Με κέρδη της τάξης του 3% για τον S&P 500 μέσα στο 2025 και μόλις ένα νέο ιστορικό υψηλό, η εκκίνηση του έτους στα χρηματιστήρια κρίνεται ικανοποιητική, ειδικά αν συνυπολογίσει κανείς και όλη την αβεβαιότητα γύρω από τους δασμούς και το ενδεχόμενο ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.
Παρ’ όλα αυτά, η εικόνα των αγορών, όχι μόνο δεν εντυπωσιάζει αλλά υπάρχει διάχυτη ανησυχία για όσα έρχονται. Θα δούμε τον πληθωρισμό να αναθερμαίνεται ως αποτέλεσμα ενός εμπορικού πολέμου; Τι θα πράξουν οι κεντρικές τράπεζες που δείχνουν εγκλωβισμένες μεταξύ πληθωριστικών πιέσεων και αναιμικής ανάπτυξης; Αρκεί το ενδιαφέρον για την Τεχνητή Νοημοσύνη για να συνεχιστεί το ράλι;
Τις απαντήσεις θα τις μάθουμε στους επόμενους μήνες, ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κάνει σχεδόν σημαία του την ευρωστία των χρηματιστηρίων όσο αυτός βρίσκεται στο τιμόνι, υποσχόμενος χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου. Γι’ αυτό και είδαμε το μεγάλο ράλι των κρυπτονομισμάτων αμέσως μετά την πανηγυρική του νίκη στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, αλλά και την παράλληλη άνοδο των μετοχών σε νέα υψηλά.
Όσο για το αν η AI mania εξασθενεί, ένα αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι 11 κλάδοι του S&P 500 ολοκλήρωσαν το 2024 ξεπερνώντας σε απόδοση τον δείκτη, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ράλι πλέον έχει διευρυνθεί και δεν αφορά μόνο τους τεχνολογικούς κολοσσούς και την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Στον αντίποδα, βέβαια, βλέπουμε τόσο τις μετοχές όσο και τα κρυπτονομίσματα να δέχονται πλήγμα κάθε φορά που ενισχύονται οι φόβοι για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι μέσα στο 2025 ο χρυσός, ένα asset που θεωρείται το απόλυτο ασφαλές καταφύγιο, σημειώνει κέρδη 9%, ξεπερνώντας κατά πολύ το +3% του S&P 500 και το περίπου +4% του bitcoin.
Ενώ, λοιπόν, οι επενδυτές θα ήθελαν πολύ να επικρατεί νηνεμία και οι πολιτικές του Τραμπ να οδηγήσουν σε νέα περίοδο άνθησης των αγορών, οι ανησυχίες είναι έντονες και οι εστίες αβεβαιότητας πολλές και έκρυθμες. Όπως και να’ χει, ο Τραμπ ελπίζει ότι μπορεί να συντηρήσει το χρηματιστηριακό ράλι, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στο μέτωπο των δασμών ή ακόμα και του πληθωρισμού.
Το… χαρτί στο οποίο ποντάρει ο Τραμπ είναι η Fed. Παρά τις αντιδράσεις των στελεχών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στις πιέσεις του Αμερικανού προέδρου για περισσότερες μειώσεις επιτοκίων, τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία είναι πολύ πιθανό να μην αφήσουν άλλα περιθώρια στον Τζερόμ Πάουελ. Πριν από λίγες ημέρες, τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ βρίσκεται σε τροχιά προς το 2%, αλλά με πολλούς αστερίσκους, οι οποίοι σχετίζονται με την τεράστια αβεβαιότητα που υπάρχει γύρω από θέματα όπως οι ρυθμιστικοί κανόνες, οι δασμοί, η δημοσιονομική πολιτική του νέου προέδρου, ακόμα και οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό.
Αν τα δεδομένα από το μέτωπο της οικονομίας δείξουν περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών και παράλληλα ο Τραμπ βλέπει τα πράγματα να… ζορίζουν στις αγορές, τότε οι προεδρικές πιέσεις θα ενταθούν και δεν αποκλείεται η Fed να προχωρήσει σε μπαράζ μειώσεων επιτοκίων, αντί για 1 ή 2 μειώσεις που έχουν προεξοφλήσει οι αγορές για το 2025. Βάσει του FedWatch Tool, η επόμενη μείωση επιτοκίων θα λάβει χώρα τον Ιούνιο αλλά οι πιέσεις του Τραμπ μπορεί να τη φέρουν πιο κοντά, τον Μάιο ή ακόμα και τον Μάρτιο.
Πρόκειται για μία εξέλιξη που θα μπορούσε να αλλάξει άρδην το κλίμα, εκτός και αν έχει ξεσπάσει ένας ακραίος εμπορικός πόλεμος με απρόβλεπτες συνέπειες. Μέχρι τότε, οι επενδυτές αξίζει να έχουν κατά νου ότι οι αποτιμήσεις είναι ιδιαίτερα υψηλές, σε σύγκριση με τα ιστορικά δεδομένα, ενώ ο S&P 500 προέρχεται από δύο συνεχόμενα έτη με κέρδη άνω του 20%, κάτι που συμβαίνει πολύ σπάνια. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, ο S&P 500 βρίσκεται – σε σχέση με τη λογιστική του αξία και τις πωλήσεις – πολύ πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων 10 ετών.
Υπάρχουν και άλλοι δείκτες που «φωνάζουν» προσοχή, όμως αυτό που ίσως μετράει περισσότερο είναι το περίεργο κλίμα που έχει διαμορφωθεί διεθνώς εξαιτίας των προθέσεων του Τραμπ, οι οποίες ξεκινούν από τους δασμούς κατά πάντων και φτάνουν μέχρι την εξαγορά της Γροιλανδίας από τη Δανία, την προσάρτηση του Καναδά και τη μετατροπή της Γάζας σε… ριβιέρα της Μέσης Ανατολής.