Ο Wolfgang Scaeuble έκανε παρέμβαση από τις Βρυξέλλες, ούτως ώστε να αποφευχθεί η επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία λόγω των ελλειμμάτων τους, μεταδίδει η Handelsblatt, επικαλούμενη κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους.
Ειδικότερα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επικοινώνησε προσωπικά με επίτροπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα σήμερα μόλις τέσσερις εξ αυτών να υποστηρίξουν τις κυρώσεις, που προβλέπονται από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.
Ωστόσο, οι δύο χώρες του Νότου έχουν να αντιμετωπίσουν άλλες προκλήσεις. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker δήλωσε στο γερμανικό μέσο ότι παρά την απόφαση, αμφότερες θα μπορούσαν να έρθουν αντιμέτωπες με αποφάσεις για απόσυρση κονδυλίων, εφόσον δεν συρρικνωθεί το έλλειμμά τους.
«Έχουμε αποφασίσει δύο πράγματα σήμερα: Να μην αντιμετωπίσουν οικονομικές κυρώσεις και να υπάρξουν παρακρατήσεις στα κονδύλια, κάτι που θα “χτυπήσει” οικονομικά τις χώρες», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει των κανονισμών της ευρωζώνης, τα ελλείμματα των κρατών – μελών θα πρέπει να είναι κάτω του 3% του ΑΕΠ. Σε αντίθετη περίπτωση είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, ίσων με το 0,2% του ΑΕΠ.
Σχολιάζοντας τη σημερινή απόφαση της ΕΕ, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι στόχος δεν είναι η τιμωρία των χωρών, αλλά να παρέχουν κίνητρα σε αυτές να κάνουν ό,τι μπορούν για το συμφέρον τους. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι μέχρι στιγμής οι κυρώσεις δεν έχουν επιβληθεί σε καμία χώρα, ούτε στη Γαλλία και τη Γερμανία που βρέθηκαν σε αντίστοιχη θέση.
Το 2015 η Κομισιόν έδωσε άλλα δύο χρόνια στη Γαλλία, προκειμένου να εμφανίσει έλλειμμα κατώτερο του 3%. Ερωτηθείς ο Juncker για τον λόγο απάντησε «επειδή είναι η Γαλλία».