Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2020 βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ωστόσο οι μεγάλοι της αγοράς με τα αποτελέσματα της ΓΕΚΤΕΡΝΑ έκλεισαν τον κύκλο των ανακοινώσεων για την περυσινή χρονιά.
Δεδομένου ότι οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δίνουν τάση και ακρίβεια για περισσότερο από το 95% των συνολικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών, η ολοκλήρωση της καταγραφής των μεγεθών δεν θα πρέπει να μας επιφυλάσσει σημαντικές διαφοροποιήσεις.
Τα μεγέθη έχουν επηρεαστεί από την πανδημία, και δη το δύσκολο α’ εξάμηνο, αλλά και από μια σειρά από έκτακτα, τα οποία ως επί το πλείστων κινούνται προς την αρνητική πλευρά.
Μετά τις σημαντικές απομειώσεις ομολόγων και δανείων του 2012 και 2015 όπου σημειώθηκε ρεκόρ μη επαναλαμβανόμενων ζημιών, η φετινή χρονιά έχει ήδη καταγράψει μη επαναλαμβανόμενες ζημιές από όλο σχεδόν το φάσμα των βασικών κλάδων δραστηριότητας που προσεγγίζουν τα 3,1 δισ. ευρώ.
Υπό αυτό το πρίσμα η εξέταση της τελικής γραμμής για την εξαγωγή συμπερασμάτων που αφορούν την καθαυτή επίδοση δεν μπορεί να αποτελεί κάποια ένδειξη που να εγείρει ανησυχίες ενώ ανάλογα και τα λειτουργικά αποτελέσματα έχουν δεχθεί μέρος των επιπτώσεων των μη επαναλαμβανόμενων επιβαρύνσεων.
Σε μια οικονομία που η ύφεση ξεπέρασε το 8% το 2020 η επίδραση στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση αναμενόμενα επηρέασε γραμμικά όλα τα μεγέθη. Παρόλα αυτά διαπιστώνεται ότι στο β΄ εξάμηνο οι εισηγμένες ήταν πιο προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν τις απαγορεύσεις ή τον περιορισμό της δραστηριότητας είτε μέσα από την ανάπτυξη καναλιών ηλεκτρονικών πωλήσεων είτε με τη δραστική μείωση του κόστους πωληθέντων και άλλων λειτουργικών σταθερών εξόδων.
Πωλήσεις - Λειτουργικά αποτελέσματα
Οι πωλήσεις είναι μειωμένες στο σύνολο της χρήσης κατά 21,9% (β’ εξάμηνο -21,6%), τάση η οποία διευρύνεται στη γραμμή των λειτουργικών κερδών τα οποία υποχωρούν 32,1%.
Η πτώση στο λειτουργικό περιθώριο το 2020 είναι της τάξης των 178 μονάδων βάσης. Αν και το περιθώριο συγκρατήθηκε στο 12,4% στο β’ εξάμηνο η μείωση ήταν και πάλι αισθητή λόγω των απομειώσεων που αφορούν το κλείσιμο της χρήσης σε κινητές αξία, ακίνητα και συμμετοχές.
Μόνο από τα διυλιστήρια οι απομειώσεις αποθεμάτων το 2020 διαμορφώθηκαν σε 820 εκατ. ευρώ. Σε μια τόσο ειδική χρονιά όταν τέσσερις εταιρείες (ΕΛΠΕ, Μotor Oil, Aegean και Ελλάκτωρ) γράφουν μη επαναλαμβανόμενες ζημιές στα λειτουργικά πάνω από 1 δισ. ευρώ είναι αδύνατο να αντιστραφεί η εικόνα από τις υπόλοιπες 17 εμποροβιομηχανικές εταιρίες του δείκτη.
Αναμενόμενα η τελική γραμμή εκτροχιάστηκε γράφοντας ζημιές 1,2 δισ. ευρώ (με σημαντική επίδραση των ζημιών της τιτλοποίησης Cairo) έναντι κερδών 577 εκατ. ευρώ το 2019.
Εξαιρώντας τις χρηματοοικονομικές εταιρείες τα μεγέθη είναι θετικά και σε αυτό έχει συνδράμει η έντονα αρνητική χρήση του 2019 της ΔΕΗ η οποία είχε κλείσει με ζημιές 1,69 δισ. ευρώ.
Η Καθαρή θέση των εταιρειών υποχώρησε στα 46,8 δισ. ευρώ (-7,6%) αποτέλεσμα των απομειώσεων αλλά και των προσαρμογών που έγιναν κάτω από την γραμμή των αποτελεσμάτων στην καθαρή θέση.
Στην πρώτη συγκρίσιμη περίοδο μετά την αλλαγή του υπολογισμού του χρηματοδοτικών μισθώσεων στο καθαρό χρέος ο δανεισμός των εταιρειών του FTSE-25 είναι αυξημένος κατά 3,1% στα 15,1 δις ευρώ ή 450 εκατ. ευρώ το οποίο κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικό σαν μέγεθος αφού οι εισηγμένες πέρυσι διένειμαν υψηλά μερίσματα, είχαν χαμηλότερη λειτουργική λογιστική κερδοφορία και παράλληλα είχαν να αντιμετωπίσουν ένα πρόγραμμα επενδύσεων που απαιτούσε διαθέσιμη ρευστότητα.
Αυτή ίσως είναι η πιο ελπιδοφόρα παρατήρηση καθώς δείχνει ότι υπάρχει από τις διοικήσεις ένα εγχειρίδιο ενεργειών αντιμετώπισης κρίσεων που διασφαλίζει το θέμα της ρευστότητας, το οποίο έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι αποτελεί και την νούμερο ένα προτεραιότητα για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των εταιριών.
Μερίσματα 950 εκατ. ευρώ
Τα έως τώρα μερίσματα των εταιρειών του FTSE-25 αθροίζουν στα 950 εκατ. ευρώ, μέγεθος το οποίο δεν θα αλλάξει καθώς δεν αναμένονται άλλα τακτικά μερίσματα από τις εταιρείες. Η διανομή μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου το 2019 ήταν 1,48 δισ. ευρώ και το 2018 2,05 δισ. ευρώ.
Παρά το γεγονός ότι η μείωση είναι της τάξης του 36% σε σχέση με το 2019 η απόδοση μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική τηρουμένων των συνθηκών αλλά και των αποδόσεων σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές στο ταμπλό.
Τέλος, κρατάμε την αισιόδοξη υπόσχεση που έχει δοθεί για την φετινή χρήση, όπως τουλάχιστον αποτυπώθηκε στις περισσότερες τηλεδιασκέψεις σχολιασμού των αποτελεσμάτων.
Η βάση σύγκρισης των μεγεθών του 2021 είναι εύκολη, το άνοιγμα των οικονομικών κλάδων και η αύξηση της ζήτησης θα κλείσει την ψαλίδα με τα νούμερα του 2019.
Παρόλα αυτά η ταχύτητα επανεκκίνησης των κλάδων δεν θα είναι ίδια ως εκ τούτου οι επιδόσεις κατά την φετινή χρήση θα είναι μεν θετικές αλλά θα έχουν μεγάλο εύρος διαφορών.