«Σάρκα και οστά» παίρνει μέρα με τη μέρα το πλέγμα των μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών να σχηματοποιούν το φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει το σύνολο των παρεμβάσεων.
Ο στόχος που έχει τεθεί είναι να έχει παραχθεί νομοθετικό έργο μέχρι τέλος του έτους, καθώς η πλειονότητα των μέτρων αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2025. Εκτιμάται δε, ότι το νομοσχέδιο θα περάσει το κατώφλι της Βουλής μετά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού δηλαδή περίπου στις αρχές Νοεμβρίου.
Το πακέτο των διατάξεων περιλαμβάνει μειώσεις στον ΕΦΝΙΑ, αναστολή του ΦΠΑ, διευκολύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και μειώσεις εισφορών.
Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρες) θα είναι μειωμένος κατά 20%. Παράλληλα, διατηρείται η έκπτωση 10% και τους ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα αξίας άνω 500.000 ευρώ εφόσον ασφαλιστούν. Κάτι που θα πρέπει να κάνουν μέχρι τον επόμενο Απρίλιο, καθώς από τον συγκεκριμένο μήνα και έπειτα δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς.
Την ίδια στιγμή, παρατείνεται για ακόμη ένα έτος η αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα μέχρι το τέλος του 2025. Υπενθυμίζεται ότι ο ΦΠΑ επιβάλλεται στις πωλήσεις νεόδμητων ακινήτων, ενώ το οικονομικό επιτελείο για να πετύχει να ενταχθεί στις παρεκκλίσεις για τον ΦΠΑ στα ακίνητα έχει πατήσει στα χνάρια του μοντέλου που ακολουθείται στο Λουξεμβούργο, όπου εκεί υπάρχει μηδενικός συντελεστής.
Ένα από τα μέτρα που αναμένουν οι επιχειρήσεις είναι η μείωση των εισφορών κατά μία μονάδα. Η μείωση θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2025, και το 1% μοιράζεται σε 0,5% από τις εισφορές εργαζομένων και 0,5% από τις εργοδοτικές εισφορές κλάδου υγείας. Σήμερα το σύνολο των εισφορών αγγίζει το 36,16% επί του μισθού του εργαζομένου. Από την 1η Ιανουαρίου το ποσοστό πέφτει στο 35,16%, ενώ το 2027 αναμένεται να ψαλιδιστούν ακόμη 0,5% ώστε να φτάσουν στο 34,66%.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας να ενισχυθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι διαμαρτύρονται για την εφαρμογή του μέτρου του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος το οικονομικό επιτελείο δρομολογεί την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Ένα μέτρο που θα γίνει πράξη το 2025, δίνοντας ακόμη μια «ανάσα» σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενος και επιτηδευματίες. Υπενθυμίζεται ότι φέτος οι παραπάνω κατέβαλαν μειωμένο τέλος επιτηδεύματος κατά 50%, ενώ με την ολική κατάργηση γλιτώνουν το ποσό των 325 ευρώ.
Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι διατάξεις που θα αφορούν το «λίφτινγκ» του τεκμαρτού των ελευθέρων επαγγελματιών. Το υπουργείο επιχειρεί να λειάνει τις γωνίες του μέτρου και να διορθώσει κάποιες σημαντικές αδικίες που καταγράφηκαν κατά την εφαρμογή του μέτρου. Έτσι, δρομολογείται η μείωση κατά 50% του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος που ισχύει σήμερα για οικισμούς έως 500 κατοίκους (καταλαμβάνει σήμερα το 11,4% του πληθυσμού), και σε οικισμούς που ανήκουν σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους. Αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι η μείωση θα καλύψει το 18% του πληθυσμού. Παράλληλα, αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας του κριτηρίου του μέγιστου μισθού εργαζομένου.
Με βάση το ισχύον σύστημα υπολογισμού της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής των ελεύθερων επαγγελματιών, ο μισθός του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου λαμβάνεται συγκριτικά στην αρχή, ως το μεγαλύτερο ποσό σε σχέση με τον κατώτατο μισθό πλέον των τριετιών του υπόχρεου, πριν την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων (προσαύξηση λόγω μισθοδοσίας και λόγω τζίρου). Αποτελεί δηλαδή τη βάση/αφετηρία πάνω στην οποία χτίζονται οι λοιπές προσαυξήσεις προκειμένου για τον υπολογισμό του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων και των ατομικών επιχειρήσεων.
Με την επερχόμενη αλλαγή ο μισθός του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου δεν λαμβάνεται υπόψη συγκριτικά στην αρχή, αλλά στο τέλος μετά την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων. Έτσι, η βάση υπολογισμού της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στο ύψος του κατώτατου μισθού πλέον των τριετιών.
Στη βεντάλια των παρεμβάσεων περιλαμβάνεται, επίσης, η απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για τρία χρόνια, για όσους ιδιοκτήτες νοικιάσουν κλειστά ακίνητα ή μετατρέψουν μία βραχυχρόνια μίσθωση σε μακροχρόνια. Απαραίτητη προϋπόθεση να τα μισθώσουν ως κύρια κατοικία για τρία χρόνια. Πρακτικά, ένας ιδιοκτήτης ακινήτου που θα διαθέσει το κλειστό ακίνητό του έναντι ενός ποσού ύψους 500 ευρώ το μήνα θα γλιτώσει φόρο 900 ευρώ το έτος ή 2.700 ευρώ σε διάστημα τριετίας.
Άλλες διατάξεις που θα βρίσκονται στο νομοσχέδιο είναι η απαλλαγή από φόρο ασφαλίστρου 15% συμβολαίων υγείας για παιδιά, αλλά και η απαλλαγή φόρου σε παροχές έως 5.000 ευρώ το χρόνο που καταβάλλουν εργοδότες σε εργαζόμενους - νέους γονείς. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχει επίσης το μέτρο της μονιμοποίησης της επιστροφής του ΕΦΚ, το οποίο θα δώσει πολύτιμη στήριξη σε περίπου 300.000 αγρότες.