«Ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της Handelsblatt, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Η γερμανική εφημερίδα μιλά για την ελκυστική εικόνα που παρουσιάζει το ελληνικό χρηματιστήριο, λόγω της προοπτικής βοήθειας από το Ταμείο Ανάκαμψης και των ελπίδων που γεννά στους μετόχους.
Σύμφωνα με την Handelsblatt: «Όπως και πολλά άλλα χρηματιστήρια παγκοσμίως, έτσι και το Χρηματιστήριο Αθηνών έσπασε κάθε ρεκόρ τον Νοέμβριο. Με αύξηση του δείκτη κατά 33%, η Αθήνα σημείωσε ιδιαίτερη άνοδο. Ήταν η σημαντικότερη μηνιαία αύξηση στην 150ετή ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου. Ο δείκτης FTSB αυξήθηκε τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ακόμη και πάνω από 70%». Αλλά που οφείλεται αυτή η θετική εικόνα;
Αυτή η θετική εικόνα, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, οφείλεται στο ότι: «Η Ελλάδα κατάφερε να διαχειριστεί το πρώτο κύμα της πανδημίας καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χάρη στους έγκαιρους περιορισμούς των επαφών, οι οποίοι τηρήθηκαν και στη συνέχεια. Ωστόσο από την βαθιά πτώση του Μαρτίου, το χρηματιστήριο Αθηνών δεν ανέκαμψε στη συνέχεια ποτέ πραγματικά (…) Mε μια πρώτη ματιά φαίνεται περίεργο που ο χρηματιστηριακός δείκτης τώρα απογειώνεται. Κι αυτό επειδή το δεύτερο κύμα χτυπά με δύναμη την Ελλάδα (…) H χώρα βρίσκεται σε lockdown από τις 7 Νοεμβρίου (…) Αλλά από την άποψη των επενδυτών το ποτήρι δεν είναι μισοάδειο αλλά μισογεμάτο. Ενώ τα χρόνια της ευρωκρίσης φοβούνταν ακόμη και ένα Grexit, τώρα ποντάρουν σε μια ανάκαμψη της χώρας».
Η Handelsblatt τονίζει ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι αισιοδοξίας, οι οποίοι πηγάζουν τόσο από τις παγκόσμιες εξελίξεις όσο και από τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας και επισημαίνει ότι η προοπτική της έγκαιρης έναρξης μαζικών εμβολιασμών έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από τις βραχυπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις του δεύτερου lockdown. «Είναι αλήθεια», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, «ότι ο δείκτης χρέους της Ελλάδας πιθανώς να αυξηθεί φέτος στο πρωτοφανές 208% του ΑΕΠ ως αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης και του υψηλότερου δανεισμού. Ωστόσο η πολιτική χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της απαλλάσσουν την Ελλάδα από την εξυπηρέτηση του χρέους. Αυτό ενισχύει τη ζήτηση για ελληνικά ομόλογα (…) Kυρίως όμως η προοπτική βροχής χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ (σσ: για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας) διεγείρει τη φαντασία των επενδυτών».
Η Ελλάδα αναμένει 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης την επόμενη εξαετία, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 20% του φετινού ΑΕΠ, τονίζει η Handelsblatt. Πρόκειται «για το μεγαλύτερο μερίδιο σε σχέση με όλες τις χώρες της ΕΕ». Και προσθέτει: «Πάνω απ ' όλα οι επενδυτές τιμούν με τον τρόπο αυτό την πρόοδο που σημείωσαν οι τέσσερις σημαντικές συστημικές τράπεζες στη μείωση των κόκκινων δανείων τους».