Στο.. παρά 1', δηλαδή λίγες μέρες πριν εκπνεύσει το 2015 η κυβέρνηση «έδωσε» χρόνο στον χρόνο που χρειάζονται οι δικαστικές αρχές για να εισπράξουν χρήματα από τις λίστες φοροδιαφυγής.
Ουσιαστικά έδωσε προθεσμία ενός χρόνου στις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές της χώρας αφού οι παραγραφές για τις αξιώσεις του δημοσίου από τις 7 λίστες φοροδιαφυγής και τις χρήσεις των οικονομικών ετών που αναφέρονται οι καταθέσεις είχαν καταληκτική ημερομηνία τις 31/12/15 κάτι που ουσιαστικά σήμαινε πως παραγράφονταν το δικαίωμα του δημοσίου να εισπράξει τα χρήματα από βεβαιωμένη φοροδιαφυγή. Η κυβέρνηση παρέτεινε κατά ένα έτος αυτές τις προθεσμίες με άρθρο 22 του ν.4337/2015.
Στη διάταξη αναφέρεται πως οι προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για έκδοση πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου και κάθε άλλης πράξης επιβολής φόρων, τελών, προστίμων ή εισφορών, που λήγουν στις 31.12.2015 παρατείνονται κατά ένα (1) έτος από τη λήξη τους για υποθέσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί (κατά τη δημοσίευση του νόμου) ή θα εκδοθούν μέχρι τις 31.12.2015 εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ελέγχου, έρευνας ή επεξεργασίας ή εντολές και αιτήματα διερεύνησης από δικαστική ή φορολογική ή ελεγκτική αρχή, καθώς και από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.
Στην αιτιολογική έκθεση εξηγείται επαρκώς ότι η υπόθεση αφορά σε υποθέσεις διαφθοράς για τις οποίες έχει ξεκινήσει ήδη έρευνα και έχει εκδοθεί εισαγγελική παραγγελία ελέγχου. Να σημειωθεί πως αυτή είναι η δεύτερη παράταση παραγραφής που δίδεται ( η πρώτη με τον νόμο 4203/2013- άρθρο 22 για δυο χρόνια) και δύσκολα θα υπάρξει και άλλη δεδομένου πως ήδη συζητείται εντόνως για παραβιάσεις ευρωπαϊκών συμβάσεων.
Η παράταση της παραγραφής όμως απλώς παρατείνει κατά ένα χρόνο το αναπόφευκτο, αν και εφόσον δεν δοθεί προσωπικό, δηλαδή ελεγκτές στους εισαγγελείς.