Συνολικά 180.000 είναι οι πλημμυρισμένες περιοχές κοντά στη λίμνη Κάρλα, όπως επισήμανε στην ΕΡΤ ο Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως υπάρχουν δύο μέρη στο πρόβλημα, με το πρώτο αφορά το χωριό Κανάλια.
«Εκεί έχουμε χρηματοδοτήσει την Περιφέρεια και ο Περιφερειάρχης μας έχει δηλώσει ότι μέχρι τον Απρίλιο θα έχουν προχωρήσει οι αποκαταστάσεις, η απάντληση των νερών», σχολίασε αρχικά ενώ για το μεγάλο κομμάτι του προβλήματος είπε πως «περιμένουμε τη μελέτη από την ολλανδική εταιρεία, που έχει εμπλακεί και είναι να την παραδώσει στην κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες».
Επίσης, για τους υγειονομικούς κινδύνους, που έχουν προκύψει μετά το πλημμυρικό φαινόμενο ο Χρ. Τριαντόπουλος επισήμανε πως η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή συνεργάζεται με τους αρμόδιους φορείς, την περιφέρεια, τους δήμους, το υπουργείο Υγείας και τους υγειονομικούς φορείς προκειμένου να γίνονται οι σχετικές αναλύσεις και παρεμβάσεις.
Σε ό,τι αφορά τον χρονικό ορίζοντα της αποκατάστασης των ζημιών ανέφερε πως ο ίδιος έθεσε έναν ορίζοντα ενός-ενάμιση έτους και ήδη η κυβέρνηση έχει σχηματοποιήσει την ενίσχυση προς τους αγρότες.
Οι μέχρι τώρα αναλύσεις στη γη, σύμφωνα με τον υπουργό, δείχνουν πως δεν έχουν επηρεαστεί τα στοιχεία του νερού και αναμένεται να φανεί τι θα αποκαλυφθεί όταν φύγει το νερό.
Έχει ενεργοποιηθεί το σχήμα της στεγαστικής συνδρομής
«Το σχέδιο είναι ίδιο για τις περιοχές αυτές, που έχουν πληγεί. Παρέχουμε οικίσκους στους δήμους», τονίζει ο Χρήστος Τριαντόπουλος, με τους πολίτες, ωστόσο να ζητούν να μη δίνονται τα χρήματα για κοντέινερ αλλά στους ίδιους για να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους
«Έχει ενεργοποιηθεί το σχήμα της στεγαστικής συνδρομής, όπου δίνονται μέχρι 22.000 ευρώ χωρίς άδεια από ιδιώτη μηχανικό αλλά από άδεια της υπηρεσίας. Οπότε οι πολίτες πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους», αναφέρει σχετικά με το θέμα ο υπουργός.
Στο παράπονο των πολιτών ότι δεν έχει πάει κανείς μετεκλογικά ούτε από την κυβέρνηση, μόνο προεκλογικά από τον δήμο, προεκλογικά από την περιφέρεια ο Χρ. Τριαντόπουλος απαντάει πως η κυβέρνηση είναι σε όλες τις περιοχές.
«Με μεγάλη χαρά την επόμενη περίοδο σχεδιάζουμε να βρεθούμε και εκεί αλλά θα είναι κρίσιμη η αξιοποίηση των πόρων, που δίνουμε από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά την αντιπλημμυρική θωράκιση, που επίσης είναι καθοριστικής σημασίας για την περιοχή ο υπουργός τονίζει πως έχουν διοχετευθεί δεκάδες εκατομμύρια για να γίνουν οι καθαρισμοί στα ρέματα.
«Περιμένουμε επίσης και την ολιστική μελέτη από τους ειδικούς συμβούλους από την Ολλανδία, να ‘ρθουν να υπογραμμίσουν ποιες είναι οι παρεμβάσεις, που πρέπει να γίνουν στον θεσσαλικό κάμπο σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Οι λύσεις, που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντούν και στο πρόβλημα της έλλειψης υδάτων και στο πρόβλημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης», πρόσθεσε ο Χρ. Τριαντόπουλος.