Χαμένοι στα πλεονάσματα μιας πτωχευμένης χώρας

Χαμένοι στα πλεονάσματα μιας πτωχευμένης χώρας

Του Βασίλη Γεώργα

Τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί χειρότερα. Μια κατά τα άλλη «εύκολη» αξιολόγηση που θα έκλεινε γρήγορα για να ανοίξουν οι πόρτες της ποσοτικής χαλάρωσης, κινδυνεύει πλέον να τιναχτεί στον αέρα εξαιτίας της παράλληλης εμπλοκής για την σημερινή αξιοποίηση αλλά και το μελλοντικό ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Χρειάζεται πλέον από σήμερα να μεταβεί η «μισή» κυβέρνηση στο Βερολίνο για να αναζητηθούν λύσεις στα μεγάλα ανοιχτά θέματα των εργασιακών και των πρόσθετων μέτρων που ζητούνται ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απηύθυνε χθες ανοιχτή «πρόσκληση» στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να …τον καλέσει στο γραφείο του καθώς ο ίδιος θα βρεθεί στο Βερολίνο για να μιλήσει σε εκδήλωση του ιδρύματος «Ρόζα Λούξεμπουργκ» ενώ εκεί θα βρίσκεται για το συνέδριο της αριστεράς και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Το ενδιαφέρον είναι πως οι δύο Έλληνες υπουργοί θα δώσουν συνέντευξη Τύπου για τα θέματα της διαπραγμάτευσης επιχειρώντας να μεταφέρουν τη μπάλα στο γήπεδο του Σόιμπλε, μια ημέρα πριν ο πρωθυπουργός συναντήσει την γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel.

Όπως εξελίσσονται τα πράγματα βρισκόμαστε πλέον μια ανάσα πριν ανοίξει ένας νέος  κύκλος οικονομικής αποσταθεροποίησης στη χώρα.

Με την στρατηγική της ένταση η κυβέρνηση έδωσε τις τελευταίες ημέρες μια χρυσή ευκαιρία σε όσους έχουν λόγους να βαλτώσει η διαδικασία της αξιολόγησης, να το πετύχουν πανηγυρικά. Κανείς δεν μιλά πλέον ούτε για κλείσιμο της αξιολόγησης, ούτε για τα οφέλη της ποσοτικής χαλάρωσης, ούτε για έξοδο στις αγορές τον Μάρτιο. Όλα αυτά παίρνουν πλέον παράταση με άγνωστη ημερομηνία λήξης.

Από χθες, αντίθετα, με αφορμή τις έκτακτες παροχές της κυβέρνησης στους συνταξιούχους, οι δανειστές πάγωσαν επιδεικτικά τη συμφωνία για τα άμεσης εφαρμογής μέτρα διευθέτησης του χρέους και επιχειρούν να φέρουν την κυβέρνηση στη θέση του απολογούμενου κατηγορώντας την ανοιχτά ότι παραβίασε τους όρους της συμφωνίας και ενήργησε μονομερώς σε ένα θέμα που όφειλε να είχε εξετάσει διεξοδικά και να έχει εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη τους. 

Η καταγγελία της παραβίασης των συμφωνηθέντων είναι πολύ βαριά κουβέντα. Μπορεί να προβάλλεται από τους επικοινωνιακούς συμβούλους της κυβέρνησης ως η «ηρωική» πλευρά ενός σκληρά διαπραγματευόμενου πρωθυπουργού, όμως παράλληλα καταδεικνύει την αποτυχία της έως τώρα διαπραγματευτικής τακτικής, και στην πραγματικότητα δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε το κόστος μιας καθυστερημένης συμφωνίας να αυξηθεί εκθετικά. Το είδαμε να συμβαίνει το 2014 και το 2015, δεν αποκλείεται πλέον να το δούμε και μέσα στο 2016-2017.

Στις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη και την Ουάσιγκτον κερδίζουν πλέον έδαφος όσοι έχουν λόγους να υπονομεύσουν το έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το διάστημα που ακολουθεί.

Η πολιτική διαπραγμάτευση που θα επιχειρήσει ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή στο Βερολίνο κατά τη συνάντησή του με τη γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel, είναι μια κίνηση που υπό τις σημερινές συνθήκες δεν μπορεί να δημιουργήσει προσδοκίες για κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ειδικά από τη στιγμή που το σκληρό μπλοκ των δανειστών και των θεσμών (ESM, Σόιμπλε, Ντάϊσελμπλουμ, κλπ) δείχνουν με το δάχτυλο την  ελληνική πλευρά ως μόνη υπεύθυνη για την εμπλοκή των συζητήσεων και επιθυμούν την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η πιθανότερη εξέλιξη είναι πως η γερμανίδα καγκελάριος θα δείξει στον Αλέξη Τσίπρα το τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Eurogroup.

Και εκεί επάνω βρίσκεται ήδη εδώ και μερικές ημέρες ο φάκελος μιας πολύ σκληρής συμφωνίας που προβλέπει πολυετή πρωτογενή πλεονάσματα στα επίπεδα του 3,5%, συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πρόσθετα μέτρα 4,5 δισ. ευρώ με περικοπές στις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου ορίου.