Στο turn around story της ελληνικής οικονομίας στοιχηματίζει ο όμιλος τηλεφωνίας Wind και προγραμματίζει ένα νέο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα 500 εκατομμυρίων ευρώ με ορίζοντα το 2020, σε υποδομές και δίκτυα της νέας γενιάς.
Στόχος της εταιρείας είναι μέσα από την αυτόνομη ανάπτυξη αλλά και από πιθανές εξαγορές να αυξήσει το συνολικό μερίδιο στην σταθερή και κινητή τηλεφωνία στο 20%.
Ο επικεφαλής του ομίλου, Νάσος Ζαρκαλής, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «η εταιρεία και οι βασικοί της μέτοχοι είναι αρκετά αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας μέσα στην επόμενη πενταετία».
Σημείωσε ότι «το χρονικό σημείο για επενδύσεις είναι εξαιρετικό επειδή η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως η κρίση έχει φτάσει πλέον κοντά στον πάτο», ενώ τόνισε πως «είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον, δεν είμαστε αιθεροβάμονες».
«Όπως το 2009 ήμασταν εξαιρετικά ανήσυχοι και προχωρήσαμε σε βαθιές περικοπές, έτσι τώρα είμαστε αισιόδοξοι και προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα», είπε ο Ν. Ζαρκαλής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η εκτίμηση που υιοθετεί η εταιρεία είναι πως το ελληνικό ΑΕΠ θα σημειώσει αύξηση 10% μέχρι το 2020, δηλαδή θα πάρει πίσω το ένα τρίτο των απωλειών που σημειώθηκαν στη διάρκεια της κρίσης. Αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να έχουν θετικές επιπτώσεις και για τον κλάδο της τηλεφωνίας στην Ελλάδα, με την εκτίμηση να ανεβάζει τον τζίρο των τηλεπικοινωνιών στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ ως το 2020 έναντι 4.2 δισ. ευρώ που έκλεισε ο κλάδος το 2015.
Οι επενδύσεις που θα εκτελέσει από το 2016 με ορίζοντα το 2020 έχουν στόχο να καταστήσουν την εταιρεία πάροχο υποδομών, ώστε πάνω στα δίκτυα νέας γενιάς κινητής και σταθερής να δώσει νέες υπηρεσίες στους πελάτες της.
Γενικότερα, η αγορά τηλεπικοινωνιών στις αρχές του 2016 εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης, μετά από 7 χρόνια πτώσης, έχοντας από το 2008 χάσει 3 δισ. ευρώ από τα έσοδα της. Οι επιδόσεις του κλάδου για την περασμένη χρονιά κινούνται σε επίπεδα οριακής πτώσης ύψους 3%, με τα συνολικά έσοδα για το 2015 να διαμορφώνονται στα 4,2 δισ. ευρώ (η κινητή εμφανίζει έσοδα 1,9 δισ. ευρώ και η σταθερή έσοδα 2,1 δισ. ευρώ).
Για την ίδια τη Wind τα πρώτα στοιχεία του 2016 δείχνουν πως η προσπάθειατων τελευταίων ετών ωριμάζει, με άνοδο του τζίρου της στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Το 2015 η πορεία της Wind ακολούθησε αυτήν της αγοράς με ελαφρώς θετικότερο πρόσημο και η χρονιά έκλεισε με συνολικά έσοδα 490 εκατ. ευρώ και EBITDA ύψους 85 εκατ. ευρώ. Το 2015 ήταν μια χρονιά – ορόσημο, καθώς ολοκληρώθηκε μια πενταετία ολοκληρωτικού μετασχηματισμού της εταιρείας και ισχυρής βελτίωσης σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων της.
Η εταιρεία έκλεισε τη χρήση του 2015 με μικρή κάμψη 2% του κύκλου εργασιών, που διαμορφώθηκε στα 490 εκατ. ευρώ και EBITDA 85 εκατ. ευρώ, τα οποία και θα χρηματοδοτήσουν το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού της προγράμματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015 η Wind ξεκίνησε να υλοποιεί ένα μεγάλο έργο ανάπτυξης δικτύου 4G σε όλη την Ελλάδα, κατορθώνοντας μέσα σε έναν χρόνο να πάει από 0% στο 60% πληθυσμιακής κάλυψης. Πρόκειται για ανάπτυξη σε χρόνο ρεκόρ και από τις πιο γρήγορες αναπτύξεις δικτύου 4G σε όλη την Ευρώπη.
Οι μεγάλες επενδύσεις για το 4G θα συνεχιστούν ως και το 2018, οπότε η πληθυσμιακή κάλυψη του 4G της Wind θα αγγίξει το 100%. Συνολικά την περασμένη 5ετία ως και το 2015, η εταιρεία επένδυσε σε υποδομές και νέες άδειες 570 εκατ. ευρώ.