Του Γιώργου Φιντικάκη
"Εκπτώσεις" στην αποτίμηση των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, προκειμένου να μη ναυαγήσει και ο νέος διαγωνισμός, προβλέπει η τροπολογία που κατατίθεται απόψε στο πολυνομοσχέδιο του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο ψηφίζεται αύριο στη Βουλή.
Το κλειδί του νέου διαγωνισμού στο οποίο ποντάρουν κυβέρνηση και ΔΕΗ προκειμένου να μην έχει την τύχη του προηγούμενου, αφορά μια πιο ευέλικτη αποτίμηση, απαραίτητη για να πετύχει το νέο εγχείρημα, σε συνδυασμό και με τη προσδοκία ότι θα κάνουν την εμφάνισή τους νέοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, όπως οι Κινέζοι, τους οποίους συνάντησε τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Παναγιωτάκης στο Πεκίνο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η τροπολογία, ορίζει ότι η ΔΕΗ δύναται να κάνει αποτίμηση, και σε μια τέτοια περίπτωση "ο εκτιμητής θα λαμβάνει υπόψιν αντίστοιχες εμπορικές συναλλαγές στην ευρωπαική αγορά και τα αποτελέσματα του προηγούμενου διαγωνισμού".
Η μοναδική νόμιμη προσφορά της «Μυτιληναίος» για τη Μελίτη αναφερόταν σε τίμημα 25 εκατ. ευρώ, ενώ η προσφορά της κοινοπραξίας Seven Energy - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που ήταν εκτός των όρων της σύμβασης αγοραπωλησίας της ΔΕΗ, ήταν ύψους 103 εκατ. ευρώ και αφορούσε το σύνολο του προς πώληση χαρτοφυλακίου. Η ελληνοτσεχική κοινοπραξία στην προσφορά της, εξηγούσε ότι αφορά «μια εναλλακτική εκδοχή της σύμβασης αγοραπωλησίας που είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αρχές ανταγωνισμού της Ε.Ε.». Η αναφορά συνδέονταν με το αίτημα που είχε υποβάλει η κοινοπραξία κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης των όρων της σύμβασης για την καθιέρωση μηχανισμού επιμερισμού ζημιών/ κερδών για διάστημα εξαετίας, όρο που απέρριψε η ΔΕΗ αλλά τελικά φαίνεται ότι θα συμπεριλάβει η νέα πρόταση του υπουργείου Ενέργειας προς την DGComp.
Σύμφωνα πάντα με την τροπολογία, δυνατότητα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, έχουν τόσο όσοι επενδυτές προσήλθαν στον αρχικό διαγωνισμό, όσο και τυχόν νέοι παίκτες, εντός 7 ημερών από τη δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ. Η συγκεκριμένη πρόσκληση πιθανότατα θα δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα.
Σε κάθε περίπτωση, και δίχως αυτό να αναφέρεται στη τροπολογία, ο στόχος που έχει τεθεί μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της DG Comp, είναι να έχει τελειώσει η διαδικασία ως τις 8 Μαΐου.