Η συνεχής αναβλητικότητα της αγοράς να κατακτήσει οριστικά το κάστρο της περιοχής των 900+ μονάδων του Γενικού Δείκτη, την οδήγησε προς τη νότια πλευρά, επιβεβαιώνοντας τη λαϊκή ρήση, «ό,τι δεν ανεβαίνει, κατεβαίνει». Επτά συνεχείς συνεδριάσεις με κλεισίματα κάτω από τις 900 μονάδες και μείωση της συνολικής κεφαλαιοποίησης κατά 3,6 δις ευρώ, με κινητήριο μοχλό τη μετοχή της ΔΕΗ λόγω της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου, αλλά και τις ανησυχίες των διεθνών αγορών που έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά μέτωπα.
Οι καταιγιστικές θετικές ειδήσεις, είτε για την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από διεθνείς Οίκους (Scope Ratings- DBRS), είτε εκ μέρους της Moody’s για αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των καταθέσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κατά 2 βαθμίδες, βρήκαν «τοίχο» στις διαθέσεις ανάληψης ρίσκου των επενδυτών, όπως άλλωστε και οι θετικές ειδήσεις για τα μεγέθη του ΑΕΠ του β΄τριμήνου αλλά και τα πολύ καλά στοιχεία που καταγράφει ο τουρισμός.
Εύλογες επομένως οι απορίες των ενασχολούμενων και με δεδομένα τα πολύ καλά αποτελέσματα του α΄εξαμήνου των εισηγμένων πολλές εκ των οποίων κινούνται σε ρυθμούς καλύτερους από το 2019, που αναρωτιούνται τι «έχουν τα έρμα και ψοφάνε». Η επικείμενη «ξαφνική» ανακοίνωση της ΑΜΚ της ΔΕΗ, εμβληματικής επιχείρησης λόγω της σημασίας της, της σχέσης της με το δημόσιο και της επιχειρηματικής της πορείας τα τελευταία δύο χρόνια, προκάλεσε σειρά ερωτημάτων που αφορούν και την πορεία της μετοχής, αλλά και τη σκοπιμότητα της ΑΜΚ, αυτή τη χρονική φάση.
Δεν είναι εύλογο να διεξάγει έρευνες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το αν υπήρξε «εσωτερική πληροφόρηση» ; Δεν είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς προς τι η κατάργηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων; Δεν είναι εύλογο να σκεφτεί κάποιος ότι ειδικά μετά από την επιτυχημένη πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ με τίμημα που θα ζεστάνει τα ταμεία της εταιρείας εξυγιαίνοντας τον ισολογισμό της και βελτιώνοντας την πιστοληπτική της ικανότητα, αμέσως μετά να ανακοινωθεί Αύξηση Κεφαλαίου με τη μέθοδο του book building;
Μετά τις δύο αυξήσεις κεφαλαίων των συστημικών Alpha και Πειραίως με την ίδια μέθοδο, δεν ήταν εύλογο οι επενδυτές να αιφνιδιαστούν και να βρίσκονται αντιμέτωποι με δημοσιεύματα περί της τιμής διάθεσης που ενδεχομένως παρασύρουν σε βεβιασμένες αποφάσεις; Ή να «αναγκάζονται» εισηγμένες εταιρείες να διαψεύδουν ότι θα προβούν σε αντίστοιχη κίνηση, όπως η ΓΕΚΤΕΡΝΑ; Πώς θα αποκτήσει αξιοπιστία για το ευρύτερο επενδυτικό κοινό το Ελληνικό Χρηματιστήριο; Ειδικά σε μια εποχή που λόγω θεμελιωδών δεδομένων τα επόμενα χρόνια προβλέπονται θετικά για την ελληνική οικονομία γενικότερα.
