Grexit εσείς, νέες παροχές εμείς…

Grexit εσείς, νέες παροχές εμείς…

Του Βασίλη Γεώργα

Στα άκρα εμφανίζεται διατεθειμένη η κυβέρνηση να τραβήξει την εμπλοκή που προέκυψε με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μετά την απόφαση Τσίπρα να εξαγγείλει παροχές στους συνταξιούχους που χαρακτηρίστηκαν μονομερείς και ενώ χθες δημοσιεύτηκε η απόφαση για την περικοπή του ΕΚΑΣ κατά 50%.  

Λίγες μόνο ώρες μετά το αδιέξοδο που προέκυψε στο χθεσινό Euro Working Group μετά την αντίδραση της Γερμανίας και της Αυστρίας, και ενόψει των επαναληπτικών συνομιλιών που θα γίνουν σήμερα με σκοπό να υπάρξει «συμβιβασμός», ώστε να ξεκινήσουν πάλι οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε χθες την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει και σε νέες παροχές τις αμέσως επόμενες ημέρες. «Επεξεργαζόμαστε, πριν φύγει αυτός ο χρόνος και άλλα μέτρα αναδιανομής τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα», ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στους δανειστές που, σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησαν χθες μέσω του Τόμας Βίζερ από την κυβέρνηση να υποβάλει σήμερα γραπτές διαβεβαιώσεις ότι το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους, δεν θα έχουν επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα και ότι στο μέλλον, οι όποιες παροχές θα προκύπτουν μετά από συνεννόηση. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Eurogroup επεξεργάζεται σχέδιο σύγκλησης έκτακτης συνόδου των υπουργών Οικονομικών, εφόσον δεν βρεθεί κοινός τόπος ούτε σήμερα.

Από μια πρώτη ερμηνεία και παρά τις ηχηρές διαφωνίες που εκφράζονται πλέον εντός της κυβέρνησης για τον χειρισμό των πλεονασμάτων (Τσακαλώτος, Χουλιαράκης φέρονται να έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους με τη στρατηγική του Μαξίμου στο θέμα των μονομερών παροχών) η κυβέρνηση δείχνει πως επιδιώκει να κλιμακώσει όσο μπορεί σε αυτή τη φάση την ένταση, εκτιμώντας ότι θα κερδίσει βραχυπρόθεσμα περισσότερα από όσα θα χάσει μεσοπρόθεσμα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η δήλωση Τσίπρα ότι από τη στιγμή που η Ελλάδας τηρεί τις δεσμεύσεις και τους κανόνες «δεν δέχεται υποδείξεις από κανέναν».

Η στοχοποίηση του Β. Σόιμπλε αμέσως μετά τη νέα προειδοποιητική δήλωσή του γερμανού υπουργού Οικονομικών για «διάλυση της ευρωζώνης» (Grexit) εφόσον δεν τηρούνται οι κανόνες, έχει διττό στόχο: αφενός να απορροφήσει τους κραδασμούς από τα νέα μέτρα και τις περικοπές που ξεκινούν να ισχύουν από το 2017 (μείωση ΕΚΑΣ 50%, αύξηση φόρων στα καύσιμα κα), αλλά και να δυναμιτίσει περαιτέρω το κλίμα τόσο στο εσωτερικό -μέσω της προσπάθειας διασύνδεσης της Ν.Δ. με το σκληρό μπλοκ των δανειστών- όσο κυρίως στο εξωτερικό με το επιχείρημα ότι «η ευρωπαϊκή ακροδεξιά και ο λαϊκισμός είναι αυτοί που υπαγορεύουν την πολιτική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα».

Γίνεται έτσι όλο και πιο εμφανής πλέον η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης να εμπλέξει το ελληνικό θέμα στον εκλογικό κύκλο που ανοίγει στις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία και ενδεχομένως την Ιταλία) σε μια ριψοκίνδυνη κίνηση, με την οποία δημιουργεί εχθρούς και προσπαθεί να «μετρήσει» φίλους.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει χρόνο για αποπροσανατολισμό και παρελκυστικές τακτικές, καθώς τα μηνύματα που έχει λάβει είναι ότι η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση έχει μπει πλέον σε τροχιά καθυστέρησης και στην καλύτερη περίπτωση δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τον προσεχή Μάρτιο, αφού ξεκαθαρίσει η θέση του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στο μεσοδιάστημα γνωρίζει ότι θα εξακολουθήσει να βρίσκεται υπό ισχυρή πίεση από τους δανειστές προκειμένου να νομοθετήσει προκαταβολικά μέτρα για την περίοδο 2019-2020, αλλά σκοπεύει παράλληλα να διαπραγματευτεί ως αντάλλαγμα την έγκριση κάποιων επιπλέον παρεμβάσεων για το χρέος (μεσοπρόθεσμα μέτρα), ώστε να βάλει την υπογραφή της.