Goldman Sachs: Ουραγός στις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα

Goldman Sachs: Ουραγός στις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα

Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι δύο χώρες που υστερούν τα τελευταία πέντε χρόνια στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε έκθεσή της η Goldman Sachs.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αξιολογεί τον ρυθμό εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι χρειάζονται ακόμα πολλά να γίνουν έτσι ώστε να επιτευχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η εφαρμογή ενός φιλικού στις επενδύσεις μείγματος πολιτικής.

Σε γενικές γραμμές, τονίζει η Goldman, έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος στην ευκολία με την οποία αντιμετωπίζονται οι πτωχεύσεις εταιρειών. Σημαντική βελκτίωση καταγράφηκε στην Ιταλία το 2005 και στη Γαλλία το 2015, ενώ η Ελλάδα είναι πολύ πίσω.

Ο αμερικανικός οίκος βασίζεται στους δείκτες DTF (distance to frontier) που καταγράφουν την απόσταση μεταξύ των επιδόσεων μίας χώρας σε διάφορες πτυχές των ρυθμιστικών πρακτικών και του ρυθμιστικού ορίου όπως αυτό ορίζεται από την καλύτερη επίδοση σε κάθε δείκτη σε όλες τις χώρες του δείγματος κατά την προηγούμενη δεκαετία.

Όπως επανέλαβε ο κ. Draghi στη συνέντευξη τύπου του Δεκεμβρίου, η ταχύτερη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να μειώσει την ανεργία, να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, να αυξήσει τις αντοχές στους κραδασμούς και να ενισχύσει τη συνοχή στην Ευρωζώνη.

«Κρίνοντας από τα συνολικά σκορ των DTF το 2017, οι πλουσιότερες οικονομίες συνηθίζουν να έχουν πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις ρυθμιστικό περιβάλλον. Οι σκανδιναβικές οικονομίες (Σουηδία, Νορβηγία και Δανία) είναι μικρές σε επίπεδο συνολικού ΑΕΠ, αλλά πλούσιες σε επίπεδο κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Βρίσκονται πιο κοντά στο παγκόσμιο όριο. Στην Ευρωζώνη, η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν να κάνουν την περισσότερη δουλειά – παρά τη σημαντική σύγκλιση σε όλη την περιοχή σε ρυθμιστικές επιδόσεις τα τελευταία πέντε χρόνια», σημειώνει η Goldman Sachs.