(Φωτ.: Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη (δεξιά), η αγορά των «κόκκινων» δανείων θα μπορούσε να ανοίξει σύντομα και ένα από τα βασικά ζητήματα είναι αυτό της φορολόγησης των εταιρειών που θα διαχειρίζονται τα δάνεια.)
Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς η ελληνική πλευρά θέλει να διατηρήσει ένα πλέγμα περιορισμών, ενώ οι θεσμοί εμμένουν στην αρχική τους θέση για πλήρη απελευθέρωση της διαδικασίας.
«Αν ήταν δυνατόν, οι δανειστές θα ήθελαν να μην υπάρξει καμία εξαίρεση στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να απελευθερωθεί πλήρως η διαδικασία πώλησης NPLs σε ξένα funds, άσχετα αν πρόκειται για μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις ή νοικοκυριά». Αυτό αναφέρουν στο Liberal κυβερνητικές πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας τις απαιτήσεις των εκπροσώπων των δανειστών στο μείζον ζήτημα των «κόκκινων» δανείων. «Ιδανικά, θα ήθελαν ακόμα και την κατάργηση –ή συρρίκνωση– του νόμου Κατσέλη, για να εντοπιστούν όλοι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές», προσθέτουν.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το liberal.gr, τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο των κανόνων που θα διέπουν την πώληση «κόκκινων» δανείων σε distressed funds, ωστόσο η ελληνική πλευρά δεν έχει ακόμα συμφωνήσει με τα όσα ζητούν οι θεσμοί, ενώ εντοπίζονται αποκλίσεις και από τις προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.
Πωλήσεις χωρίς περιορισμούς...
Σημαντικό ρόλο στη συζήτηση διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ως η πλέον αρμόδια αρχή για το θέμα. Πληροφορίες από τη Φρανκφούρτη αναφέρουν ότι για να επιτευχθεί συμφωνία επιβάλλεται να ικανοποιηθεί η πλευρά της ΕΚΤ, διότι το πλαίσιο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων θα πρέπει να είναι εναρμονισμένο με το διεθνές περιβάλλον. Και αυτό γιατί στην περίπτωση που η κεντρική τράπεζα θελήσει να αναλάβει δράση –όπως για παράδειγμα με την αποδοχή «κόκκινων» ABS ως ενέχυρα– η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει για μία ακόμα φορά... εκτός.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, σύμφωνα με την οποία οι ελληνικές Αρχές το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να επιταχύνουν την αποτελεσματική εφαρμογή της στρατηγικής για τη διαχείριση των NPLs. Μία στρατηγική για την οποία η ΕΚΤ ζητάει εξ αρχής επιθετικές και –όπου είναι δυνατόν– ακαριαίες λύσεις, χωρίς καθυστερήσεις και όσο το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς.
...και χωρίς μεταβατική περίοδο
Επιθυμία, λοιπόν, της ΕΚΤ είναι να επιτραπεί η πώληση «κόκκινων» δανείων όλων των κατηγοριών, που δεν προστατεύονται από τον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, σε ξένα funds. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει θέληση να δοθεί νέα παράταση στην απαγόρευση πώλησης σε ξένα funds «κόκκινων» δανείων που έχουν ως εξασφάλιση πρώτη κατοικία, είτε πρόκειται για στεγαστικά, μικρά καταναλωτικά και δάνεια προς μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, κ. Γιώργου Σταθάκη, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση θέλει μία μακρά μεταβατική περίοδο για τις ευαίσθητες κατηγορίες, δείχνουν ξεκάθαρα την απόσταση που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών, σε ο,τι αφορά τους περιορισμούς για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Την ίδια ώρα, οι επιπλέον περιορισμοί που θέλει να κερδίσει η κυβέρνηση, όπως η απαγόρευση πώλησης δανείων έως 500.000 ευρώ που έχουν χορηγηθεί σε ΜμΕ, δανείων έως 250.000 που έχουν χορηγηθεί σε ελεύθερους επαγγελματίες και καταναλωτικών δανείων έως 20.000 ευρώ, εκτιμάται ότι είναι σχεδόν αδύνατο να γίνουν δεκτοί.
Παράλληλα, οι δανειστές πιέζουν έτσι ώστε να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για το «ξεμπλοκάρισμα» των υποθέσεων που υπάγονται στον νόμο Κατσέλη. Θεωρούν ότι η επιτάχυνση των δικαστικών αποφάσεων μόνο καλό θα κάνει, αφού θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για πάνω από 170.000 δάνεια που «λιμνάζουν» παίρνοντας δικάσιμο για μετά από πολλά χρόνια.
Θα δίνονται δάνεια από τα funds;
Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, η αγορά των «κόκκινων» δανείων θα μπορούσε να ανοίξει σύντομα και ένα από τα βασικά ζητήματα είναι αυτό της φορολόγησης των εταιρειών που θα διαχειρίζονται τα δάνεια. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, «η αγορά μπορεί να λειτουργήσει σύντομα, μόνο μικρά μέρη του ρυθμιστικού πλαισίου της λείπουν». Αυτά τα «μικρά μέρη» ίσως αποδειχθούν πολύ σημαντικά για τη διαδικασία.
Στελέχη της αγοράς με εμπειρία σε αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων υποστηρίζουν ότι η αναδιάρθρωση των οφειλών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων «κρύβει» άλλες φορές παγίδες και άλλες ευκαιρίες, ανάλογα με την περίπτωση. Το αν, για παράδειγμα, το αρχικό δάνειο θα παραμένει στο ενεργητικό της τράπεζας ή θα πωλείται στην εταιρεία διαχείρισης είναι κάτι που μένει να δούμε στη συνέχεια. Όπως και το αν οι εταιρείες διαχείρισης θα εμπλέκονται ακόμη περισσότερο στη διαδικασία.
Η σχετική πράξη του διοικητή της ΤτΕ ενδέχεται να δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες διαχείρισης να χορηγούν την απαραίτητη ρευστότητα για την αποτελεσματική εξυπηρέτηση της ρύθμισης, σε μία κίνηση που συνάδει με τον... βαθμό ελευθερίας που επιθυμεί η ΕΚΤ.
Όλα θα κριθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, ωστόσο ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε πως οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντιμετωπίσουν το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι επαρκές και έχουν όλη τη βοήθεια που χρειάζονται από εξειδικευμένες σε αυτόν τον τομέα εταιρείες.