Η ευρωζώνη υπολογίζει ότι θα χρειαστεί να διαθέσει ένα ποσό ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ ή μικρότερο για να συμβάλει στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ μετά τον έλεγχο αντοχής τον οποίο διεξήγαγε η ΕΚΤ, το λεγόμενο δυσμενές σενάριο στο πλαίσιο των οποίων κατέδειξε ότι θα χρειάζονταν 14,4 δισεκατομμύρια ευρώ για τον τομέα.
Το ποσό που είχε οριστεί στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης ύψους 86 δισεκ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών ήταν 25 δισεκ. ευρώ, υπενθυμίζει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
«Φαίνεται ότι... από τον φάκελο των 25 δισεκατομμυρίων... τα 10 δισεκατομμύρια, τα οποία έχουν μεταφερθεί στον ΕΜΣ (σ.σ. τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας) μάλλον θα αρκέσουν», είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
«Δοθέντων των αποτελεσμάτων της ολοκληρωμένης αποτίμησης (των αναγκών των ελληνικών τραπεζών για κεφάλαια από την ΕΚΤ) δεν νομίζω ότι κανένας θα πάθει εμμονή με αυτό... ως την 15η Νοεμβρίου, διότι όπως προκύπτει, τα 10 δισεκατομμύρια αρκούν για την ώρα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η εκταμίευση των υπολοίπων 15 δισεκ. ευρώ, που τώρα θεωρείται απίθανο να χρειαστεί, συνδέεται με την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης και την πρώτη αξιολόγηση.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν σχετικά με την πρόοδο στην διαδικασία ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα τη Δευτέρα.
Το Eurogroup είχε συμφωνήσει ότι η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωνόταν όχι αργότερα από την 15η Νοεμβρίου. Πολλοί αξιωματούχοι θεωρούν αδύνατη την τήρηση αυτής της προθεσμίας, λόγω καθυστερήσεων που έχουν καταγραφεί, επομένως εάν η Αθήνα χρειαζόταν να αντλήσει τα εναπομείναντα 15 δισεκ. ευρώ μπορεί να μην ήταν σε θέση να το πράξει.
Τα όποια επιπλέον κεφάλαια χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ενδέχεται να προέλθουν από ιδιώτες επενδυτές, αλλά και από ζημίες που θα επιβληθούν σε υπάρχοντες μετόχους και ομολογιούχους, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το Ρόιτερς.
«Θα χρειαστεί, βάσει των περισσότερων σεναρίων, μια συμβολή από τους μεγάλους ομολογιούχους», ανέφερε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, σημείωσε πάντως ότι το μέγεθος αυτής της συμβολής, εάν απαιτηθεί, θα εξαρτηθεί από πολλούς και διάφορους παράγοντες στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