Σκεπτικισμός επικρατεί στην τουριστική αγορά όσο περνούν οι εβδομάδες και γίνονται γνωστά τα στοιχεία για τις ξενοδοχειακές κρατήσεις αλλά και για την πορεία της επιβατικής κίνησης στα ελληνικά αεροδρόμια. Η αγορά δεν δείχνει να επανακάμπτει εύκολα, οι επισκέπτες είναι λιγοστοί, η εικόνα προβληματίζει και η όποια διόρθωση είναι πολύ πιο αργή σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες.
Η εικόνα που έχει αποκομίσει η αγορά είναι ότι οι ξένοι επισκέπτες θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά ανησυχούν, φοβούνται τι θα συμβεί εάν νοσήσουν, τους προβληματίζει η ταλαιπωρία που θα υποστούν σε πτήσεις και ξενοδοχεία, ενώ στην εξίσωση μπαίνει και η μείωση του εισοδήματός τους. Σύμφωνα με πηγές της τουριστικής βιομηχανίας οι περισσότεροι από τους φετινούς δυνητικούς ταξιδιώτες προς Ελλάδα δεν αναμένουν να μας επισκεφτούν πριν από τα τέλη Αυγούστου, αρχές φθινοπώρου. Και αυτό στο σενάριο που δεν θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα πανδημίας.
Την προβληματική αυτή εικόνα επιβεβαιώνουν και τα μέχρι τώρα στοιχεία για την επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια, όπως τα 14 τα οποία διαχειρίζεται η Fraport Greece.
Σύμφωνα με όσα μεταφέρει στο liberal.gr ο γενικός διευθυντής ανάπτυξης της εταιρείας, Γ. Βήλος, τον Ιούνιο η επιβατική κίνηση και στα δεκατέσσερα συνολικά αεροδρόμια ήταν 96% κάτω από πέρυσι, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου κυμάνθηκε στο 89% κάτω από πέρυσι. Δηλαδή από την 1η Ιουλίου και μετά οπότε και «άνοιξε» ο τουρισμός προς την Ελλάδα για μια σειρά από τρίτες χώρες, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησαν απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό προς όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια, η εικόνα βελτιώθηκε ελάχιστα σε σύγκριση με ό,τι ίσχυε πριν.
Ενδεικτικά της πολύ αργής αυτής διόρθωσης είναι τα στοιχεία για τέσσερα, πολύ κομβικά για την πορεία του ελληνικού τουρισμού, αεροδρόμια.
· Στη Ρόδο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η επιβατική κίνηση τον Ιούνιο ήταν 97% κάτω από τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, ενώ την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 91,5% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.
· Στην Κέρκυρα, τα ποσοστά για τον Ιούνιο και την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου ήταν αντίστοιχα - 98,3% και - 91,1%.
· Στην Μύκονο, μιλάμε για ποσοστά - 96,2% και - 89,2% σε σχέση με πέρυσι για τον Ιούνιο και την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.
· Και στην Σαντορίνη, η εικόνα είναι -96% και -89% για Ιούνιο και πρώτη εβδομάδα Ιουλίου, πάντα σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα του περυσινού καλοκαιριού.
Σωρευτικά η επιβατική κίνηση και για τα τέσσερα αυτά αεροδρόμια ανήλθε για το πρώτο εξάμηνο φέτος στους 350.000 ταξιδιώτες, έναντι 4.300.000 κατά το ίδιο διάστημα πέρυσι. Μιλάμε δηλαδή για 3.950.000 λιγότερους ταξιδιώτες ή για βουτιά 92%. Σημειωτέον ότι όλη την χρονιά πέρυσι και τα δεκατέσσερα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας τα οποία διαχειρίζεται η Fraport Greece είχαν δεχθεί συνολικά 30.153.000 επιβάτες.
Το στέλεχος της Fraport κάνει λόγο για μεγάλη επιφυλακτικότητα από πλευράς ταξιδιωτών, μιλά για πολύ αργή βελτίωση της κατάστασης, ενώ δεν αναμένει ιδιαίτερα σημαντικές αλλαγές μετά το αυριανό άνοιγμα της βρετανικής αγοράς, ενός εκ των μεγαλύτερων πελατών για τον ελληνικό τουρισμό.
Στοιχεία σαν κι αυτά, μαζί με την εικόνα που μεταφέρει η υπόλοιπη αγορά προβληματίζουν για το υπόλοιπο διάστημα της φετινής σεζόν, πολλώ δε μάλλον όταν ακόμη και οι ξενοδοχειακές μονάδες που ανοίγουν τις πόρτες τους, επιλέγουν να δουλέψουν όχι με πλήρη δυναμικότητα. Είναι πολλά για παράδειγμα τα ανά την Ελλάδα resorts, τα οποία έχουν αποφασίσει να δουλέψουν την μία ή τις δύο από τις τέσσερις ή πέντε πτέρυγες που διαθέτουν. Κι αυτό καθώς οι κρατήσεις και τα γενικότερα μηνύματα που παίρνουν από τους παραδοσιακούς τους πελάτες είναι ότι οι πρωτόγνωρες συνθήκες υπό τις οποίες γίνονται πλέον τα ταξίδια τους αποθαρρύνουν από το να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό.