Greenpeace: Η Ελλάδα θα πληγεί ανεπανόρθωτα από την εφαρμογή της TTIP

Greenpeace: Η Ελλάδα θα πληγεί ανεπανόρθωτα από την εφαρμογή της TTIP

Η Ελλάδα θα πληγεί ανεπανόρθωτα από την εφαρμογή της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ (Transatlantic Trade and Investment Partnership - TTIP) ειδικά στον αγροτικό τομέα, υποστηρίζει η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη εκστρατείας στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.

Αναφερόμενη στις πρόσφατες αποκαλύψεις της Greenpeace Ολλανδίας αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, η Τσιγαρίδου επεσήμανε ότι είναι πλέον ξεκάθαρο ξεκάθαρο ότι «δεν υπάρχει τρόπος να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, χωρίς να εγκαταλείψει η Ευρώπη τις κόκκινες γραμμές της για την προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων πάνω στα οποία οικοδομήθηκε η Ευρώπη».

Συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα θα πληγεί «ανεπανόρθωτα» από την εφαρμογή της TTIP, ειδικά στον αγροτικό τομέα.

«Παρά τις περί του αντιθέτου βεβαιώσεις από την ελληνική και την ευρωπαϊκή πλευρά, δεν υπάρχει καμία ένδειξη από την αμερικανική πλευρά για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και του δικαιώματος κάθε χώρας να αρνηθεί την καλλιέργεια μεταλλαγμένων. Η έμπρακτη εναντίωση των Ελλήνων βουλευτών στην TTIP και τη CETA (εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά) είναι όχι μόνο ζήτημα εθνικού συμφέροντος αλλά και ηθικού χρέους», υπογράμμισε η Ναταλία Τσιγαρίδου.

Τι λένε οι οικονομικοί αναλυτές

Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Εμπορίου (WTI), που ανατέθηκε από το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ, η Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ (TTIP) αναμένεται να αυξήσει το ΑΕΠ της Ελλάδας μόνιμα κατά 0.4% καθώς και τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ κατά 13%.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, η μείωση των δασμολογικών και μη δασμολογικών μέτρων, χωρίς να υποβαθμίζονται τα πρότυπα, θα έχει ως αποτέλεσμα:

*Οι τομείς μηχανημάτων, μεταφορών νερού, ασφαλιστικών και προσωπικών υπηρεσιών αναμένεται να αυξηθούν, αλλά τα ηλεκτρικά μηχανήματα και τα οχήματα με κινητήρα μπορεί να μειωθούν. Η γεωργική παραγωγή επίσης θα αυξηθεί.

*Η TTIP θα μπορούσε, επίσης, να διευκολύνει την αύξηση της παραγωγής των μηχανημάτων από τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα (0,9 τοις εκατό). Οι εξαγωγές στον τομέα των μετάλλων θα αυξηθούν κατά € 119 εκ.

*Επιπλέον, οι εξαγωγές στον τομέα των μεταποιημένων τροφίμων αναμένεται να αυξηθούν κατά € 99 εκ.

*Τέλος, για τους Έλληνες, η τιμή για ένα μέσο αυτοκίνητο θα μπορούσε να μειωθεί κατά 1,5 τοις εκατό.

ΠΗΓΗ: skai.gr