H επανάσταση του αυτονόητου για τέλη κυκλοφορίας και αντικειμενικές αξίες

H επανάσταση του αυτονόητου για τέλη κυκλοφορίας και αντικειμενικές αξίες

Παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, δεκαετίες τώρα, δύο ήταν τα δημοφιλέστερα οικονομικά θέματα: το αν θα υπάρξει παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας -1,3 δισ. ευρώ είναι το ποσό, δεν τα λες και λίγα- και το αν θα εφαρμοστούν νέες αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα με την αλλαγή του χρόνου.

Δεκαετίες ολόκληρες, οι… συνήθειες δεν έχουν αλλάξει. Κάπως οργανώθηκε η κατάσταση με τις τιμές ζώνης των ακινήτων καθώς οι δύο τελευταίες αναπροσαρμογές έγιναν χωρίς το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Αντί δηλαδή να περιμένουμε λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου για να πάρουμε στα χέρια μας τους νέους πίνακες, αυτοί ανακοινώνονται από το καλοκαίρι με ημερομηνία εφαρμογής έξι μήνες αργότερα έτσι ώστε και οι ιδιοκτήτες να μπορούν να κάνουν τα κουμάντα τους (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές κλπ).

Φαίνεται πώς σιγά-σιγά δημιουργείται γόνιμο έδαφος για να αλλάξουν τα… φορολογικά έθιμα των Χριστουγέννων. Για παράδειγμα, το υπουργείο Οικονομικών, μελετά νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει το εξής: αν κάποιος καθυστερήσει να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, δεν θα επιβαρύνεται με πρόστιμο ισόποσο των τελών αλλά με ένα μικρό ποσοστό. Όσο βέβαια θα περνάει ο καιρός, το ποσοστό αυτό θα αυξάνεται.

Έτσι, ο ιδιοκτήτης του ΙΧ των 1400 κυβικών εμπρόθεσμα των πληρώνει 255 ευρώ, με καθυστέρηση λίγων ημερών κανά 25άρι ή 50άρι επιπλέον, ενώ αν λησμονήσει την υποχρέωση για 4-5 μήνες, τότε είναι που θα κληθεί να δώσει τα διπλά δηλαδή 510 ευρώ. Τι αλλάζει στην πράξη; Υπερισχύει η λογική.

Αντί να τρέχουμε μέσα στις γιορτές να ψάχνουμε τις παρατάσεις, φτιάχνουμε ένα μόνιμο σύστημα, «ανεβάζουμε» τα ειδοποιητήρια των τελών 2-3 μήνες νωρίτερα και αν δεν έρθει η… συντέλεια του κόσμου (π.χ πανδημία) οι οδηγοί ξέρουν ότι η καταληκτική ημερομηνία είναι συγκεκριμένη και ότι αν υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση δεν θα τους πάρει η εφορία το κεφάλι όπως τώρα. Κάπως έτσι, ελπίζουν στην κυβέρνηση ότι θα φύγει το θέμα των τελών κυκλοφορίας από την ατζέντα των Χριστουγέννων.

Πάμε τώρα στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Από τη στιγμή που αυτές έχουν παραμείνει σταθερές από τα μέσα του 2021, είναι θέμα χρόνου να δρομολογηθεί η επόμενη αναπροσαρμογή. Φόβος και τρόμος για τους ιδιοκτήτες.

Ειδικά όταν γνωρίζουν ότι οι εμπορικές αξίες έχουν ανέβει την τελευταία διετία πάνω από 25% με βάση τα επίσημα στοιχεία και τις μετρήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας. Πότε λοιπόν θα αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες; Ποιο θα είναι το ποσοστό αναπροσαρμογής;

Θα μειωθούν οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ ώστε να μην πληρώσουμε περισσότερο φόρο ακινήτων; Για να κλείσει και αυτό το θέμα εξετάζεται η θέσπιση ενός μόνιμου μηχανισμού αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών ώστε αυτές να «παρακολουθούν» τις εμπορικές τιμές. Ένας μηχανισμός με προκαθορισμένους κανόνες ώστε οι ιδιοκτήτες να μην αιφνιδιάζονται κατά καιρούς (και φυσικά να μην υπάρχουν και περιθώρια για ξέπλυμα χρήματος εξαιτίας της μεγάλης διαφοράς αντικειμενικής και εμπορικής αξίας).

Είναι περιττό να αναλογιστεί κανείς πόσες φορές έχει συζητηθεί αυτό το θέμα. Ουσιαστικά, εμπεριέχεται και στον πρώτο νόμο των αντικειμενικών αξιών. Το θέμα είναι πότε θα γίνει το αυτονόητο πράξη.