Από τις πολιτικές και μακροοικονομικές εξελίξεις εξαρτώνται οι προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Goldman Sachs, σε έκθεσή της με ημερομηνία 29 Σεπτεμβρίου 2016, στην οποία παραθέτει τα συμπεράσματα από την επίσκεψή της στην Αθήνα και τις συναντήσεις με τραπεζικούς και πολιτικούς παράγοντες.
Η Goldman Sachs διατηρεί αμετάβλητες τις τιμές-στόχους για τις Alpha Bank, Eurobank και Τρ. Πειραιώς και προχωρά εκ νέου στην κάλυψη της Εθνικής. Για τη μετοχή της Alpha Bank δίνει σύσταση «buy» και τιμή-στόχο στα 2,20 ευρώ, ενώ για την Eurobank, την Τρ. Πειραιώς και την Εθνική δίνει σύσταση «neutral και τιμές-στόχους στα 0,7 ευρώ, 0,20 ευρώ και 0,25 ευρώ αντίστοιχα.
«Οι συζητήσεις μας επιβεβαιώνουν ότι το 2016 θα είναι ένα οριακά κερδοφόρο έτος για τον κλάδο. Για τη συνέχεια, ενώ οι τράπεζες αναμένουν σταδιακή ανάκαμψη της κερδοφορίας τους, η οποία θα εξαρτηθεί από την ανάκαμψη της οικονομίας, η εξομάλυνση των αποδόσεων δεν αναμένεται μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια. Οι βασικοί καταλύτες για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων περιλαμβάνουν τη μείωση του χρηματοδοτικού κόστους, την εξοικονόμηση δαπανών από την εφαρμογή προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου και τη μείωση του κόστους κινδύνου».
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου, η ικανότητα των τραπεζών να αντιμετωπίσουν το μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψή τους. Από τις συναντήσεις με τις τράπεζες, προκύπτει ότι έχει υπάρξει πρόοδος στο να μπουν τα θεμέλια της διαδικασίας, ωστόσο πέραν τούτου δεν υπάρχουν ορατά αποτελέσματα. Επιπλέον, οι τράπεζες εκτιμούν ότι η διαδικασία διαχείρισης θα επιταχυνθεί στους επόμενους μήνες, καθώς έχουν ξεπεραστεί αρκετά νομικά εμπόδια ενώ έχουν υποβληθεί στον SSM και οι στόχοι μείωσης των «κόκκινων» δανείων.
Σε αυτή τη φάση, η μείωση των NPEs αναμένεται να προέλθει κυρίως από τις ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις δανείων, με τις διαγραφές να αποτελούν τον επόμενη επιλογή για τις τράπεζες. Οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων «κόκκινων» δανείων δεν θεωρείται παράγοντας που θα συμβάλλει σημαντικά στη μείωση δεδομένου ότι δεν υπάρχει μία λειτουργική αγορά για τα εν λόγω δάνεια.
Στο πεδίο των καταθέσεων, η Goldman αναφέρει ότι ενώ η χαλάρωση των capital controls συνέβαλε στην εμφάνιση εισροών, όμως οι επιστροφές είναι μικρές και δεν αναμένεται σημαντική βελτίωση στο β'' εξάμηνο του έτους λόγω των πληρωμών φόρων. Γι'' αυτόν ακριβώς το λόγο, οι τράπεζες εμφανίζονται επιφυλακτικές σε ότι αφορά την τελική εικόνα των καταθέσεων στο σύνολο του έτους.
Όσο για την ανάκαμψη της οικονομίας, οι τράπεζες «βλέπουν» ύφεση της τάξης του 0,2%-0,3% το 2016 και ανάπτυξη από το 2017 και μετά, η οποία θα στηριχθεί στη βελτίωση των επενδύσεων και στη σταθεροποίηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Αναγνωρίζεται, ωστόσο, ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη και ο δρόμος προς την οικονομική ανάπτυξη εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική κατάσταση και την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.
Τέλος, από τις συναντήσεις του κλιμακίου της Goldman με τραπεζικούς και πολιτικούς παράγοντες, προκύπτει η κοινή πεποίθηση ότι η ανάκαμψη από το 2017 και μετά δεν αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική πιστωτική επέκταση.