Της Μαίρης Βενέτη
Μπορεί η Ουάσιγκτον να κλιμακώνει τις εμπορικές εντάσεις, απειλώντας με εκ νέου αύξηση των δασμών σε κινεζικά αγαθά ύψους 200 δισ. δολαρίων, αλλά όλα δείχνουν ότι ο Πρόεδρος Trump μετρά ήδη μια απώλεια από την αναμέτρηση του με την Κίνα, καθώς η διεθνής καμπάνια των ΗΠΑ για να αποκλείσουν από την αγορά τη Huawei Technologies, φαίνεται να καταλήγει σε αποτυχία.
Μπορεί η Ουάσιγκτον να κλιμακώνει τις εμπορικές εντάσεις, απειλώντας με εκ νέου αύξηση των δασμών σε κινεζικά αγαθά ύψους 200 δισ. δολαρίων, αλλά όλα δείχνουν ότι ο Πρόεδρος Trump μετρά ήδη μια απώλεια από την αναμέτρηση του με την Κίνα, καθώς η διεθνής καμπάνια των ΗΠΑ έναντι να αποκλείσουν από την αγορά τη Huawei Technologies, φαίνεται να καταλήγει σε αποτυχία.
Στην ουσία άλλωστε η αμερικανική καμπάνια κατά της Huawei εντάσσεται στην ευρύτερη διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και μάλιστα πολλοί την έχουν ονομάσει σαν τον νέο «ψυχρό πόλεμο» μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης.
Τι αφορούσε συγκεκριμένα αυτή η καμπάνια;
Την προσπάθεια των ΗΠΑ να πείσουν κι άλλες κυβερνήσεις να αποκλείσουν τον εξοπλισμό της Huawei από τα επόμενης γενεάς ασύρματα δίκτυα πολύ υψηλών ταχυτήτων 5G. Μεταξύ των κατηγοριών της Ουάσιγκτον ήταν ότι η Huawei χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό της για κατασκοπεία για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης και συνιστά κίνδυνο ασφαλείας για τα ασύρματα δίκτυα πέμπτης γενεάς, που θα συνδέουν δισεκατομμύρια συσκευές, από αυτόνομα αυτοκίνητα μέχρι εργοστάσια και οικιακό εξοπλισμό.
Έως τώρα όμως, ελάχιστες είναι οι χώρες που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα των ΗΠΑ για μποϊκοτάζ του κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιακών δικτύων, με εξαίρεση την Αυστραλία και την Ιαπωνία.
Στην Ευρώπη μάλιστα ούτε μία χώρα δεν επέβαλε αποκλεισμό στη Huawei, ενώ και το Ηνωμένο Βασίλειο κράτησε την ίδια στάση. Ο λόγος είναι ότι παρότι οι κυβερνήσεις έλαβαν υπόψη τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, εντούτοις δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στο γεγονός ότι ο εξοπλισμός της είναι αξιόπιστος, τεχνολογικά προηγμένος και πάνω απ' όλα, λιγότερο δαπανηρός έναντι των ανταγωνιστών.
Στο ερώτημα λοιπόν του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο για το αν η Δύση θα επιτρέψει στην Κίνα να ελέγχει το Διαδίκτυο του μέλλοντος, η ηχηρή απάντηση από Κυβερνήσεις και πελάτες σε 170 χώρες που χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό της Huawei, είναι ότι η κινέζικη εταιρεία δεν συνιστά μεγαλύτερη κυβερνοαπειλή από οποιονδήποτε άλλο προμηθευτή τηλεπικοινωνιακής τεχνολογίας.
Είτε έχουν δίκιο οι Αμερικάνοι πάντως, είτε ο υπόλοιπος κόσμος, είναι γεγονός ότι η Huawei από τρίμηνο σε τρίμηνο εξασφαλίζει πωλήσεις-ρεκόρ, έχει εισέλθει σε πολλές νέες αγορές και έχει ξεπεράσει την Apple στις πωλήσεις έξυπνων τηλεφώνων. Αν μη τι άλλο έχει εδραιώσει τη θέση της ως κορυφαίος, παγκόσμιος προμηθευτής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.
Σχεδιάζει όμως και το εξής κορυφαίο: Nα αποκαταστήσει την παρουσία της στις ΗΠΑ, μέσω επιθετικής διαφημιστικής καμπάνιας που αναμένεται να ξεκινήσει τους προσεχείς μήνες.
Φυσικά όλοι αδημονούμε για την αντίδραση του Πλανητάρχη, αλλά μήπως έχει ήδη δρομολογηθεί και απλά δεν το έχουμε καταλάβει;
* Η κ. Μαίρη Βενέτη είναι Πιστοποιημένη Διαχειριστής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
** Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.
Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.