Η ανασυγκρότηση της Ευρώπης μετά την πανδημία του κορονοϊού θα μοιάζει με την προσπάθεια ανοικοδόμησης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και η ΕΕ θα πρέπει να επιβάλλει εκ νέου τις βασικές αξίες της, παρά τις αμφισβητήσεις άλλων παγκόσμιων δυνάμεων, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
Η πανδημία έβαλε σε κίνδυνο το ανθρώπινο κεφάλαιο σε βαθμό που δεν είχαμε ξαναδεί από τον πόλεμο, κι έτσι η ανοικοδόμηση θα πρέπει να εστιαστεί στους ανθρώπους που καλούνται να αποπληρώσουν το πρωτοφανές χρέος που δημιουργήθηκε στη διάρκεια αυτού του έτους, ανέφερε ο Ντράγκι σε διάλεξή του στο Ρίμινι της Ιταλίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Επιπλέον, ακόμη και καθώς μεταμορφώνεται, η Ευρώπη θα πρέπει να ανανεώσει τη δέσμευσή της στις βασικές αξίες της, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η πολυμερής της φύση και το κράτος δικαίου, ακόμη και αν δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα αμφισβητούν αυτές τις αξίες, πρόσθεσε ο Ντράγκι.
«Θα πρέπει να εμπνευστούμε από εκείνους που ανοικοδόμησαν τον κόσμο, την Ευρώπη και την Ιταλία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε ο Ντράγκι, σε μία από τις σπάνιες παρεμβάσεις του από τότε που εγκατέλειψε την ΕΚΤ στα τέλη του προηγούμενου έτους.
«Το χρέος που έχει δημιουργηθεί από την πανδημία είναι πρωτοφανές και θα πρέπει να αποπληρωθεί κυρίως από όσους είναι σήμερα νέοι», είπε. «Είναι λοιπόν καθήκον μας να τους εφοδιάσουμε με τα απαραίτητα μέσα εξυπηρέτησης του χρέους».
Ο Ντράγκι δήλωσε ότι τα χαμηλά επιτόκια δεν καθιστούν αυτομάτως βιώσιμο το χρέος και οι πόροι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για παραγωγικούς σκοπούς, όπως οι επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο, παραγωγικές δομές και έρευνα.
Οι δαπάνες, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ, θα πρέπει επίσης να αντανακλούν τις αλλαγές στις προτιμήσεις της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του περιβάλλοντος, της ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και της ψηφιοποίησης, μια που η τηλεργασία θα κερδίζει διαρκώς έδαφος.
«Ωστόσο, υπάρχει ένας τομέας που είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη και κατά συνέπεια για όλες τις μεταρρυθμίσεις που ανέφερα, και όπου ένα μακρόπνοο όραμα θα πρέπει να συνδυαστεί με άμεση δράση: αυτός ο τομέας είναι η παιδεία και, γενικότερα, η επένδυση στους νέους», είπε.