Του Απόστολου Σκουμπούρη
Την επιβεβαίωση ότι η Αθήνα έχει «επιστρέψει» για τα καλά τόσο ως κυρίαρχος κόμβος για όλη την Ελλάδα για εκατομμύρια τουρίστες, αλλά και ως αυτοτελής τουριστικός προορισμός κάνει το διαρκές κρεσέντο επενδύσεων και νέων ξενοδοχειακών μονάδων την τελευταία διετία στην πρωτεύουσα.
Η τουριστική Αθήνα έχει γίνει ένας city break προορισμός, κάτι που ασφαλώς οφείλεται εν μέρει στις δυνατότητες που δίνει η πλατφόρμα Airbnb, όμως κυρίαρχο και καταλυτικό ρόλο παίζουν οι μεγάλες επενδύσεις των τελευταίων ετών σε νέα ξενοδοχεία κάθε είδους, είτε Boutigue πέριξ του ιστορικού κέντρου, είτε νέα 5άστερα ευρύτερα στο κέντρο της Αθήνας.
Η πιο εμφατική είσοδος στο... Champions League των ξενοδοχείων, δηλαδή στα 5άστερα, είναι ασφαλώς αυτή του Grand Hyatt Athens, πρώην Ledra Marriott και Athens Ledra, το οποίο άνοιξε προ ημερών, ενώ σήμερα 18 Αυγούστου θα γίνει το μεγάλο opening με τις πρώτες διανυκτερεύσεις.
Είναι ασφαλώς μια ξεχωριστή είδηση για τον τουριστικό και ξενοδοχειακό κλάδο της Αθήνας και της χώρας, καθώς πρόκειται για εμβληματικό και πολυτελές κτήριο, που δεσπόζει στη Λεωφόρο Συγγρού 115, μαζί με τα υπόλοιπα. Πρόκειται για το ακίνητο που για 30 χρόνια, από το 1983 έως το 2013 λειτούργησε ως Ledra Marriott, ενώ μεταξύ Ιανουαρίου 2014 και Μαΐου 2016, λειτούργησε ως Athens Ledra.
Το Grand Hyatt Athens είναι η πρώτη συνεργασία του Γιάννη και της Τίνας Δασκαλαντωνάκη με τη Henderson Park, ιδιοκτήτρια κορυφαίων εμβληματικών ξενοδοχείων, όπως το Le Meridien και το Westin στο Παρίσι και τα Hilton σε Λονδίνο και Μπέρμιγχαμ.
To ακίνητο είχε περάσει μέσω πλειστηριασμού έναντι 33,05 εκατ. ευρώ στην αμερικανική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Hines και στη Henderson Park τον Ιούνιο του 2017. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Αθήνας, καθώς διαθέτει 309 δωμάτια και σουίτες σε 10 ορόφους, μπαρ και εστιατόριο στο τελευταίο επίπεδο, εξωτερική πισίνα με θέα στην Ακρόπολη και μεγάλους συνεδριακούς χώρους. Επίσης, διαθέτει σχεδόν 2.000 τ.μ. χώρων για τη διοργάνωση συνεδρίων και μικρότερων εκδηλώσεων, που διαμορφώνονται ανάλογα με τις ανάγκες. Το ξενοδοχείο αναμένεται να δώσει εργασία σε περίπου 150-170 άτομα.
Ασφαλώς απευθύνεται σε πελάτες υψηλού εισοδήματος, στοχεύοντας τόσο στον τουρισμό διακοπών όσο και στον επαγγελματικό τουρισμό, εμπλουτίζοντας σημαντικά το παλμαρέ των νέων πολυτελών ξενοδοχείων της Αθήνας. Το ξενοδοχείο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά μεγάλων και μικρότερων ξενοδοχείων στον άξονα που συνδέει το κέντρο της πρωτεύουσας με τον φαληρικό όρμο, ενώ όλη η περιοχή έχει αναβαθμιστεί.
