Η Google κέρδισε τη δικαστική διαμάχη για την καταβολή φόρων ύψους 1,12 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Γαλλία, καθώς τοπικό δικαστήριο απέρριψε την κατηγορία ότι η διάσημη μηχανή αναζήτησης χρησιμοποιεί νομικά «παράθυρα» για να αποφεύγει τη φορολόγηση της.
Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Bloomberg, το διοικητικό δικαστήριο του Παρισιού αποφάνθηκε χθες, Τετάρτη, ότι η Google δεν αποφεύγει παράνομα τη φορολόγηση στη Γαλλία διατηρώντας τα κεντρικά της γραφεία στην Ιρλανδία και ότι η εταιρεία δεν μπορεί να φορολογηθεί σαν να είχε τη βάση της στη Γαλλία, όπως ήταν το αίτημα του γαλλικού δημοσίου.
«Η Google Ireland Ltd. δεν μπορεί να φορολογηθεί στη Γαλλία κατά την περίοδο 2005-2010», ανέφερε η δήλωση του δικαστηρίου, την οποία δεν σχολίασαν προς το παρόν οι γαλλικές φορολογικές αρχές.
Σε παρόμοια περίπτωση με τη θυγατρικής της Google, Alphabet, στο Παρίσι -όπου οι αρχές είχαν εισβάλει στα γραφεία της το Μάιο του 2016- η έρευνα που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα εξετάζει αν η επιχείρηση είχε μόνιμα γραφεία στο Παρίσι και ως εκ τούτου δεν δήλωσε στις φορολογικές αρχές μέρος των πραγματικών της εισοδημάτων στη χώρα.
Από την πλευρά της, η Google δήλωσε ότι «το γαλλικό Διοικητικό Δικαστήριο του Παρισιού επιβεβαίωσε πως η Google συμμορφώνεται με το γαλλικό φορολογικό δίκαιο και τα διεθνή πρότυπα», προσθέτοντας ότι «παραμένουμε προσηλωμένοι στη Γαλλία και την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας της.»
Υπενθυμίζεται ότι οι αρχές σε ολόκληρη την Ευρώπη προσπαθούν να επιτύχουν τη φορολόγηση μέρους από τα έσοδα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της Google, που η εταιρεία αποδίδει για φορολόγηση μόνο στην Ιρλανδία, επωφελούμενη από τη συγκριτικά αρκετά χαμηλότερη φορολογία επιχειρήσεων.
Οι γάλλοι δικαστές ωστόσο, έκριναν ότι δεν συνέτρεχαν λόγοι ώστε να φορολογηθεί η Google Ireland για τα έσοδα που είχε στη Γαλλία ως εταιρεία που έχει μόνιμη βάση στη χώρα, λέγοντας ότι δεν βρήκαν τη Google France επαρκώς αυτονομημένη από την Google Ireland.
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο δήλωσε ότι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι υπάλληλοι της Google France δεν μπορούσαν να αποδεχτούν online αιτήματα διαφήμισης από γάλλους πελάτες χωρίς πρώτα να εγκριθούν όλες οι εντολές από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Ιρλανδία.