Του Γιώργου Φιντικάκη
Διπλό μπόνους συνολικού ύψους γύρω στα 50.000 ευρώ θα πάρει στην τσέπη κάθε εργαζόμενος του ΟΛΠ που θα αποχωρήσει με εθελουσία έξοδο.
Το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η κινεζική διοίκηση της Cosco αφορά όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης ή βρίσκονται κοντά σε συντάξιμη ηλικία, δηλαδή περίπου 150 εργαζόμενους, γύρω στα 60 ετών, επί ενός συνόλου 1.100 ατόμων προσωπικού.
Κινείται στη λογική να κατέβει ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού, προκειμένου έτσι να δημιουργηθούν έτσι νέες θέσεις στην εταιρεία για νεότερους, και πιο εξειδικευμένους εργαζόμενους.
Το καλύτερο όμως είναι ότι η εταιρεία θα δώσει στους εργαζόμενους αυτής της κατηγορίας ένα διπλό "μπόνους". Αφενός 4.500 ευρώ ανά έτος και το πολύ για μια πενταετία, όσο ακριβώς χρειάζονται προκειμένου να βγουν στη σύνταξη. Αφετέρου ένα δεύτερο "μπόνους", ύψους 28.000 ευρώ, όσα δηλαδή προβλέπει η συλλογική σύμβαση εργασίας του προσωπικού, για κάθε αποχώρηση υπαλλήλου σε περίπτωση συνταξιοδότησης.
Διότι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εγκύκλιος που εξέδωσε η διοίκηση υπό την Cosco, "το ανωτέρω ποσό (σσ: 4.500 ευρώ) καταβάλλεται επιπλέον κάθε άλλου ποσού επιδόματος αποχώρησης που δικαιούται ο εργαζόμενος κατά τη συνταξιοδότησή του με βάση τις ισχύουσες διατάξεις και συγχρόνως με την καταβολή των ποσών αυτών".
Σωρευτικά, ο καθένας από τους περίπου 150 εργαζόμενους υπολογίζεται ότι θα εισπράξει γύρω στα 50.000 ευρώ. Ή για να το πούμε διαφορετικά θα πάρει γύρω στα 10.000 ευρώ το χρόνο για μια πενταετία, αφού πρόκειται για εργαζόμενους ηλικίας γύρω στα 60 έτη.
Τα χρήματα θα ήταν λιγότερα, αν δεν υπήρχε η πρόβλεψη της συλλογικής σύμβασης εργασίας, που σημειωτέον λήγει στα τέλη του φετινού Ιουλίου, γι' αυτό και έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις των συνδικαλιστών με την κινεζική διοίκηση για τη σύνταξη της επόμενης.
Φορτώνεται το ασφαλιστικό σύστημα
Το γεγονός της πρόωρης συνταξιοδότησης των εργαζομένων αυτών, έχει ωστόσο και άλλη μια διάσταση. Σήμερα τους εργαζόμενους αυτούς τους πληρώνει ο ίδιος ο ΟΛΠ από τα κέρδη του, αύριο θα τους πληρώνει το ασφαλιστικό σύστημα.
Στην πράξη δηλαδή, φορτώνεται κι άλλο με πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, το ήδη επιβαρυμένο ασφαλιστικό σύστημα, το κόστος του οποίου επιμερίζεται τελικά στην παραγωγική οικονομία, δηλαδή τους ενεργούς εργαζόμενους και τις υγιείς επιχειρήσεις. Αποδεικνύεται με άλλα λόγια ότι ακόμη και με τις ιδιωτικοποιήσεις, δεν σταματά αυτό το "γαϊτανάκι" με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στο Δημόσιο και τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, τις οποίες και πληρώνει ο ιδιωτικός τομέας.
Το πρόγραμμα εθελουσίας του ΟΛΠ προβλέπει αναλυτικά τα εξής:
- Για κάθε χρόνο αποχώρησης πριν το 67° έτος της ηλικίας θα χορηγηθούν σε κάθε εργαζόμενο 4.500 ευρώ με μέγιστο αριθμό ετών τα 5 έτη.
- Οι εργαζόμενοι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι την 31η/12/2016 καθώς και το α' τρίμηνο του 2017 και επιθυμούν να κάνουν χρήση του προγράμματος κινήτρων θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση γνωστοποίησης στην εταιρεία μέχρι την 30η/4/17 και να αποχωρήσουν από την εταιρεία μέχρι την 31η/5/2017.
- Οι εργαζόμενοι που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από 1η/4/2017 έως και 31η/12/2017 και επιθυμούν να κάνουν χρήση του προγράμματος κινήτρων θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση γνωστοποίησης μέχρι την 31η/5/17 και να αποχωρήσουν μέχρι δύο μήνες από την ημερομηνία θεμελίωσης.
- Οι εργαζόμενοι που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης εντός του 2018 και επιθυμούν να κάνουν χρήση του προγράμματος κινήτρων θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση γνωστοποίησης μέχρι την 30η/6/17 και να αποχωρήσουν από την εταιρεία μέχρι δύο μήνες από την ημερομηνία θεμελίωσης.
(φωτογρραφία: SOOC)