Η Αθήνα ετοιμάζεται για την έκδοση ομολόγου – όλα τα δεδομένα

Η Αθήνα ετοιμάζεται για την έκδοση ομολόγου – όλα τα δεδομένα

Την ώρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει ότι η Ελλάδα είναι στην ουσία πτωχευμένη, από τη στιγμή που συνεχίζει να κρίνει μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος και μάλιστα σε όλα τα σενάρια της σχετικής του έκθεσης, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει στην πρώτη έκδοση κρατικού ομολόγου μετά από τρία χρόνια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την έκδοση πενταετούς ομολόγου.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προσδοκά να αντλήσει έως 4 δισ. ευρώ από την έκδοση και το μεγαλύτερο μέρος αναμένεται να καλυφθεί μέσω της ανταλλαγής με το ομόλογο το οποίο λήγει το 2019 και είχε εκδοθεί επί κυβερνήσεως Σαμαρά, την άνοιξη του 2014. 

Όπως όλα δείχνουν η απόφαση της κυβέρνησης είναι ειλημμένη καθώς έχουν γίνει οι απαραίτητες επαφές με ξένους επενδυτικούς οίκους που θα συμμετάσχουν στην έκδοση. Αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται ξεκάθαρα για μία κίνηση επικοινωνιακού χαρακτήρα, από τη στιγμή που η χώρα θα δανειστεί με ιδιαίτερα υψηλό επιτόκιο, με αφορμή την αντικατάσταση του «ομολόγου Σαμαρά».

Σύμφωνα με τους ίδιους, η επιβάρυνση του ελληνικού χρέους από τη δοκιμαστική έξοδο μπορεί να φτάσει τα 1,2 δισ. ευρώ έως το 2022, υπό την παραδοχή ότι η έκδοση θα είναι της τάξης των 4 δισ. ευρώ και το επιτόκιο λίγο χαμηλότερο από το 5%. Οι δύο προηγούμενες δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές το 2014 (το 3ετές με επιτόκιο 3,5% που λήγει φέτος τον Ιούλιο και το 5ετές με επιτόκιο 4,95% που λήγει το 2019 και πρόκειται να αντικατασταθεί με νέο) θα μας κοστίσουν περίπου 900 εκατ. ευρώ σε τόκους ως τη λήξη τους.

Πηγές με γνώση του θέματος αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσδοκά σε ένα επιτόκιο χαμηλότερο του 4,9%, όμως δύσκολα θα μπορούσε θα διαμορφωθεί σε επίπεδο της τάξης του 4,3% που προβλέπουν οι πιο αισιόδοξοι.

Σημειώνεται ότι σήμερα λήγει το τριετές ομόλογο ύψους 2,1 δισ. ευρώ που είχε εκδοθεί στις 17 Ιουλίου 2014, ενώ αργότερα μέσα στην εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα την Πέμπτη, το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να αποπληρώσει στην ΕΚΤ 3,9 δισ. ευρώ. 

Για να γίνει αντιληπτή η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων που δανείζεται σήμερα η χώρα και των επιτοκίων που μπορεί να εξασφαλίσει από τις αγορές, επισημαίνεται ότι ο δανεισμός από τους επίσημους πιστωτές κοστίζει κατά μέσο όρο 1,8%-1,9%, ενώ τα νέα δάνεια του ESM εκταμιεύονται με 0,85%.

Σήμερα η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 5,34% και του διετούς στο 3,55%, την ώρα που το 5ετές της Πορτογαλίας έχει απόδοση 3,11% και το 2ετές 0,11%.

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές

Απαντώντας πάντως σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη φημολογούμενη έξοδο στις αγορές, κυβερνητική πηγή σχολίαζε τα εξής:

«Δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση. Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές ομολόγων και θα αποφασίσει για τον καταλληλότερο χρόνο εξόδου, όχι με βάση τις φημολογίες αλλά με αποκλειστικό κριτήριο τη βέλτιστη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους».