«Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο ποσοστό χρέους στην ΕΕ. Χάρη στην ισχυρή ανάπτυξη αυτό το δεδομένο αλλάζει», γράφει η Handelsblatt με τίτλο «Ο Μητσοτάκης επιταχύνει τη μείωση του χρέους».
Η οικονομική εφημερίδα παρατηρεί: «Η Ελλάδα μειώνει το υψηλό χρέος πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν το αξιόχρεο της χώρας, την ώρα που η ζήτηση για ελληνικά ομόλογα παίρνει την ανιούσα.
Τον Μάρτιο, η Moody's αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από Baa3 σε Ba1, δίνοντας στη χώρα επενδυτική βαθμίδα που συνιστά πλήρη αποκατάσταση μετά την οικονομική κρίση της δεκαετίας του 2010.
Εύσημα στην Ελλάδα από ΔΝΤ: Ισχυρή ανάπτυξη, ενίσχυση απασχόλησης και εισοδημάτων το 2025
Οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν ευνοϊκές, με το πραγματικό ΑΕΠ να διατηρεί τη δυναμική του, αναφέρει στην ετήσια Έκθεσή του το ΔΝΤ, δίδοντας εύσημα στη χώρτα μας για την πορεία της οικονομίας.
Όπως αναφέρει στην έκθεσή του η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει υψηλή, με ρυθμό 2,1% το 2025. Η επενδυτική δραστηριότητα θα συνεχίσει να αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης, με στήριξη από έργα χρηματοδοτούμενα μέσω του μηχανισμού «Next Generation EU».
Η ιδιωτική κατανάλωση θα παραμείνει ισχυρή, ενισχυμένη από την ευνοϊκή πορεία της απασχόλησης και του εισοδήματος. Με τη σταθεροποίηση των παγκόσμιων τιμών ενέργειας, ο γενικός πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει την πτωτική του πορεία, ενώ ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει πιο επίμονος, λόγω του κόστους των υπηρεσιών και της αύξησης των μισθών.
Το τραπεζικό σύστημα έχει ενισχύσει περαιτέρω την ανθεκτικότητά του, χάρη στη βελτίωση των ισολογισμών. Η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού στις συστημικές τράπεζες έχει βελτιωθεί, με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων να υποχωρεί στο περίπου 3%.
Οι τράπεζες διατήρησαν υψηλά κέρδη, τα οποία, σε συνδυασμό με εκδόσεις κεφαλαιακών εργαλείων, συνέβαλαν στην ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας. Οι κίνδυνοι ρευστότητας και χρηματοδότησης έχουν μειωθεί αισθητά, με τα διαθέσιμα αποθέματα να υπερβαίνουν κατά πολύ τόσο τα εποπτικά όρια όσο και τον μέσο όρο της ΕΕ, σημειώνει
Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης θεωρούνται ισορροπημένοι, ενώ οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι αυξημένοι. Πιθανά εμπόδια περιλαμβάνουν την επιβράδυνση της ανάπτυξης σε βασικές χώρες της Ευρωζώνης, την επιδείνωση περιφερειακών συγκρούσεων και την αβεβαιότητα της παγκόσμιας πολιτικής.
Η επιτάχυνση φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω τις αναπτυξιακές προοπτικές. Η ισχυρότερη και πιο επίμονη από την αναμενόμενη αύξηση των μισθών θα μπορούσε να εντείνει περαιτέρω τον πληθωρισμό στις υπηρεσίες, ειδικά αν συνδυαστεί με διακυμάνσεις στις διεθνείς και περιφερειακές τιμές ενέργειας, υπογραμμίζει.
Πηγή: Deutsche Welle