Όσοι αποφάσισαν να αγοράσουν ένα παλιό διαμέρισμα, ίσως αισθάνονται δικαιωμένοι από τις εξελίξεις. Ο λόγος; Η αύξηση των τιμών των οικοδομικών υλικών και του ευρύτερου κατασκευαστικού κόστους έχει καταστήσει ακριβή υπόθεση την κατασκευή από το μηδέν ενός ακινήτου. Είναι ενδεικτικό ότι το ελάχιστο κόστος ανά τ.μ. τοποθετείται, πλέον, στα 1.500 ευρώ, όταν πριν από περίπου ένα χρόνο περιοριζόταν στα 1.000 ευρώ. Πού οδηγούν τα νέα δεδομένα για τα νεόδμητα; Στην ενίσχυση των αξιών των παλαιότερων ακινήτων, των οποίων το απόθεμα είναι πολύ μεγαλύτερο, σε σύγκριση με αυτό των νεόδμητων ιδιοκτησιών που είναι σημαντικά ακριβότερες.
Ως αποτέλεσμα, η στροφή σε παλαιότερα διαμερίσματα που έχουν βέβαια καινούργιες υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, όπως και κουφώματα αποτελεί μονόδρομο για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των νοικοκυριών. Αλλά και τον περιορισμό των δαπανών για ενοίκιο, σε μία συγκυρία που η άνοδος του πληθωρισμού υποχρεώνει τα νοικοκυριά να μειώσουν όσο μπορούν τις πηγές του κόστους. Η στροφή στα παλαιότερα σπίτια γίνεται αντιληπτή εάν λάβουμε υπόψη ότι με ένα εύρος τιμών από 1.200 ευρώ έως 2.200 ανά τ.μ. μπορεί κάποιος να ικανοποιήσει τις στεγαστικές του ανάγκες, αγοράζοντας ένα διαμέρισμα σε κεντρική συνοικία των Αθηνών και ενδεχομένως κοντά σε μέσο σταθερής τροχιάς.
Όπως, εξάλλου, σημειώνει σε πρόσφατη ανάλυσή της, η Alpha Bank, τα νέα δεδομένα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία σχετίζονται με την ενδεχόμενη αναβολή υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων και άμεσων ξένων επενδύσεων, εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί, εξέλιξη που συμπιέζει μεσοπρόθεσμα την προσφορά κατοικιών. Όπως και με την άνοδο των τιμών των υλικών κατασκευής και του ενεργειακού κόστους και της ενδεχόμενης μετακύλισης μέρους αυτής στις τιμές των κατοικιών. Δεν είναι τυχαίο που στον τομέα της αναψυχής, σημαντικός αριθμός έργων ανάπτυξης νέων ξενοδοχείων οδηγείται στις καλένδες διότι οι εργολάβοι δεν είναι σε θέση να διαμορφώσουν προϋπολογισμούς με τις τιμές να μεταβάλλονται σε…ημερήσια βάση.
Τι έχει προηγηθεί
Όλα αυτά με δεδομένο ότι οι τιμές των οικιστικών ακινήτων έχουν αυξηθεί την τελευταία τριετία κατά 20% σωρευτικά, με την αύξηση να είναι εντονότερη για τα νέα διαμερίσματα, έως 5 ετών (21,5%), έναντι των παλαιών (19,2%). Επιπλέον, οι τιμές αυξήθηκαν με υψηλότερο ρυθμό στα μεγάλα αστικά κέντρα. Συγκεκριμένα, το 2021, οι τιμές των οικιστικών ακινήτων κατέγραψαν άνοδο, σε σύγκριση με το 2020, κατά 9,1% στην Αθήνα και κατά 6,9% στη Θεσσαλονίκη, ενώ στις άλλες μεγάλες πόλεις και τις λοιπές περιοχές οι αυξήσεις διαμορφώθηκαν σε 5,4% και 4,6%, αντίστοιχα.
Σε κάθε περίπτωση, ο βαθμός στον οποίο ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επηρεάσει την ελληνική αγορά ακινήτων θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τη διάρκειά του. Οι πληθωριστικές πιέσεις που συνδέονται με τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν ήδη αυξήσει το κόστος των επιχειρήσεων του τομέα των κατασκευών και αναμένεται να συμπιέσουν τα κέρδη τους, ενώ ενδέχεται μέρος του αυξημένου κόστους να μετακυληθεί στις τιμές των νέων κατοικιών.