Σκληρή κριτική στη γραφειοκρατία του υπουργείου Οικονομικών και την κυβερνητική ατολμία για τη μη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που αφορά στην επιμήκυνση του χρόνου μεταφοράς των επιχειρηματικών ζημιών ώστε να μπορούν να συμψηφιστούν με μελλοντικά κέρδη σε δέκα αντί σε πέντε χρόνια, ασκεί ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών, Τάσος Αβραντίνης.
Στην ανάρτησή του, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου αποκαλύπτει το τεράστιο μέγεθος της ζημιάς που προκύπτει καθώς για την πενταετία 2010-2014 αυτή αγγίζει τα 26 δισ. ευρώ με βάση τους δημοσιευμένους ισολογισμούς των επιχειρήσεων ενώ μόνο στις 31 Δεκεμβρίου θα χαθούν από την οικονομία 3,5 δισ. ευρώ που αφορούν τις ζημιές του 2014, καθώς αυτές δεν θα μπορούν πλέον να συμψηφιστούν με μελλοντικά κέρδη λόγω παρέλευσης της πενταετίας!
Το σχόλιο του Προέδρου του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών Τάσου Αβραντίνη από την προσωπική του σελίδα στο Facebook:
«Είχα γράψει προ καιρού την άποψή μου για τη φορολογική αντιμετώπιση της ζημιάς των επιχειρήσεων. Τότε συζητείτο στα πλαίσια του φορολογικού νομοσχεδίου η επέκταση του χρόνου που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει μια επιχείρηση τη ζημιά της για να συμψηφισθεί με μελλοντικά κέρδη, από τα πέντε χρόνια στα δέκα. Τελικώς δεν έγινε τίποτε κι αυτό το ελάχιστο μέτρο της επέκτασης του χρονικού διαστήματος δεν πέρασε με επιεικώς αστείες δικαιολογίες των μανδαρίνων του υπουργείου Οικονομικών. Τελικά για τι ποσό μιλάμε;
Η άσκηση δεν είναι ιδιαιτέρως δύσκολη αρκεί να ενδιαφέρεται κάποιος να κάνει τον υπολογισμό. Στο Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών συγκεντρώσαμε τους τελευταίους δύο μήνες όλους τους δημοσιευμένους ισολογισμούς επιχειρήσεων της πενταετίας 2010-2014. Η ζημιά που προκύπτει αγγίζει τα 26 δισ. ευρώ.
Στις 31 Δεκεμβρίου θα χαθούν περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ που αφορούν τις ζημιές του 2014. Στην πραγματικότητα τα ποσά είναι περισσότερα καθώς οι διατάξεις για τη μεταφορά ζημιάς αφορούν τόσο τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα (ατομικές επιχειρήσεις) όσο και τα πάσης φύσεως νομικά πρόσωπα. Το ποσό αυτό θα ήταν μια μεγάλη ανάσα για τις χιλιάδες οριακές επιχειρήσεις (μικρές και μεγάλες) που προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους. Ανάσα μεγαλύτερη κι από την όποια μείωση φόρων.
Θα το ξαναπώ η επιτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον παραγκωνισμό της γραφειοκρατίας που υπονομεύει κάθε προσπάθεια απελευθέρωσης της οικονομίας από το δίχτυ του παραλογισμού που η ίδια η γραφειοκρατία έχει δημιουργήσει για να δικαιολογεί την ύπαρξή της. Σας κοινοποιώ το παλαιότερο άρθρο μου για το θέμα.»