"Η Ελλάδα παρακολουθεί την εν εξελίξει κρίση στην Ιταλία με αυξανόμενη νευρικότητα. Τα γεγονότα στη Ρώμη προκαλούν μια αίσθηση deja vu στην Αθήνα, την πρωτεύουσα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κρίσης της ευρωζώνης. Και τα νεύρα τεντώνονται".
Με αυτά τα λόγια περιγράφει η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα τον αντίκτυπο που έχει στις προσδοκίες της κυβέρνησης περί καθαρής εξόδου η κρίση στην Ιταλία.
Η Έλενα Σμιθ σημειώνει ότι η αναταραχή στην Ιταλία δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για την Ελλάδα. "Μετά από σχεδόν μια δεκαετία αποκλεισμού από τις διεθνείς αγορές, η χρεοκοπημένη χώρα προσέβλεπε σε επιστροφή στην τόσο αναγκαία ομαλότητα αυτό το καλοκαίρι.
Ωστόσο, ενώ έλπιζαν ότι θα ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος διάσωσης, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, τραπεζίτες και αναλυτές εμφανίστηκαν χθες με ψαλιδισμένα τα φτερά.
Όλοι συμφώνησαν ότι με την πολιτική αβεβαιότητα στην άλλη πλευρά του Ιονίου και τη νευρικότητα των επενδυτών ανά την υφήλιο, η προοπτική να αντλήσει κάποια στιγμή σύντομα η Ελλάδα χρήματα από τις αγορές άρχισε να μοιάζει με ουτοπία. Με τις αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων δεν τίθεται καν θέμα αν η χώρα θα μπορούσε να αντέξει τα επιτόκια, ώστε να ενδυθεί τον μανδύα της μεταμνημονιακής κανονικότητας", αναφέρει ο Guardian.
Μάλιστα, φιλοξενεί δηλώσεις ανώτερου στελέχους της Τράπεζας της Ελλάδος ο οποίος ήταν γλαφυρός στο σχόλιό του: «Αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία μας ανησυχεί αφάνταστα. Οι αγορές ομολόγων τρελάθηκαν στη νότια Ευρώπη. Με τέτοια επιτόκια είναι εντελώς απαγορευτικό για την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές όταν λήξει το πρόγραμμα.»
Η Ελλάδα, τονίζει η βρετανική εφημερίδα, ως ο πλέον αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης, είναι ευάλωτη σε εξωτερικές απειλές και ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε χθες ότι η κρίση στην Ιταλία μπορεί να επηρεάσει όχι μόνον τις αποδόσεις των ομολόγων, αλλά και τις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους, που ταλανίζονται από πολλά προβλήματα δεδομένων των ποσών που οφείλει η χώρα σε μέλη της ευρωζώνης και της απροθυμίας ορισμένων κρατών να δανείσουν κι άλλα χρήματα στην Ελλάδα -αποδέκτη της μεγαλύτερης οικονομικής διάσωσης στην παγκόσμια ιστορία.
Με τις γενικές εκλογές προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Αλ. Τσίπρας έχει αναγάγει την «καθαρή» έξοδο από την εποπτεία των διεθνών πιστωτών σε κεντρικό θέμα της προσπάθειας της κυβέρνησής του να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, καθώς στις δημοσκοπήσεις παραπαίει, αναφέρει ο Guardian.
Οποιαδήποτε πρόταση για παροχή μιας νέας οικονομικής γραμμής στήριξης στην Αθήνα - πρόταση που εγκρίθηκε ανοιχτά από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος - έχει απορριφθεί κατηγορηματικά.
Το άρθρο καταλήγει με τα λόγια "αξιόπιστου αξιωματούχου" ο οποίος δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας: "Η αφήγηση της κυβέρνησης για καθαρή έξοδο και αυτόνομη πορεία έχει τελειώσει για την ώρα. Τα γεγονότα στην Ιταλία αλλάζουν τα πάντα."