Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Οι επενδυτές «τρελάθηκαν». Παρά το γεγονός ότι ο «τυφώνας» Trump έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες για τις παγκόσμιες ισορροπίες και οι διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη επηρεάζουν αρνητικά το κλίμα λόγω της ανόδου των ευρωσκεπτικιστών, οι επενδυτές στην Ευρωζώνη βλέπουν τις μεγαλύτερες ευκαιρίες των τελευταίων δέκα ετών.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι επενδυτές πλέον δεν αναμένουν κάποιο... πολιτικό ατύχημα στην Ευρωζώνη, την ώρα που τόσο ο πληθωρισμός όσο και οι υπόλοιποι οικονομικοί δείκτες στηρίζουν τις εκτιμήσεις που θέλουν την ευρωπαϊκή οικονομία να ανακάμπτει. Σε αυτή τη συγκυρία, η Ελλάδα βρίσκεται για μία ακόμη φορά στο περιθώριο, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με χθεσινές του δηλώσεις στον Guardian, αναγνωρίζει ότι η χώρα χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ μέσω της προώθησης των επενδύσεων.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το liberal.gr, οι επενδυτές, ενώ ενδιαφέρονται στη θεωρία για την ελληνική αγορά, ξεκαθαρίζουν στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους τραπεζών και επιχειρήσεων σε διεθνείς εκδηλώσεις, ότι αν δεν κλείσει η αξιολόγηση και δεν απομακρυνθεί εντελώς ο κίνδυνος νέου «θερμού» επεισοδίου, δεν πρόκειται να ασχοληθούν σοβαρά με την Ελλάδα. Η Ελλάδα βρίσκεται εκτός ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ η μη ολοκλήρωση του πλαισίου για τα «κόκκινα» δάνεια κρατάει σε απόσταση τα ξένα funds, δυσκολεύοντας το έργο των τραπεζών.
Αυτό που ρωτούν οι επενδυτές σε κάθε συνάντηση είναι πότε θα υπάρξει ένα σταθερό καθεστώς για το... οτιδήποτε. Ιδιαίτερα στο φλέγον ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, το ενδιαφέρον είναι έντονο αλλά μόνο σε επίπεδο ενημέρωσης, καθώς εκκρεμεί η νομοθέτηση των πιο καθοριστικών μέτρων.
Επιπλέον, η κατάρρευση του ΑΕΠ στο δ'' τρίμηνο του 2016 δυναμιτίζει τις διαπραγματεύσεις και θέτει σε κίνδυνο όλο το ελληνικό πρόγραμμα, από τη στιγμή που οι δημοσιονομικοί στόχοι βασίζονται σε προβλέψεις για ισχυρή ανάπτυξη το 2017. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δραματική αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι οι συνθήκες στα τέλη του περασμένου έτους ήταν ευνοϊκότερες από τις τρέχουσες, καθώς υπήρχε η προοπτική ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης τον Δεκέμβριο.
Όπως, μάλιστα, επισημαίνει η Eurobank σε πρόσφατη μελέτη της, για να επιτευχθεί ανάπτυξη της τάξης του 2,7% το 2017, θα πρέπει το ελληνικό ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 1% σε τριμηνιαία βάση καθ'' όλη τη διάρκεια του έτους. Σημειώνεται ότι αυτή η εκτίμηση έγινε μετά την πρώτη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για ανάπτυξη στο σύνολο του 2016. Κατά συνέπεια, πολλά θα κριθούν στα στοιχεία για το α'' τρίμηνο του 2017.
Αναλυτές ξένων οίκων περιγράφουν την κατάσταση ως εξής: Κάθε φορά που ολοκληρώνεται η εκάστοτε αξιολόγηση – όπως συνέβη για παράδειγμα στα τέλη Μαΐου 2016 – σημειώνεται αύξηση της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης, με αποτέλεσμα να ενισχύεται το ΑΕΠ και να βελτιώνονται οι συνθήκες στις αγορές ομολόγων και στο χρηματιστήριο. Στον αντίποδα, όποτε σημειώνονται καθυστερήσεις στην αξιολόγηση, αυτές έχουν ως συνέπεια την επιδείνωση του κλίματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οι καταθέσεις υποχωρούν, τα «κόκκινα» δάνεια αυξάνονται, το ΑΕΠ δέχεται πλήγμα και οι αποδόσεις των ομολόγων παίρνουν την ανιούσα.
Σε προ κρίσης επίπεδα το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη
Την ώρα που οι επενδυτές ανά τον κόσμο «βλέπουν» τις τρέχουσες συνθήκες ως εξαιρετικά ευνοϊκές, η Ελλάδα παραμένει εγκλωβισμένη στην αξιολόγηση, χάνοντας την ευκαιρία να προσελκύσει τις απαραίτητες για την ανάπτυξη επενδύσεις. Τα στοιχεία που βλέπουν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι οι επενδυτές βρίσκονται σε «ευφορία», κάτι που δεν γίνεται αντιληπτό και για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το γερμανικό ινστιτούτο ερευνών Sentix, ο δείκτης επενδυτικού κλίματος στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2007! Ο δείκτης, μάλιστα, που δείχνει το πως αξιολογούν οι επενδυτές τις τρέχουσες συνθήκες, κατέγραψε υψηλό 7 ετών.
Οι οικονομικές προσδοκίες των επενδυτών ενισχύονται για όλες τις μεγάλες οικονομίες και περιφέρειες του πλανήτη, ακόμη και για τη Λατινική Αμερική. Ενώ, δηλαδή, τα απογοητευτικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία επιβαρύνουν το ήδη τεταμένο κλίμα και επιδεινώνουν τη θέση της Ελλάδας στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ο... υπόλοιπος πλανήτης ζει σε περιβάλλον επενδυτικής «ευφορίας».
Τα στοιχεία, επίσης, δείχνουν ότι το παγκόσμιο εμπόριο βρίσκεται σε άνθηση τους τελευταίους μήνες, παρά τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου για την εφαρμογή πολιτικών προστατευτισμού. Οι επιχειρηματικοί και καταναλωτικοί δείκτες υποδεικνύουν ότι το 2017 έχει ξεκινήσει δυναμικά, σε μία τάση που δείχνει να συνεχίζεται το Φεβρουάριο. Πέρα από τις θετικές εξελίξεις στις ανεπτυγμένες οικονομίες, οι οικονομικές προσδοκίες παραμένουν ισχυρές και για τις αναδυόμενες αγορές. Ακόμη και η Λατινική Αμερική καταφέρνει να κερδίσει σε momentum.
Οι οικονομίες της Λατινικής Αμερικής καθώς και της Ασίας (εξαιρουμένης της Ιαπωνίας) πείθουν όχι μόνο μέσω της ενίσχυσης των οικονομικών δεικτών αλλά καταγράφοντας επίσης νέα υψηλά στους δείκτες οικονομικών προσδοκιών. Σύμφωνα με το ινστιτούτο Sentix, αυτό συμβαίνει διότι ο αρνητικός αντίκτυπος που επισκίαζε την οικονομία της Λατινικής Αμερικής, μετά την εκλογή του Donald Trump, περιορίζεται σημαντικά. Επιπλέον, οι φόβοι ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προκαλέσει προβλήματα στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, έχουν μετριαστεί. Σύμφωνα με την εταιρεία οικονομικών ερευνών, Sentix, ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε τον Μάρτιο σε επίπεδο που είχε να εμφανιστεί από τον Δεκέμβριο του 2013.
Φωτογραφία: SOOC