Ανθεκτικά αποτελέσματα σε μια δύσκολη εποχή, μπαράζ ανάληψης νέων ενεργειακών έργων παγκόσμιας εμβέλειας, αλλά και οι μικροί δασμοί – συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες – που επέβαλλαν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές φύλλων αλουμινίου στη χώρα μας, είναι οι κυριότεροι παράγοντες που ώθησαν τις μετοχές της Viohalco σε εξαιρετικές επιδόσεις τον Οκτώβριο.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Cenergy Holdings με επίδοση 36,6% ξεχώρισε με έμφαση σε όλο το χρηματιστήριο το μήνα που έφυγε, εν μέσω ανάληψης σημαντικών έργων σε παγκόσμιο επίπεδο τόσο από την Ελληνικά Καλώδια, όσο και από τη Σωληνουργεία Κορίνθου, αμφότερες θυγατρικές της ίδιας. Η μητρική Viohalco ξεχώρισε σε όλο τον FTSE 25 έχοντας άνοδο 12% αποτελώντας το μοναδικό τίτλο με διψήφιο ποσοστό κερδών. Παράλληλα, η ElvalHalcor είχε άνοδο τον Οκτώβριο σε ποσοστό 10,77%.
Θυμίζουμε πως και το Σεπτέμβριο - έναν επίσης πτωτικό μήνα για το Χ.Α. - η Viohalco είχε ενισχυθεί σε ποσοστό 9,65%, η Cenergy Holdings είχε κερδίσει 15,82%, ενώ η ElvalHalcor είχε καταγράψει κέρδη 8,33%. Όπως προαναφέρθηκε, τα ανθεκτικά αποτελέσματα σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τον κλάδο των μετάλλων, των υποδομών και όλων των μεγάλων έργων, αλλά και η ανάληψη σημαντικών projects σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι οι αιτίες που αφυπνίζουν τις μετοχές του ομίλου.
Σε ό,τι αφορά τους δασμούς, θυμίζουμε πως οι ΗΠΑ επέβαλαν «φόρο» στις εισαγωγές (συνολικής αξίας 1,96 δισ. δολαρίων) προϊόντων φύλλων αλουμινίου από 18 χώρες, (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), μετά την απόφαση ότι γινόταν ντάμπινγκ στα προϊόντα αυτά (σ.σ.: ότι πωλούνταν σε τιμές χαμηλότερες από τις κανονικές).
Όμως, για την Ελλάδα ο προκαταρκτικός δασμός είναι 2,72% και είναι ο χαμηλότερος μεταξύ των 18 χωρών, γεγονός που δείχνει ότι ο κύριος εξαγωγέας προϊόντων αλουμινίου από την Ελλάδα στις ΗΠΑ, δηλαδή η ElvalHalcor, δεν εφαρμόζει πρακτικές ντάμπινγκ. Οι δασμοί αυτοί είναι προκαταρκτικοί, ενώ η οριστική απόφαση θα ληφθεί από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο και σε περίπτωση που δεν υπάρχει αλλαγή οι δασμοί θα επιβληθούν από το International Trade Commission (ITC) τον Απρίλιο.
Μεγάλα έργα παγκόσμιας εμβέλειας
Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα έργα, οι θυγατρικές της Viohalco αναλαμβάνουν σημαντικά projects, εξαιρετικά υψηλών απαιτήσεων, τέτοια που ελάχιστες εταιρείες στον κόσμο έχουν τις υποδομές και την πληρότητα να φέρουν εις πέρας.
H Σωληνουργεία Κορίνθου επελέγη για το υποθαλάσσιο έργο σε μεγάλο βάθος King’s Quay στον κόλπο του Μεξικού. Πρόκειται για έργο – ορόσημο για την παρουσία της Σωλ. Κορίνθου στον Κόλπο του Μεξικού όπου είναι ένα από τα παγκόσμια επίκεντρα των «δρόμων» του πετρελαίου. Οι σωλήνες χάλυβα θα παραχθούν στη μονάδα της εταιρείας Σωληνουργεία Κορίνθου στη Θίσβη Βοιωτίας.
Επίσης, η εταιρεία υπέγραψε με τη Subsea7 (US) LLC συμφωνία για την παραγωγή και προμήθεια σωλήνων χάλυβα που θα χρησιμοποιηθούν στην πόντιση του υποθαλάσσιου αγωγού σε μεγάλο βάθος για το έργο της King’s Quay. Το συγκεκριμένο υποθαλάσσιο έργο θεωρείται πρωτοπόρο διότι είναι ένα από τα λίγα που έχουν γίνει ποτέ σε τόσο μεγάλο βάθος με τη μέθοδο reel-lay σε συνδυασμό με τη χρήση σωλήνων HFW για αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου.
