν ένα νέο σκηνικό που μεσοπρόθεσμα μοιάζει ιδιαίτερα ελκυστικό, την ώρα που ο τουρισμός καταρρίπτει ιστορικά ρεκόρ.
«Καθαροί ισολογισμοί»: Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων και οι αποτιμήσεις βελτιώνονται, τα κόκκινα δάνεια μειώνονται δραστικά και οι ελληνικές τράπεζες αποκτούν ένα προφίλ πολύ πιο ανταγωνιστικό. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε και τις δυνατότητες επιστροφής κεφαλαίου μέσω μερισμάτων στις επόμενες χρήσεις, που κάνουν ακόμη πιο ελκυστική την επενδυτική επιλογή των ελληνικών τραπεζών μεσοπρόθεσμα.
Ισχυρή ανάπτυξη: Το 8% του 2021 και η εντυπωσιακή ανάπτυξη του πρώτου εξαμήνου 2022 με 8% στο α’ τρίμηνο και 7,7% στο β’ τρίμηνο, είναι επιδόσεις που εν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες. Με σωρευτικό ρυθμό της τάξης του 7,8% στο α’ εξάμηνο, η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που κατάφεραν να επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα, εμφανίζοντας μάλιστα από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο. Με την υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης να βρίσκεται σε εξέλιξη, η ελληνική οικονομία έχει ένα πολύ σημαντικό μαξιλάρι για να απορροφήσει τους υφεσιακούς κραδασμούς και οι τράπεζες θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων.
Υψηλότερα επιτόκια: Ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων έχει ανεβάσει ταχύτητα και στην Ευρώπη με την ΕΚΤ να αποφασίζει αύξηση 75 μονάδων βάσης την περασμένη εβδομάδα και τους αναλυτές να προβλέπουν ότι το τελικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί κοντά στο 2,25%-2,50%. Σε αυτό το περιβάλλον, οι ελληνικές τράπεζες θα ωφεληθούν σε επίπεδο εσόδων και αποτελεσμάτων.