Στην έξοδο από το επάγγελμα οδηγούν χιλιάδες δικηγόρους οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές και η επιβολή υψηλού συντελεστή ΦΠΑ, τονίζει σε ερώτησή του στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης. Αναφέρει δε ότι είναι επιβεβλημένη η υπαγωγή των νομικών υπηρεσιών σε χαμηλότερη κλίμακα - αν όχι η κατάργηση του ΦΠΑ.
«Άλλωστε σχέδιο ευρωπαϊκής οδηγίας προτείνει δύο μόνο κλίμακες για τα κράτη - μέλη, με κατώτατο συντελεστή το 5%, ενώ στον ανώτατο συντελεστή απαριθμεί μια σειρά από αγαθά και υπηρεσίες, στις οποίες δεν περιλαμβάνει τις νομικές υπηρεσίες.
Επιπλέον, πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αναφέρεται στο γεγονός ότι το εισόδημα που καταβάλλεται για φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές δε μπορεί να υπερβαίνει το 50% των συνολικών εσόδων ενός ελεύθερου επαγγελματία», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Aναλυτικά το κείμενο της ερώτησης του Χ. Θεοχάρη:
Προς:
1. Τον Υπουργό των Οικονομικών
2. Την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
3. Τον Υπουργό της Δικαιοσύνης
Θέμα: «Προβλήματα στο Δικηγορικό Σώμα από την Επιβολή Υψηλού Συντελεστή Φ.Π.Α και τις Υπέρογκες Ασφαλιστικές Εισφορές»
Η Δικαιοσύνη αποτελεί έναν από τους κορυφαίους θεσμούς της ελληνικής κοινωνίας, που στη σημερινή εποχή οφείλει να είναι το τελευταίο καταφύγιο του αδύναμου πολίτη. Σπουδαίος ο ρόλος ωστόσο και των συλλειτουργών της δικαιοσύνης, δηλαδή των Δικηγόρων, που ενεργούν επιβοηθητικά ως προς την έκδοση δίκαιων αποφάσεων από τα δικαστήρια.
Έντονα είναι τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι όπως και το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών, λόγω των τελευταίων νόμων, που επέβαλαν τόσο την ένταξή τους στον ανώτατο συντελεστή Φ.Π.Α 24%, όσο και τη σύνδεση του εισοδήματός τους με την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Μέτρα που οδηγούν στην έξοδο από το επάγγελμα χιλιάδες δικηγόρους σε όλη τη χώρα και απαξιώνουν κατ' αυτόν τον τρόπο μια εκ των κορυφαίων επιστημών.
Επιβεβλημένη εκτιμάται ότι είναι η υπαγωγή των νομικών υπηρεσιών σε χαμηλότερη κλίμακα αν όχι η κατάργηση του Φ.Π.Α, ύστερα και από το σχετικό Σχέδιο Ευρωπαϊκής Οδηγίας, που προτείνει δύο μόνο κλίμακες για τα κράτη-μέλη, με κατώτατο συντελεστή το 5%, ενώ στον ανώτατο συντελεστή απαριθμεί μια σειρά από αγαθά και υπηρεσίες, υποχρεωτικά για όλα τα κράτη-μέλη, στις οποίες δεν περιλαμβάνει τις νομικές υπηρεσίες. Επί της συγκεκριμένης οδηγίας, εκκρεμεί ακόμη η έκφραση γνώμης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή επιτροπή.
Επιπλέον πολλά είναι τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τη σύνδεση του εισοδήματος των δικηγόρων με την καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών, στην βάση του Νόμου 4387/2016, και που πλέον εξετάζονται υπό το πρίσμα της απόφασης που εξέδωσε προσφάτως το ΣτΕ, της οποίας επίκειται η καθαρογραφή και δημοσίευση. Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ως αντισυνταγματική:
-την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ.
-τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος)
Τέλος, στην βάση του άρθρου 39 ν.2859/2000, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 251 ν.4281/2014, απαλλάσσονται προαιρετικώς από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης και καταβολής φόρου, όποιοι κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, πραγματοποίησαν ακαθάριστα έσοδα, χωρίς το Φ.Π.Α, μέχρι 10.000 ευρώ.
Η κυβέρνηση στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, συμφώνησε να αυξηθεί το όριο ακαθάριστων εσόδων για την απαλλαγή από το καθεστώς Φ.Π.Α, από τις 10.000 ευρώ στις 25.000 ευρώ.
Επειδή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο των δικηγόρων της χώρας από τα ανωτέρω είναι πολλά, ως προς την επαγγελματική επιβίωση πολλών εξ αυτών,
Επειδή πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Ε.Δ.Α.Α), αναφέρεται στο γεγονός ότι το εισόδημα που καταβάλλεται για φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% των συνολικών εσόδων ενός ελεύθερου επαγγελματία.
Ερωτώνται οι συναρμόδιοι υπουργοί:
- Ποιος ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης, ύστερα από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε ως αντισυνταγματικό μέρος του ν. 4387/2016, που αφορά αφενός την ένταξή των δικηγόρων καθώς και του συνόλου των ελευθέρων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ και αφετέρου τη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημά τους;
- Ποιες οι ενέργειες της Κυβέρνησης για την επίλυση ζητημάτων που αφορούν την ένταξη των δικηγόρων στον ανώτατο συντελεστή Φ.Π.Α, αλλά και τις υπέρογκες ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές που φτάνουν ακόμη και στο 70% επί του συνολικού εισοδήματος;
- Ποια η θέση της Κυβέρνησης έναντι της Ευρωπαϊκής Οδηγίας που κάνει λόγο για μη ένταξη σε καθεστώς Φ.Π.Α των νομικών υπηρεσιών αλλά και έναντι της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αναφέρει ότι το ανώτατο ποσοστό, που θα πρέπει να καταβάλλεται για φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% των συνολικών εσόδων έκαστου ελεύθερου επαγγελματία;
Για ποιον λόγο η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει το επικαιροποιημένο μνημόνιο μέσω του οποίου συμφώνησε να αυξηθεί το όριο ακαθάριστων εσόδων για την απαλλαγή των δικηγόρων από το καθεστώς Φ.Π.Α, από τις 10.000 ευρώ στις 25.000 ευρώ;
Φωτογραφία intime news