Χωρίς ταβάνι οι τιμές στην ενέργεια. Σε λιγότερο από 24 ώρες τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο φυσικό αέριο εκτινάχθηκαν κατά 20%, πυροδοτώντας νέα εφιαλτικά σενάρια για τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα. Η τιμή του στην ευρωπαϊκή αγορά έχει πιάσει την υψηλότερη ιστορικά τιμή του, ξεπερνώντας τα... 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, κάνοντας άλμα σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ των 162,13 ευρώ, στις 6 Οκτωβρίου.
Το τοπίο στην αγορά ενέργειας μετατρέπεται σε εφιαλτικό. Για αύριο, η τιμή χονδρικής στην Ελλάδα θα «πιάσει» τα 415 ευρώ. Εφόσον διατηρηθούν οι τιμές αυτές μέχρι το τέλος του μήνα, τότε τα τιμολόγια Ιανουαρίου στην λιανική θα κινηθούν σε πάνω από 33 λεπτά η κιλοβατώρα, έναντι 30 λεπτών το Δεκέμβριο. Έρχεται δηλαδή νέα αύξηση από Ιανουάριο κοντά στο 10%.
Για εφιαλτικό τοπίο στην αγορά της ενέργειας μιλούν οι ειδικοί, καθώς εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις των αγορών, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν έως και 350 δισεκατομμύρια ευρώ παραπάνω εξαιτίας των αυξήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο. Για να αποτυπώσει καλύτερα το μέγεθος των ανατιμήσεων, έδωσε το εξής παράδειγμα. «Είναι σαν να πήγαινε κάποιος να πάρει ένα λίτρο γάλα και αντί για 1,5 ευρώ να πλήρωνε 10 ευρώ», ανέφερε το πρωί ο Κ. Σκρέκας.
Η νέα εκτίναξη τιμών αποδίδεται σε δύο αιτίες: Αφενός στις νέες κατηγορίες που εξαπέλυσε κατά της Δύσης ο Βλαντιμίρ Πούτιν για κλιμάκωση της έντασης στην Ευρώπη -την οποία απέδωσε σε «λανθασμένη αποτίμηση» της έκβασης του Ψυχρού Πολέμου – δεσμευόμενος ότι η Μόσχα θα δώσει «στρατιωτική και τεχνική απάντηση», αν οι δυτικοί της αντίπαλοι δεν θέσουν τέλος στην πολιτική τους που χαρακτηρίζεται απειλητική απέναντι στην Ρωσία.
Αφετέρου στο πλήγμα που δέχτηκε απρόσμενα το σύστημα ηλεκτρισμού της Γαλλίας ως αποτέλεσμα της απώλειας τεσσάρων πυρηνικών μονάδων σε μια άκρως ευαίσθητη στιγμή αλλάζει τα δεδομένα στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας και δημιουργεί την πιθανότητα ενός νέου ντόμινο βραχυπρόθεσμα, αντίστοιχου με αυτό που είχε σημειωθεί το χειμώνα του 2016-17.
Η Γαλλία παραδοσιακά αποτελεί στυλοβάτη της ευρωπαϊκής αγοράς, καθώς εξάγει ποσότητες ηλεκτρισμού στις γειτονικές χώρες και εξομαλύνει τις τιμολογιακές διακυμάνσεις. Πλέον η χώρα έχασε για ένα χρονικό διάστημα αρκετά γιγαβάτ πυρηνικής παραγωγής που αντιστοιχούν σχεδόν στο ένα τέταρτο του συνόλου, πράγμα που σημαίνει ότι ο εξαγωγικός χαρακτήρας αλλάζει και γίνεται μάλλον εισαγωγικός.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με το γαλλικό διαχειριστή RTE, τη Δευτέρα το απόγευμα η χώρα εισήγαγε 11,8 γιγαβάτ από τη Γερμανία και το Βέλγιο, ενώ η κορύφωση της ζήτησης για αυτή την εβδομάδα αναμένεται σήμερα Τρίτη.