Προ τεσσάρων εβδομάδων, η Ελληνικά Καλώδια, υπέγραψε σύμβαση για να προμηθεύσει το μεγαλύτερο στον κόσμο θαλάσσιο αιολικό πάρκο με υποβρύχια inter-array καλώδια 66 kV και εξαρτήματα για το Dogger Bank στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έως σήμερα σύμβαση για inter-array καλώδια από την DEME Offshore, την επιχειρηματική μονάδα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του ομίλου DEME Group, την οποία ανέλαβε η Ελληνικά Καλώδια (Hellenic Cables), κορυφαίος προμηθευτής υποβρύχιων καλωδιακών συστημάτων. Η σύμβαση αφορά την προμήθεια περίπου 650 χλμ. inter-array καλωδίων 66 kV και εξαρτημάτων στα θαλάσσια αιολικά πάρκα.
Σύμφωνα με τη σύμβαση, η Hellenic Cables αναλαμβάνει τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τις δοκιμές και την προμήθεια περίπου 650 χλμ. inter-array καλωδίων 66 kV με μόνωση XLPE καθώς και των σχετικών εξαρτημάτων. Τα καλώδια θα παραχθούν στην καθετοποιημένη και υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο.
Το… κλασικό φθινοπωρινό ράλι του ομίλου
Έχει ενδιαφέρον το σχόλιο του διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη για τις μετοχές του ομίλου Viohalco που θυμίζει πως «από τη δεκαετία του 1990, ο όμιλος με τις πολλές εισηγμένες (σ.σ. είχε φτάσει να διαθέτει εφτά εισηγμένες εταιρείες), κάθε χρονιά από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο έκανε μεγάλες ανοδικές κινήσεις. Τότε το ονομάζαμε October- December Rally», σημειώνει ο χρηματιστής.
Συνεχίζοντας σημειώνει πως «πρόκειται για… μαζεμένες θυγατρικές, με συμμετοχές η μία στην άλλη με μικρό free float, οπότε ο όμιλος έβρισκε την ευκαιρία να γράψει υπεραξίες. Μέσα στην όλη πτώση των τελευταίων ημερών οι τίτλοι το μας δείχνουν άλλη εικόνα σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά δείχνοντας ότι μπορεί να κάνει την έκπληξη και φέτος», τονίζει.
Παράλληλα, ο κ. Ζαχαράκης συμπληρώνει πως «ο όμιλος είναι από τους λίγους που επενδύουν και συνάμα αναλαμβάνουν νέα μεγάλα έργα έχοντας λύσει το θέμα με τους φόρους στην Αμερική και κοιτώντας με άλλο μάτι το αύριο. Με έδρα το Βέλγιο, πλέον η μητρική και με αισθητή μείωση του κόστους δανεισμού, θυμίζουμε ότι είναι μακράν η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας».
Η Cenergy Holdings έγινε μέλος του Hydrogen Europe
Μέσα σ’ όλα τα ανωτέρω, η διεθνοποίηση του ομίλου και η διεθνή καθιέρωσή του, αντανακλάται και στο γεγονός ότι η Cenergy Holdings εντάχθηκε ως μέλος στο Hydrogen Europe Industry, την κορυφαία Ευρωπαϊκή οργάνωση, που προωθεί το υδρογόνο ως καταλύτη μιας κοινωνίας μηδενικών εκπομπών άνθρακα.
Η Cenergy Holdings υποστηρίζει ενεργά, την τεχνολογική ανάπτυξη και την έρευνα προϊόντων, που μπορούν να φέρουν την εποχή του υδρογόνου πιο κοντά επιτυγχάνοντας ένα πιο πράσινο μέλλον.
Με περισσότερα από 165 μέλη στον κλάδο της βιομηχανίας, η Hydrogen Europe συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ερευνητική κοινότητα σε μια σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, την Fuel Cells και Hydrogen Joint Undertaking (FCH JU). Η FCH JU οδηγεί μια ροή χρηματοδότησης ύψους 1,3 δισ. ευρώ, ώστε να επιταχύνει την εισαγωγή, αυτών των καθαρών τεχνολογιών, στην αγορά των τομέων της ενέργειας και της μεταφοράς.
Στα πολύτιμα μέλη συγκαταλέγονται οι ENGIE, Equinor, E.on, Energinet, Enagas, GRTgaz, RWE, Siemens, Snam, Total κ.λπ. καθώς και οι ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.
Οι εταιρείες της Cenergy Holdings, Σωληνουργεία Κορίνθου και Hellenic Cables, συμμετέχουν στις τεχνικές επιτροπές και ομάδες εργασίας, με στόχο την ανάπτυξη, οικονομικά αποδοτικών, λύσεων και προϊόντων για την ασφαλή μεταφορά υδρογόνου.