Τη διαχείριση θα έχει η Kokari Limited (Y&T Daskalantonakis Knossian Group) συμφερόντων Τίνας και Γιάννη Δασκαλαντωνάκη. Τα δύο αδέρφια διαχειρίζονται δύο από τα σημαντικότερα και πολυτελή ξενοδοχειακά ακίνητα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πρόκειται για το Sheraton Sofia Hotel Balkan και το Metropol Palace στο Βελιγράδι, που αμφότερα συνδέονται με το brand των Luxury Collection Hotels & Resorts, του ομίλου της Starwood.
Η επένδυση
Οι εργασίες ανακατασκευής εξελίχθηκαν ταχύτατα και μεταξύ άλλων περιελάμβαναν αναδιάταξη των εσωτερικών χώρων, δωματίων, διαδρόμων, χώρων εστίασης κ.λπ., καθώς και επέκταση του υπογείου. Επίσης έγινε προσθήκη στεγάστρων εισόδου, αλλαγή όψεων και μετατροπή χώρου στον όγδοο όροφο για τη λειτουργία του εστιατορίου. Η ανακατασκευή έγινε από την εταιρεία Άκτωρ και ήταν προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ.
Το ξενοδοχείο είναι το πρώτο Grand Hyatt στην Ελλάδα και το δεύτερο της αλυσίδας σε ολόκληρη την Ευρώπη μετά το Βερολίνο, ενώ υπάρχει και άλλο ένα στην Κωνσταντινούπολη. Βεβαίως, η Hyatt έχει παρουσία και στη Θεσσαλονίκη όπου εδώ και χρόνια λειτουργεί το πεντάστερο Hyatt Regency, με 160 δωμάτια, σουίτες και συνεδριακό κέντρο.
Δέσποζε ως Ledra Marriott, «χτυπήθηκε» μετά τους Ολυμπιακούς
Το Athens Ledra κατασκευάστηκε στις αρχές της 10ετίας του ''80 από τον επιχειρηματία Γιώργο Παρασκευαΐδη, ενώ επί τρεις περίπου δεκαετίες τη διαχείριση την είχε η αλυσίδα Marriott International.
Ο όμιλος Marriott International αποχώρησε τον Νοέμβριο του 2013 αφήνοντας σημαντικές υποχρεώσεις ακάλυπτες προς εργαζόμενους, ΙΚΑ, προμηθευτές και τράπεζες, κυρίως λόγω των δανείων που έλαβε η επιχείρηση για την επέκταση και ανακαίνισή της ξενοδοχειακής μονάδας πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Μετά το 2004 όμως, υπήρξε καθίζηση στο ξενοδοχειακό εκτόπισμα της Αθήνας, καθώς η πόλη δεν εκμεταλλεύτηκε το momentum των Ολυμπιακών Αγώνων, ούτε από πλευράς κτιριακών υποδομών, ούτε από πλευράς διεθνούς επισκεψιμότητας.
Το 2014, μετά τη φυγή της Marriott International το ξενοδοχείο μετονομάστηκε σε Athens Ledra και λειτουργούσε υπό αυτή την επωνυμία μέχρι η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου εταιρεία ΑΣΤΥ να υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, η οποία εν συνεχεία αποσύρθηκε. Μετά από πολλούς άγονους πλειστηριασμούς, το ξενοδοχείο έβαλε λουκέτο στις 31 Μαΐου 2016.
Η Hyatt Hotels Corporation
Η Hyatt Hotels Corporation είναι μια γιγάντια αλυσίδα που ξεκίνησε το 1957 από την οικογένεια Pritzker και σήμερα, διοικείται από τον Thomas Pritzker. Διαθέτει 783 ξενοδοχεία σε 54 χώρες και πέντε ηπείρους και πέρυσι έκανε τζίρο 4,7 δισ. δολάρια.
Έχει έδρα το Σικάγο ενώ διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 14 ξενοδοχειακών σημάτων μεταξύ των οποίων τα Park Hyatt, Miraval, Grand Hyatt, Hyatt Regency, Hyatt, Andaz, Hyatt Centric, HyattTM, Hyatt, Hyatt Ziva, Hyatt Zilara, Hyatt Residence Club και Exhale.