Στις έξι Αρχές της Υπεύθυνης Τραπεζικής που ανακοινώθηκαν στο Παρίσι στις 26 Νοεμβρίου και θα υπογραφούν από όσο το δυνατόν περισσότερες τράπεζες στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Ν. Υόρκη, το προσεχές φθινόπωρο, αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου.
Στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η Τράπεζα Πειραιώς με κεντρικό ομιλητή τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο Χ. Μεγάλου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η Τράπεζα Πειραιώς είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που μαζί με άλλες 27 τράπεζες από όλο τον κόσμο συμμετείχε στη διαμόρφωση των Αρχών αυτών αγκαλιάζοντας από την αρχή τη σχετική πρωτοβουλία του UNEP FI».
«Η άμεση αυτή ανταπόκριση ήταν για μας μια αυτονόητη επιλογή. Και ήταν αυτονόητη επιλογή γιατί οι μεγάλοι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης, της κοινωνικής προσφοράς και της υπεύθυνης τραπεζικής συμπεριφοράς είναι θεμελιώδη στοιχεία της στρατηγικής μας, και συνάδουν τόσο με το επιχειρηματικό μοντέλο μας όσο και με τις νέες μας Αξίες της Υπευθυνότητας, της Αξιοκρατίας και της Διαφάνειας», ανέφερε.
Και πρόσθεσε: «Διαθέτοντας την απαραίτητη τεχνογνωσία, η Τράπεζα Πειραιώς παρέχει ολοκληρωμένη υποστήριξη στις ελληνικές επιχειρήσεις για επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες, μέσω εξειδικευμένων εργαλείων χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους και σύγχρονες συμβουλευτικές υπηρεσίες».
Ακόμη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς τόνισε πως η έγκαιρη αντιμετώπιση των μεγάλων παγκόσμιων περιβαλλοντικών και κοινωνικών προκλήσεων είναι μονόδρομος «για να μπορέσουν οι ανθρώπινες κοινωνίες και η παγκόσμια οικονομία να αναπτυχθούν και να ευημερήσουν μακροχρόνια».
Τέλος, υπογράμμισε ότι η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει «έμπρακτα και ολοκληρωμένα επιχειρηματικούς τομείς όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η Εξοικονόμηση Ενέργειας, η Ευφυής Γεωργία και άλλα και ενθαρρύνουμε επιχειρηματικές δραστηριότητες με αντίστοιχο προσανατολισμό, διαδραματίζοντας ηγετικό ρόλο στη βιώσιμη ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας».
«Όμως, η επίτευξη των Στόχων του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη καθώς και της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, είναι ένα παγκόσμιο στοίχημα. Είναι η ευθύνη που έχουμε αναλάβει οι σημερινές γενεές για να παραδώσουμε στις επόμενες, δηλαδή στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας, ένα βιώσιμο πλανήτη, μια ευημερούσα κοινωνία», σημείωσε και τόνισε πως «Δεν είναι εύκολο εγχείρημα, και ούτε οι τράπεζες από μόνες τους μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κοινωνίας για ευημερία σε ένα υγιή πλανήτη. Μπορούν όμως να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις, ρυθμιστικές αρχές και τους επενδυτές να διοχετεύσουν κεφάλαια στην κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης».