Ο δείκτης ευημερίας στην Ελλάδα έχει ανέλθει στο 79% του μέσου όρου τα τελευταία χρόνια και η τάση είναι ανοδική, τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Χρίστος Δήμας.
Ο υφυπουργός Οικονομικών εξήγησε σε δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 ότι η μέτρηση του κατά κεφαλήν εγχώριου εισοδήματος με βάση την πραγματική κατανάλωση με βάση τα στοιχεία της Eurostat είναι πιο αξιόπιστος σε σχέση με άλλες μετρήσεις, όπως εκείνες που παρουσιάζουν την Ελλάδα στην προτελευταία θέση, πάνω από τη Βουλγαρία.
Ο κ. Δήμας είπε ότι με βάση το δείκτη αυτό η Ελλάδα είναι στην 21η θέση και ανέφερε: «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την 21η θέση, αλλά είναι διαφορετικό να είσαι στην 21η και διαφορετικό στην προτελευταία θέση. Ο δείκτης αυτός θεωρείται πιο αξιόπιστος και θεωρείται πιο αξιόπιστος διότι περιλαμβάνει όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες που καταναλώνουν τα νοικοκυριά και στην πραγματικότητα είναι ο δείκτης ευημερίας τους, όπου με βάση αυτόν η Ελλάδα είναι στο 79% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ναι, έχουμε ακόμα δρόμο να κάνουμε μέχρι την ευρωπαϊκή σύγκλιση. Αλλά υπάρχει πρόοδος. Κανένας δεν πανηγυρίζει».
Ο κ. Δήμας συμπλήρωσε: «Αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να τρέχουμε με όσο το δυνατόν υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, αλλά την ίδια στιγμή δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας που όταν αυτό είχε γίνει στο παρελθόν, ξέρετε πολύ καλά και εσείς πόσο ακριβά το πληρώσαμε. Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα περιθώρια αύξησης των δημοσίων δαπανών για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εμείς είμαστε στο 2,6%. Άρα εκμεταλλευόμενοι τη σημαντική οικονομική ανάπτυξη αλλά και τα νέα εργαλεία της φορολογικής διοίκησης, ειδικότερα τις νέες τεχνολογίες που μας επιτρέπουν να έχουμε μεγαλύτερη εισπραξιμότητα των οφειλόμενων φόρων, επιστρέφουμε στην ελληνική οικονομία μέσω των μειώσεων ασφαλιστικών εισφορών και φορολογίας, αλλά και των αυξήσεων των αποδοχών μέσα στις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας».