Την αύξηση των μεριδίων αγοράς σε βιομηχανικά και καινοτόμα προϊόντα θα συνεχίσουν να έχουν ως κύριο στρατηγικό τους στόχο για το 2017 η Χαλκόρ και οι θυγατρικές της, ενώ θα συνεχιστεί η προσπάθεια για την περαιτέρω βέλτιστη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης.
Στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής ενημέρωσης της Χαλκόρ προς την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (Ε.Θ.Ε.), πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη, παρουσίαση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας για τη χρήση 2016, της πορείας της με βάση τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, της γενικότερης στρατηγικής της, καθώς και των προοπτικών της για τα επόμενα έτη.
Οι εκπρόσωποι της εταιρείας τόνισαν ότι το 2016 ακολουθώντας τις θετικές οικονομικές συνθήκες και την αύξηση της ζήτησης στην Ευρωζώνη, την Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο και αξιοποιώντας τις επενδύσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, η Χαλκόρ και οι θυγατρικές της πέτυχαν την αύξηση των μεριδίων αγοράς τους στην πλειονότητα των αγορών όπου δραστηριοποιούνται.
Συγκεκριμένα, για τη χρήση 2016, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθε σε 692,9 εκατ. ευρώ έναντι 751 εκατ. ευρώ το 2015 που αντιστοιχεί σε μείωση 7,7%. Η μεταβολή αυτή οφείλεται στη μειωμένη τιμή του χαλκού καθώς ο όγκος πωλήσεων ανέβηκε κατά 4,4%. Σε επίπεδο αποτελεσμάτων, τα ενοποιημένα μικτά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες αυξήθηκαν σημαντικά φτάνοντας σε 39,9 εκατ. ευρώ έναντι 16,2 εκατ. ευρώ το 2015 και τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν για το 2016 σε κέρδη 35,3 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 14,9 εκατ. ευρώ το 2015. Τα αποτελέσματα προ φόρων και τόκων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες (ΕΒΙΤ) διαμορφώθηκαν σε κέρδος 19,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 3,6 εκατ. ευρώ το 2015. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, ανήλθαν το 2016 σε ζημία 1 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 30,4 εκατ. ευρώ το 2015. Τέλος, τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε κέρδη 1,9 εκατ. ευρώ ή 0,0196 ευρώ ανά μετοχή έναντι ζημιών 30,8 εκατ. ευρώ ή 0,3045 ευρώ ανά μετοχή το 2015.
Όσον αφορά την πορεία της μητρικής εταιρείας, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 420,5 εκατ. ευρώ για το 2016 έναντι 451,7 εκατ. ευρώ το 2015 επηρεασμένος από την πτωτική πορεία του χαλκού ιδιαίτερα κατά το πρώτο μισό της χρήσης, αρνητική επιρροή που αντιστράφηκε μερικώς από την αύξηση του όγκου πωλήσεων. Τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν το 2016 σε κέρδη 22,6 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 14,3 εκατ. ευρώ το 2015. Τα αποτελέσματα προ φόρων, ανήλθαν το 2016 σε ζημία 22,7 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 9,4 εκατ. ευρώ το 2015. Σε επίπεδο εταιρείας, η σημαντική άνοδος της τιμής του χαλκού το τελευταίο δίμηνο του έτους είχε θετική επίδραση στο αποτέλεσμα λόγω αποτελέσματος μετάλλου ενώ αντίθετα τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν αρνητικά από την υποτίμηση της συμμετοχής στη θυγατρική Sofia Med κατά 23 εκατ. ευρώ. To αποτέλεσμα προ φόρων πριν την πρόβλεψη για υποτίμηση ανέρχεται σε κερδοφορία 0,2 εκατ. ευρώ. Οι ζημίες μετά από φόρους ανήλθαν σε 21 εκατ. ευρώ έναντι 11,2 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.
Κατά την παρουσίαση, έγινε αναφορά στην ανταλλαγή των μετοχών της Ελληνικά Καλώδια που κατείχε η Χαλκόρ με μετοχές της Cenergy Holdings και την επίδραση της πράξης αυτής στα ενοποιημένα μεγέθη του Ομίλου Χαλκού. Το αποτέλεσμα της ανταλλαγής ήταν θετικό για τον Όμιλο Χαλκόρ ανερχόμενο σε 0,6 εκατ. ευρώ. Με την ανταλλαγή ο Όμιλος Χαλκόρ αποκτά πρόσβαση στo χαρτοφυλάκιο της Cenergy Holdings που αποτελείται από εταιρίες εδραιωμένες στην πρώτη γραμμή κλάδων υψηλής ανάπτυξης, όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και οι κατασκευές.
Επιπροσθέτως, αναλύθηκε η επικείμενη πώληση των μετοχών της Sofia Med από τη Χαλκόρ στην ΕΛΒΑΛ ως προς το στρατηγικό και επιχειρησιακό κομμάτι καθώς και η επίδραση της πράξης αυτής στα μεγέθη του Ομίλου της Χαλκόρ καθώς και την αναμενόμενη ενδυνάμωση της χρηματοοικονομικής θέσης της Χαλκόρ Α.Ε.
Τέλος, αναφορά έγινε και στο μείγμα επενδύσεων της Χαλκόρ και των θυγατρικών της, το οποίο είναι προσανατολισμένο στην παραγωγή διαφοροποιημένων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας για βιομηχανική χρήση και στη βελτίωση του κόστους παραγωγής.