Η Μεγάλη Βρετανία δεν έχει καταρτίσει κανένα συνολικό πλάνο για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η στρατηγική που θα ακολουθήσει ενδέχεται να μην έχει συμφωνηθεί στο επόμενο εξάμηνο.
Σύμφωνα με το υπόμνημα της κυβέρνησης που διέρρευσε στη δημοσιότητα από το BBC και την εφημερίδα «The Times», η Βρετανία κλονίζεται από τις διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης May. Χαρακτηριστικά, οι Times αναφέρουν ότι υπάρχει σύγκρουση απόψεων στο υπουργικό συμβούλιο, μεταξύ των Boris Johnson, David Davis και Liam Fox από τη μία και των Philip Hammond και Greg Clark από την άλλη.
Αναφορικά με το έγγραφο, που φέρει τον τίτλο «Brexit Update», έχει γίνει γνωστό ότι συντάκτης του είναι ένας σύμβουλος της κυβέρνησης, το όνομα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστό, ενώ φέρει την ημερομηνία της 7ης Νοεμβρίου.
Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι οι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν εκπονήσει πάνω από 500 προγράμματα για την ομαλή έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ενώ ίσως επιστρατευτούν άλλοι 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι.
Παράλληλα, γίνεται σαφές ότι θα χρειαστούν άλλοι έξι μήνες, προκειμένου η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις επιδιώξεις της από το Brexit ή να συμφωνήσει για τις προτεραιότητές της.
Επιπροσθέτως, στο «Brexit Update» επικρίνεται η May για την τάση της «να διευθετήσει τις αποφάσεις και τις λεπτομέρειες για το θέμα προσωπικά», αναφέρουν BBC και «The Times».
«Δεν πρόκειται για μια κυβερνητική έκθεση και δεν αναγνωρίζουμε τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται σε αυτό», δήλωσε από την πλευρά του εκπρόσωπος της πρωθυπουργού της χώρας.
«Έχουμε συγκεντρωθεί στην επίτευξη του Brexit με επιτυχή τρόπο», συμπλήρωσε.
Υποχωρεί η στερλίνα μετά τη διαρροή του εγγράφου
Πτώση άνω του 1% σημείωσε νωρίτερα η στερλίνα έναντι του ευρώ, χάνοντας μεγάλο μέρος των κερδών που κατέγραψε τις τρεις προηγούμενες ημέρες, καθώς δημοσιεύματα του τύπου επανέφεραν την προσοχή των επενδυτών στους πολιτικούς κινδύνους που σχετίζονται με την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.
Πιέσεις στη στερλίνα ασκούσαν και τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή, σύμφωνα με τα οποία ο πληθωρισμό συνεχίζει να είναι πολύ χαμηλότερος συγκριτικά με το στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας για 2%.
Η στερλίνα υποχώρησε νωρίτερα έως 1,3% στις 87,07 πένες ανά ευρώ πριν ανακάμψει στις 86,92 πένες. Έναντι του αμερικανικού νομίσματος υποχώρησε στο 1,2417 δολάριο.
Διαβάστε ακόμα:
- Th. May: Μήνυμα προς τις παγκόσμιες ελίτ το Brexit και η εκλογή Trump