Προσπαθώντας να απαντήσουμε σε όλα αυτά τα ερωτήματα, είναι προφανές ότι α) η ρευστότητα που αντλείται κατά τη διάρκεια της χρονιάς μέσω των ΑΜΚ σε μεγάλες εταιρείες ( ΑLPHA –ΠΕΙΡΑΙΩΣ- ΑEGEAN- EΛΛΑΚΤΩΡ) ή μέσω εκδόσεων επιχειρηματικών ομολόγων είναι πολύ μεγάλη και φρενάρει την αγορά και β) ότι επιχειρείται η αύξηση μέσω βιβλίου προσφορών επιζητώντας ποιοτικά κεφάλαια σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον καθώς οι μεγάλοι διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων αναζητούν περισσότερη βεβαιότητα όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα και την εκτέλεση των συναλλαγών, καθώς και τη διαφάνεια και βεβαιότητα που παρέχει η διαδικασία του βιβλίου προσφορών. Όσον αφορά αυτό το σημείο, η ειδική έκθεση το λέει ξεκάθαρα:
«Όσον αφορά την κατάργηση δικαιώματος προτίμησης, στη διεθνή πρακτική και στα πρόσφατα παραδείγματα της Ελληνικής αγοράς, είναι παγίως εύλογη η ανησυχία ότι παρόμοια δικαιώματα προτίμησης ενεργούν ανασταλτικά στη δημιουργία θετικού κλίματος στο ευρύ επενδυτικό κοινό, επιβραδύνουν την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος και απωθούν, με ελάχιστες εξαιρέσεις, τους μεγάλους διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων που αναζητούν περισσότερη βεβαιότητα όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα και την εκτέλεση των συναλλαγών, καθώς και τη διαφάνεια και βεβαιότητα που παρέχει η διαδικασία του βιβλίου προσφορών."
Kατά προτεραιότητα κατανομή
Αναφέρεται επίσης στην Ειδική Έκθεση, ότι προτείνεται η εφαρμογή μηχανισμού κατά προτεραιότητα κατανομής των νέων μετοχών στους υφιστάμενους μετόχους που θα συμμετάσχουν στη Συνδυασμένη Προσφορά, κατά τα ακόλουθα: Η προνομιακή κατανομή στη Δημόσια Προσφορά προτείνεται να είναι τουλάχιστον ίση με το ποσοστό συμμετοχής των υφιστάμενων μετόχων στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας (βάσει των ηλεκτρονικών αρχείων της ΕΛ.Κ.Α.Τ. Α.Ε.), κατά την ημερομηνία καταγραφής (record date) που θα καθοριστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο, έτσι ώστε οι εν λόγω μέτοχοι να διατηρήσουν τουλάχιστον το ίδιο ποσοστό συμμετοχής μετά την Υπό Μελέτη Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου.
Είναι γνωστός ο παραλληλισμός των επενδυτών με τα περιστέρια από τους παλιότερους της αγοράς: Όταν ακούνε ένα πυροβολισμό, τα περιστέρια έντρομα απομακρύνονται με ταχύτητα. Σε λίγα λεπτά, αν κάποιος τους προσφέρει καλαμπόκι και σιτάρι μαζεύονται στο ίδιο ακριβώς σημείο. Κατά τον ίδιο τρόπο, ενδεχόμενα κέρδη σε ένα θετικό περιβάλλον και σε μια ανοδική αγορά, κάνουν τους επενδυτές να «ξεχνούν» παλαιότερες αρρυθμίες του χρηματιστηρίου. Ο θεσμός του book building αποσκοπεί όντως σε μια αποδοτικότερη και βιώσιμη κεφαλαιακή δομή.
Σκοπός είναι όμως οι θεσμοί που περιβάλλουν το Ελληνικό Χρηματιστήριο να προσφέρουν διαχρονική αξιοπιστία προκειμένου να δημιουργήσουν μια γενιά επενδυτών που να πιστεύει στη μετοχική ιδέα. Όσο για τη ΔΕΗ και εάν και εφόσον η ΑΜΚ είναι επιτυχημένη, που δεν έχουμε λόγους να αμφιβάλλουμε, θα αποτελεί ιστορικό παράδειγμα turn around story προς μίμηση.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.